bio: trend of trauma

Biologische wijnen: trend of trauma?

 

bioColumnist en wijn entrepreneur Nico McGough schreef in het voorjaar al over de groeiende trend in de productie van biologische wijnen. Zo noteerde hij o.a. het volgende na de Bio millesime beurs in Montpellier:  …de  cijfers liegen er niet om. In Frankrijk wilde de verantwoordelijke minister dat in 2012 er 6% biologische wijngaarden zouden zijn, maar eind 2009 waren dat er al 5%. In Italië is al ruim 7% van alle wijngaarden biologisch, in Chianti Classico is dat percentage maar liefst 60%. Ook in Frankrijk groeit de biologische beweging verder.

In zijn artikel bio McGough valt het hem op dat in Nederland het minste aantal biologische producten wordt gekocht in vergelijking met andere Europese landen. Columnist Frank Smulders MW heeft zo zijn twijfels over biologische wijnen. Hij heeft problemen met het minder zwavelen van wijnen en de oxidatie die daardoor ontstaat, in zijn artikel bio kritiek geeft hij daar treffende voorbeelden van.

Als je zo om je heen kijkt lijkt het aantal bio-producten en wijnen in de schappen van supermarkten en wijnvakhandel alleen maar toe te nemen. Bio producten lijken dus in ieder geval ‘in’ in Nederland, maar wellicht hebben de Nederlanders qua aantal producten nog enige koudwatervrees te overwinnen. Winebusiness.nl nam de proef op de som en proefde enkele biologische wijnen onder het motto: komen we hiermee de zomer door.

 

Aranleón

Coenecoop organiseerde in het voorjaar een biologische wijnproeverij in Utrecht en daar stond o.a. Aranleon ter tafel. Dit huis heeft 120 hectares organische wijngaard in de buurt van Valencia en is sinds 2007 organisch gecertificeerd. Het overgrote deel van de wijngaarden bestaat uit Spaanse rassen, een klein gedeelte is beplant met Franse rassen. Een viertal wijnen heeft Utiel – Requena als D.O. , de overige komen uit Valencia. De Ahora van tempranillo en bobal, de Bles crianza van monastrell en tempranillo, de Crianza van tempranillo, bobal en cabernet sauvignon en de Reserva van dezelfde rassen zijn allen mooie, rijke, volle wijnen met een oplopende graad van zwaarte en complexiteit. De alcoholpercentages liggen rond de 14%, maar deze wijnen kunnen dat prima hebben. De nog hogere wijnen als Solo – met o.a. syrah -, El arbol – met 3 Franse rassen – en de Helix – een bijna stroperig product – vallen te catalogiseren als blockbusters. Een kwestie van smaak. Dit huis biedt veel en gevarieerde biologische kwaliteit, een aanrader in het Spaanse organische wijnlandschap.

 

Conosur

Een Chileens bedrijf met immer warme aandacht voor biologische wijnbouw is Conosur en het bedrijf mag daarom eigenlijk nooit ontbreken in artikelen over bio wijnen. Het bedrijf heeft 1800 wijngaarden verspreid over de diverse Chileense wijngebieden. Ongeveer een vijfde van het areaal is biologische gecertificeerd en een verdere toename ligt in de planning. Het is in Chili uiteraard ook makkelijker om schoon te werken. Op de bio-wijngaarden verbouwt Cono Sur cabernet sauvignon, carmenère, pinot noir, sauvignon blanc en chardonnay. Ganzen spelen een belangrijke rol bij het bestrijden van de insecten. Die ganzen zie je overal in de wijngaarden lopen en natuurlijk vinden zij de insecten maar al te lekker. Ook vind je er schapen die het nodige groen tussen de wijnstokken weg grazen.

 

Winebusiness.nl proefde van Conosur drie pinot noirs, één is biologisch en de andere twee zijn zo ‘schoon’ mogelijk volgens de traditie van het bedrijf gemaakt . De pinot noir uit Colchagua Valley is een rood fruitmandje met fijne zuren en komt licht gekoeld het best tot zijn recht. De pinot noir uit Valle Central is subtiel met een zekere kruidigheid en‘bite’ en robuustheid. Ook deze mag even de ijskast in. De reserva uit Casablanca Valley – net zoals de andere twee met schroefdop, gemak dient de mens – heeft een krachtige neus, houtopvoeding en genoeg fruit en body om het tot een elegant geheel te maken. Conosur is natuurlijk niet het eerste de beste wijnbedrijf. Pinot noir is en blijft een lastige druif en met deze drie producten laten ze zien wat ze ermee kunnen.

 

Weingut Judith Beck

Het wijnbedrijf Judith Beck ligt in het dorpje Gols in Burgenland, dichtbij Hongarije. Dit is hét gebied voor Oostenrijkse rode wijn. Sinds de oprichting in 1976 is het bedrijf langzaam gegroeid van 5 ha tot 13 ha wijngaarden en behoort het tot de beste producenten van de regio. In 2005 heeft men een zeer fraaie, moderne nieuwe wijnkelder gebouwd. Judith Beck is sinds 2001 verantwoordelijk voor al het werk in de kelder. Na haar opleiding aan de wijnbouw school in Klosterneuburg heeft Judith stage gelopen bij Cos d’Estournel, Braida en Erraruriz. Vader Matthias werkt vooral in de wijngaarden. Moeder Christine zorgt voor de verkoop, distributie, logistiek, klantenservice en de administratie.

 

Sinds 2007 werkt Beck biologisch. Alhoewel de familie Beck ook merlot en cabernet sauvignon heeft aangeplant en daar krachtige rode wijnen van maakt ligt de passie van hen bij de verbouw van de traditionele Oostenrijkse rode druivenrassen: zweigelt, st. laurent en blaufränkisch. Winebusiness.nl kreeg via een kleine nieuwe importeur – Vindependant van Steve Piqué – de Blaufränkisch 2008 te proeven. Deze wijn kenmerkt zich door veel fruit, rijpe, droge tannines en een fluwelen afdronk. Een typische rode zomerwijn, licht met genoeg body.

 

Een biologische conclusie?

veel logosMet de kennis en de twijfel die er is over biologische wijnen, zoals Nico McGough en Frank Smulders zo treffend beschrijven, is het niet vreemd dat Nederlanders enige schroom hebben bij de aankoop van bio-producten. Via een aantal importeurs proefde winebusiness.nl een aantal biologische wijnen. De wijnen hebben ontegenzeggelijk kwaliteit en deden niet onder voor vergelijkbare niet-biologische producten. Wellicht dat het geiten wollen sokken imago van de bio-branche de wijnen geen goed doet, of voor de kenners de vrees voor het gebruik van te weinig sulfiet met oxidatie tot gevolg. Bij deze producten was daar geen sprake van. Het is een kwestie van de juiste producent, die goed weet om te gaan met de biologische wijnbouw voorschriften. De prijzen van de wijnen lagen rond of zelfs onder de tien Euro , voor een verantwoord gemaakte wijn – wat altijd wat meer kost – is dat niet echt duur. Met deze wijnen is de ‘zomer’ wel door te komen.

 

Charlotte van Zummeren

Aranleon is verkrijgbaar via importeur Coenecoop: http://www.coenecoop.com/
Conosur is verkrijgbaar bij Mitra Slijterenhttp://www.mitra.nl/ Importeur: www.groupelfe.com
Weingut Judith Beck is verkrijgbaar via http://www.vindependant.nl/ Er zijn ook andere importeurs die de wijnen aanbieden

 

 


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl