Wijn Kleyn

Recensie: Weg van wijn door Onno Kleyn

 

cover wegvanwijnHet is lastig om aan mensen uit te leggen waarom, na eerdere carrières als politicoloog/bestuurkundige en casting agent, is gekozen voor een switch naar de wijnwereld. Zeker als je in de laatste zes jaar in vijf verschillende opleidingen constant examens hebt moeten doen (en doet) in voornamelijk wijnwetgeving, grondsoorten, druivenrassen en sociale en fysische geografie. En laten we het scheikundig element niet vergeten. Het komt, kortom, niet over alsof je iets leuks aan het doen bent. Mensen vragen zich af wat er nu de lol is aan wijn. Welnu, daarover zijn er boeken van collega’s. Eerst was daar de kennis vergaarbak van Hubrecht in de Duizend van Duijker. En nu is er: Weg van Wijn door Onno Kleyn.

In vloeiend proza neemt de Kleyn de lezer aan de hand voor een wijnreis in door hem geselecteerde wijngebieden. Vloeiend proza is nog een eufemisme. De stijl is zo vlot dat het valt voor te stellen dat de schrijver bijna over zijn eigen woorden is gestruikeld tijdens het schrijven. In ruim zeventig (!) stukken gaat Kleyn in op wijnen uit diverse gebieden en die keuze is persoonlijk, lukraak en gekozen uit eerder elders geplaatste artikelen. Een greep uit het gebodene: Sicilië, Griekenland, Basilicata, Slovenië, Bourgogne en Latium. In het begin geeft hij uitleg over het begrippenkader, daaraan ontkomt ook hij niet en dan begint de reis. Hij geeft alras toe dat hij er niet in spuugt ‘Toen wij in 1986 in San Donato in Poggio kwamen wonen, waren we al net zulke drinkebroers als nu’. Dit geldt natuurlijk voor de meeste wijn professionals, alleen geven die dat niet zo ruimhartig toe. De hoofdstukjes gaan over specifieke wijnen, en dan wordt aan het end aangegeven waar de wijn te krijgen is, daarnaast presenteert hij zaken die bij wijn horen zoals glazen en romantiek.

 

Het geheel wordt gelardeerd met humorvolle proefnotities, waarbij Kleyn net zoals destijds Patrick Süskind in Das Parfum het p-woord niet schuwt. In woorden van gelijke strekking ‘van je eigen ruikt het lekker, van een ander niet’. Dit is iets wat vaker terugkomt in zijn stukken, mensen houden nu eenmaal van een stinkerdje in de wijn (en in parfum).

 

Ondanks de vlotheid legt Kleyn ongelofelijk veel uit in zijn stukken. Over hoe het wijnmaak proces werkt, de druivenrassen, het klimaat, grondsoorten, sociale en fysische geografie en, niet te vergeten, het scheikundige element. Het is leuk om te lezen en je wordt er tegelijkertijd wijnwijzer van. Vanwege het hoge gehalte aan inhoud zou ik niet aanraden het boek in één keer uit te lezen, daar wordt een mens beurs van. Het beste is nog van te voren en paar stukjes uit te zoeken en de betreffende wijnen te kopen en erbij te drinken. Want van het lezen van dit boek krijg je ongelofelijke dorst.

 

Charlotte van Zummeren

 

Weg van Wijn
door Onno KLleyn
320 pagina’s
Uitgeverij Nieuw Amsterdam
€ 19,95

 


Rubriek(en):
Culinair

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl