Bio Millésime 2013

Jarige Bio Millésime trekt 11% meer bezoekers

 

bioVolgend jaar wordt deze uitzonderlijke wijnbeurs ‘volwassen’ want dan is het precies 21 jaar geleden dat de eerste editie van start ging. Slechts een handjevol producenten waren destijds aanwezig en deze werden nauwelijks serieus genomen. Met gegniffel werd er op deze pioniers neergekeken, dit waren – ook in Frankrijk- hoogtijdagen voor het ‘geitenwollensokken’ gevoel.  Als iets beweegt, vliegt, kruipt of dat overweegt te –  gaan – doen, dan spuiten we de boel plat. De agricultuur van de dood.


De ‘conventionele wijnbouw’ vierde hoogtij. Nu het voor de buitenwereld duidelijk is geworden dat in toenemende mate ’s werelds grootste wijnen volledig biologisch zijn, verstomd het gekwebbel en sluiten steeds meer wijnmakers zich aan bij de biologische beweging. Wie had in 1993 kunnen bedenken dat Bio-Millesime twintig jaar later de meest toonaangevende wijnbeurs zou zijn wereldwijd, voor biologische wijnen. Want dat was dit jaar het grote verschil, voor het eerst mochten wij praten over biologische wijnen ipv wijnen gemaakt van biologisch geteelde druiven. Een doorbraak!

 

Dit jaar werd dus het 4e lustrum gevierd met een nog betere bezetting dan eerder en een prima organisatie, ontdaan van alle commerciele opsmuk. Het is een genoegen om iedereen groot of klein, simpele wijn of sublieme, naast elkaar te zien werken vanaf een met wit linnen afgerokte tafel. Egalité – Fraternité zullen we maar denken, alléén de geschonken wijnen maakten het verschil. Ook op het duurzame vlak werd een statement gemaakt, alle materialen gebruikt tijdens de beurs werden na afloop gerecyled, papier, karton, kurken, flessen. Maar ook de vloerbedekking, de plastic naambordjes etc. Zelfs de vele duizenden wijnproefglazen werden gespoeld met milieuvriendelijke zeep.

bio2013

 

Dat de kwaliteitsopmars in de biologische wereld niet meer te stuiten is bleek wel uit de enorme reeks geslaagde wijnen die ik er proefde. Dat er in Nederland meer en meer vraag is naar wijnen met biologisch certificaat bleek wel in het vliegtuig richting Montpellier. Niet eerder zag ik zoveel collegae de zelfde kant op gaan. In totaal waren er uit de Benelux veel importeurs aanwezig,  16.7% van alle bezoekers liet men weten.

 

Ook van producentenzijde was er veel belangstelling, in totaal deden 11 landen mee met als kopgroep Frankrijk, Spanje en Italië. Kortom: de Bio – Millésime heeft zich inmiddels wel bewezen.

 

Nico McGough

 


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl