Biologisch en Spaans: Coenecoop en Matching Expectations
Door Charlotte van Zummeren
Het was weer zo’n Murphy-maandag, alles wat mis kon gaan met het verkeer, ging ook verkeerd. Het begon met The Colourkitchen in Utrecht. Dit restaurant is gevestigd op de Prinses Christinalaan, en daar zijn er dus drie van in Utrecht, de derde keuze van de GPS bleek de juiste. Dat mocht de pret niet drukken. Edwin de Boer van Coenecoop: ‘we hebben deze locatie gekozen omdat ze hier voornamelijk biologisch werken en dat sluit goed bij ons aan’.
Biologische diversiteit
Naast het biologische aspect heeft de Colourkitchen een zeer sociaal karakter, met een horeca onderwijsprogramma voor jongeren met afstand tot de arbeidsmarkt. Ook willen ze de kleuren van de wereld vertegenwoordigen, zoals de organisatie het zelf formuleert ‘The Colourkitchen investeert in diversiteit om meer bewustwording te creëren in onze samenleving en culturele integratie in stad en wijk te vergroten.’. Dit uiterst sympathieke initiatief is vorig jaar geopend door prinses Maxima en gevestigd in een groot vrijstaand hoek pand. Het restaurant is iedere dag open en het bedrijf biedt faciliteiten voor bedrijfsevenementen, zoals de proeverij van Coenecoop. Ook dit bedrijf focust zich op biologische producten. Het is niet zo dat andere wijnen niet geïmporteerd worden, maar het hart ligt bij de biologische wijnbouw. In de grote, open, lichte zaal staan 10 producenten en ze hebben allen een verhaal. Neem bijvoorbeeld, het door vele collega’s bejubelde, Domaine Begude. De Britse eigenaars James en Catherine Kinglake namen in 2003 afscheid van het bankleven en gingen van start met Begude. Op het domein in Limoux maken ze vooral chardonnays en ook kleine oplages pinot noir en rosé. ‘The chardonnays are different, coming from divers vineyards’. Z’n topwijn is met een prijs van twintig Euro nog uiterst vriendelijk geprijsd. Uit deze streek komen mooie chardonnays en die van Begude doen daar niets voor onder. ‘I am not a member of the coöperation, I am independent’, voegt Kinglake er nog aan toe. De jaarlijkse wijnveiling van de coöperatie van Limoux komt er tenslotte weer aan. Buurman op de vloer Clot de Lóum uit Rousillon, van de in Den Haag werkzame Eric Monné, presenteert vier bijzonder stevige wijnen. De streek bij Perpignan is een terroir op zich; dit zijn geen slobbertjes, maar genietwijnen of vin de meditation. De witte Clot de L’Oum Cine – Panettone 2009 van grenache blanc en carignan gris is een opvallende wijn. Het Italiaanse Feudo di Santa Tresa uit Sicilië is sinds 2009 officieel biologisch gecertificeerd en maakt zeer betaalbare, mooie producten. De Cerasuolo di Vittoria, een Sicilia DOCG, de Frappato en de Rina Lanca grillo/viognier verheugden de smaakpupillen van winebusiness.nl. Coenecoop maakt indruk met het aanbod en met de prijzen. Biologisch hoeft niet duur te zijn. Een aantal wijnen wordt verkocht bij Ekoplaza en Marqt, en bij wijnspeciaalzaken uiteraard. De leuke site van Coenecoop (www ervoor, .nl erachter) biedt ook veel informatie.
Matching Expectations
De snelweg van Utrecht naar Rotterdam eindigt voor Rotterdam in een urenlange file en bij aankomst blijkt dat een paar uur eerder de snelweg vanuit Den Haag vast zat. Toch hebben nog voldoende mensen de Van Nelle fabriek weten te bereiken, een locatie die – ook zonder wijn – al een bezoek waard is. Een grote Art Deco achtige omgeving met grote ramen, alles hersteld en gerenoveerd in de oorspronkelijke stijl. In de grote, hoge en lange zaal staan links en rechts de tafels van de 60 bodega’s en importeurs. Doordat de nummering groot aan de wandelgang in het midden is bevestigd, is het makkelijk zoeken. Het proefboekje is ook nog eens uiterst efficiënt.
Adriënne van Gils en l’Esperit del Vi
Importeur Adriënne van Gils uit Ubachsberg (L) heeft in het assortiment prieto picudo rosado en rood van Pardevalles uit Tierra de Leon. Ook de rosé en rode wijn van Peique uit Bierzo laten indruk achter. Pardevalles heeft ook een aansprekende albarin blanco, niet te verwarren met zijn bekendere naamgenoot. Adriënne van Gils heeft een mooie collectie. Niet ver van haar staat de tafel van l’Esperit del Vi, een jong bedrijf van aanstormende wineprofessionals. Passie is hier het woord en dat heb je ook wel nodig als je naast een andere baan wijnen importeert. Deze karaktereigenschap is ruim aanwezig bij Pieter Bolderdijk en Lotte Wennink. Ze vallen op met hun Lazarus wijn, gemaakt door blinde wijnmakers met een label in braille. Deze wijn van merlot en syrah is opvallend zacht. Pieter en Lotte hebben ook een goede neus voor de juiste wijn omdat zowel hun Resalte Crianza als Torello Petjades zijn verkozen tot de beste wijn van het jaar. Niet ver hiervandaan is de zaal waar gedurende de middag masterclasses plaatsvinden met de tweede Spaanse master of wine Pedro Ballesteros Torres, Spaanse wijnspecialist Rudolph Nipius en kok Niven Kunz.
Entropia liquors en Vins Nadal
Het is levendig geheel in de Van Nelle fabriek. Het valt dan ook op dat het stil is bij de stand van Humberto Candeira. Hij staat hier met likeuren op basis van druivenpulp, Spaanse grappa’s. De basis grappa is 42% sterk, de overige likeuren zijn aangelengd met kruiden zoals ginseng en guaranje. Deze hebben 22% alcohol. De ginseng likeur valt op. Je waant je in een sauna en komt in een esoterische stemming. Je weet het niet met dit soort dranken, het kan zomaar aanslaan. Het bedrijf heeft nog geen importeur hier en hoopt daar uiteraard wel op.
Dit geldt niet voor Vins Nadal – geen familie – die met hun Albaflor wijnen onderdak hebben gevonden bij Sebastiaan Wijnimport. Een soepele range wijnen, waarbij een groot deel is gebaseerd op de lokale binnenlandse Marjorcaanse Binissalem druif mantonegro. De meeste toeristen komen niet in het binnenland, maar daar wordt toch echt wijn gemaakt.
Op de terugweg stond er gelukkig weer een ouderwetse file de stad uit, anders was het zo verkeerskundig afkicken geweest. Het was al met al een mooie dag.