France vins 2013

Tout le monde bij France-Vins in Casa 400

 

francevins-2013Heel bekend en onbekend wijn minnend Nederland buitelde over elkaar heen tijdens de jaarlijkse editie van France-Vins, de wijnbeurs voor professionals. De beurs werd door Sopexa Belgie, het promotie bureau van Franse wijnen, in 2005 voor het eerst in het leven geroepen. In navolging op het succes in Brussel volgde Sopexa Nederland met een beurs in Amsterdam. France-Vins 2013 kent inmiddels haar zevende editie en is uitgegroeid tot een volwassen en belangrijk wijn-event.


Dit jaar stonden maar liefst 73 producenten op de proeverij in Amsterdam, waarvan een groot aantal voor het eerst kennis maakte met de Nederlandse fine fleur van de  wijnwereld. De Belgische editie kende dit jaar zelfs een bezetting van 96 wijnhuizen.

 

Doping?

Een heuse Tour de France dus, waarbij gelukkig de alcohol niet als doping werd gezien, maar keurig werd uitgespuugd. De proeverij staat zoals ieder jaar onder de bezielende leiding van de Frans/Nederlandse Michele Lainé, die al 11 jaar bij Sopexa in Den Haag werkt. Zij  steekt haar enthousiasme over het event dan ook niet onder stoelen of banken: ’In de zomer doen wij al een oproep naar wijnproducenten in alle districten van Frankrijk. ‘Met name richten wij ons op wijnhuizen die nog geen export hebben naar Belgie of Nederland. We merken ieder jaar een groeiende belangstelling van zowel producent als de professional. Frankrijk is back in business’. Trots stelde Michelle  de nieuwe directeur van Sopexa Benelux voor, mevrouw Annabelle Bassat, die Damien de Koninck mag opvolgen. Met haar jarenlange ervaring bij Sopexa Duitsland, New York en Parijs zal nu de Benelux markt al haar aandacht krijgen. Ze krijgt in ieder geval met het succes van deze France-Vins beurs een mooi entree.

 

Troubadour

Als een heuse rattenvanger van Hamelen lokte de troubadour Eric Chaplet met zijn zwoele Franse chansons de ruim 200 bezoekers naar de warme zalen in het hotel Casa 400 in Amsterdam. Op de tafels stonden een kleine duizend flessen uit alle wijnregios van Frankrijk die aandachtig werden geproefd door de vele aanwezige wijnimporteurs en journalisten. Met name de Loire en de Languedoc-Roussillon waren goed vertegenwoordigd. Maar ook de Bourgogne met haar veel geprezen witte en rode wijnen en haar prachtige Beaujolais streek namen een groot aantal tafels in beslag. Niet zo gek als je je bedenkt dat Frankrijk nog altijd het meest populaire wijnland voor de Nederlander is. Niet alleen de gewone consument maar ook bekende wijnschrijvers als Harold Hamersma , Hubrecht Duijker maar ook ondergetekende maken er geen geheim van dat de meeste flessen in hun kelder een Frans etiket dragen.

lege-flessen-wereld-op-zijnMet de opkomst van de Nieuwe wereld heeft Frankrijk wel even een pas op de plaats moeten maken, maar ze heeft zich goed gerevancheerd. Met name door de wijnen uit de Languedoc-Roussillon bewees Frankrijk dat het wel degelijk kan inspelen op de trends en de steeds wisselende verandering van smaak. Minder zwaar, niet teveel alcohol, en puur zijn nu de sleutelwoorden. Een wijn die niet alleen bij 1 glas lekker valt maar een hele fles lang de gemoederen kan bezig houden. Vooral in deze Languedoc streek, in het zuidwesten van Frankrijk zijn ze van alle markten thuis en vind je alle wijnstijlen(droog, zoet, mousserend, stil) en kleuren.  Ze werden op deze beurs in veelvoud aangeboden. Maar ook huizen in de Provence, zoals Domaine de la Madrague bewijst met zijn rose en rood dat ze in Nederland thuis horen. En ook de wijnen van Domaine Menard-Gaborit uit de loire, die met hun prachtige witte wijnen de muscadet-druif nieuw leven inblaast. Nederland maakt zich op voor een revival van de muscadet!

 

Gouwen ouwen

Toch blijft de moeilijkste streek bij velen het meest in trek: de Bourgogne. Een aantal wijnen die daar opvielen:

 

Jean-Paul Paquet et Fils uit Fuisse presenteerde zijn drie domein-namen. Domaine les Vieux Murs (grootvader) Domaine de Fussiacus ( vader) en Domaine du Chateau de Chanitre (zoon Yannick) .

 

Van de eenvoudige bourgogne blanc 2011 van Yannick ( mooi, goed gebalanceerd) tot de meer prestigieuse Pouilly-Fuisse VV. 2010  Dom de Fussiaous (oude Romeinse naam voor Fuisse)  een wijn zoals je hoopt dat ze allemaal gemaakt worden, intens en toch elegant, verleiderlijk, mooi fruit, sappig, licht pepertje. Mooi!. De wijnen worden geimporteerd door wijnkoperij Wesseling uit Laren

 

Maison Pascal Clement  uit savigny-les-beaune is voor de eerste keer op de beurs en zoekt een importeur. Hij koop de druiven om een 12 tal verschillende wijnen  te maken. Om het talent van een wijnmaker te herkennen moet de instapkwaliteit goed zijn. Dat bewijst zijn bourgogne blanc 2011. Puur, verleiderlijk citrus. Een wijn voor vele monden. Een stap hoger, de st Aubin 1er cru Les Champots 2010, maakt vooral indruk door een geweldig intensie van fruit en zachte vanille. De Puligny montrachet 1er cru La Carenne 2011, knalt uit het glas. Bijna Meursault achtige dikte, kruidig maar met verfrissende mineralen.

 

Ook het beroemde Domaine Jean-Marc Brocard uit de Chablis maakte zijn opwachting. Een huis dat oa door Poot Agenturen in de Lier  wordt geimporteerd maar op zoek is naar uitbreiding. Een wijn sprong er met name uit; de Cbablis Vieilles Vignes de Sainte Claire 2010. Een ongelovelijk goed gemaakte wijn, veel sap, prachtige balans, weelderig op en top Chablis.

 

Ook de Beaujolais streek krijgt langzaam weer de erkenning in Nederland die ze verdient. Vooral de cru wijnen worden steeds populairder. Importeur La Maison Blanche bewijst met de Chateau de Pizay blanc van 100% chardonnay dat deze wijn een eigen plaats verdient naast de grote bourgognes. Vooral kwaliteit/prijs verhouding is uitstekend. 12,50 euro (consument) voor een verrukkelijke gulle wijn.

 

Ook de mousserende Roz’Bulles van Andre Colonge laat de klasse zien van het pure vakmanschap. Voor 15 euro krijg je een prachtig mousserend glas met verleidelijk fruit waar menig cremant bij verbleekt. De Brouilly 2011 van Alain Michaud bewijst ieder jaar weer dat we eigenlijk niet zonder Beaujolais kunnen. Vooral de vintage 2011 is nergens hoekig of stuurs. Een en al sap met een mooie boerse gamay bite en dat voor 14,50 euro. Importeur is La Maison Blanche/Bodegrave.

 

Janna Rijpma


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl