Bordeaux 2010: krachtige tannine, frisse zuren en… soms beter dan 2009!
door Nico McGough
Wat moet de wijnliefhebber nog wensen na de geweldige ‘hype’ rond het Bordeauxjaar 2009? Dit jaar werd terecht neergezet als wereldklasse. Maar nu komen soortgelijke geluiden uit Bordeaux voor het jaar 2010. Niet dat 2009 en 2010 dan ook maar iets met elkaar gemeen hebben wat stijl betreft. Dat gezegd hebbende, overeenkomsten zijn er wel in de vorm van grote concentratie en stevige alcohol percentages. Maar daar is het dan ook wel mee gezegd. Meer en meer Châteaueigenaren laten weten dat 2010 weer een buitengewoon jaar is, zij het met enige terughoudendheid omdat men meer dan beseft hoe ongeloofwaardig het hele verhaal overkomt.
Maar in de maanden volgend op de oogst schaarden steeds meer producenten zich achter de wijnmakers die direct al hardop durfden te roepen dat 2010 hier en daar zelfs beter zou zijn dan 2009, waarvan akte.
Meer ’typisch’ dan 2009?
Hoe heeft het allemaal zover kunnen komen? Laten wij eerst kijken naar de rode wijnen in algemene zin. Die van 2009 zijn enorm, maar ook heel toegankelijk en zacht. Ik trok al eerder de vergelijking met 1982, maar dan in verbeterde versie. De wijnen van 2010 blinken nou niet bepaald uit door de haast zwoel te noemen toegankelijkheid van 2009. Nee in 2010 kom je grote, geconcentreerde tanninebonken tegen, vaak met opvallend frisse zuren. Mogelijk is hierdoor 2010 zelfs wel een meer ‘ typisch’ Bordeauxjaar dan het jaar ervoor.
Voor wat betreft de witte droge wijnen mag worden gesteld dat het zeer frisse wijnen zijn. Dit gaat de exportmarkten beënvloeden, met name de Amerikaanse. In de V.S. houden ze nu eenmaal niet van strak droge, zuurrijke wijnen.
In Sauternes en Barsac werden op behoorlijk grote schaal héérlijk toegankelijke wijnen gemaakt waarvan de gemmiddelde concentratie zo’n 20% onder dat van 2010 ligt. Het mindere zoet gekoppeld aan de fijne, frisse zuren maken de wijnen uit 2010 erg ‘drinkbaar’dat komt goed uit want zo krijgen de meer geconcentreerde jaren als 2005, 2007 en 2009 voldoende tijd om te rijpen.
Moeder natuur
De stijlverschillen kunnen worden verklaard door de weersomstandigheden. Het jaar 2009 kende een grote gelijkmatigheid, een jaar waar werkelijk geen piek of dal merkbaar was, het hele jaar was schitterend. De wijnen reflecteren dat beeld. Maar in 2010 ging het er anders aan toe. Het jaar was meer extreem en dat komt duidelijk tot uitdrukking in de wijnen. Mogelijk is achteraf gezien de droogte in de prille jeugd van deze bewaarwondertjes wel de meest dominante factor geweest, samen met de zeer koele nachten van augustus waardoor het fruit een zeer frisse zuurgraad behield.
Gedurende twee weken is Nico McGough met twee teams aan het proeven geweest, zijn bevindingen zullen ook dit jaar weer in boekvorm verschijnen. Het boek over de oogst 2009 is beschikbaar via bordeaux@mcgough.nl voor € 19,95. Exclusief portikosten.
Foto’s: Nico McGough en Paul Pontallier van Chateau Margaux