Aix 2010

Aix rosé van Erik Kurver wint weer goud

 

aix twee flessendoor Charlotte van Zummeren

Op het Concours Générale Agricole de Paris 2011 in februari heeft Erik Kurver voor de tweede achtereenvolgende keer een gouden medaille gewonnen met zijn wijn AIX Rosé 2010. De oudste wijnwedstrijd ter wereld is die van Parijs. De Concours Général Agricole de Paris ging van start in 1870 en is ook de enige wedstrijd die gecontroleerd wordt door de staat. Vorig jaar proefden 2.000 juryleden 15.000 stalen en bekroonden ze 3.551 wijnen met een gouden, zilveren of bronzen medaille. Dus zowat één fles op bijna 4,5 voorgedragen wijnen. Op de officiële lijsten van het Concours (http://www.cga-paris.com/) is het even zoeken naar de wijn van Erik Kurver, omdat die staat genoteerd onder de minder bekende naam van het Domaine: la Grande Seouve. Deze naam staat op het label met hele kleine lettertjes achterop de fles. De wijn komt uit het subgebied Coteaux Aix en Provence.

Het wijngebied

De Provence is het oudste wijngebied van Frankrijk, wijnbouw bestaat al 2.600 jaar. Het is niet bekend of de Phoeniciërs of de Phocaeërs de wingerds hebben geplant. De Romeinen veroverden rond 200 v.Chr. het gebied en noemden het Provincia Romana. De Côtes de Provence is het 6e wijnbouwgebied van Frankrijk. Opbrengst is ca. 750.000 hl., zo’n honderd miljoen flessen. De Côtes de Provence kent vier appellations: Les Baux de Provence, Coteaux Varois, Cotes de Provence en Coteaux d’Aix en Provence (Bandol, Cassis en de anderen even daargelaten).

 

Coteaux Aix-en-Provence

De Stad Aix-en-Provence is de belangrijkste stad van het gebied. Het kleine gebied Côteaux d’Aix-en-Provence ligt ingeklemd tussen de Côtes du Rhône en de Côtes de Provence. In het gebied worden prima wijnen gemaakt, iets meer dan 50% rosé, iets minder dan 50% rood en een klein gedeelte wit. Belangrijkste druiven zijn grenache, cinsaut en carignan voor rood en rosé en grenache, bourboulenc en clairette voor wit.

 

Aix 2010

Winebusiness.nl was vorig jaar al blij met de Aix 2009, maar dit jaar is de vreugde nog groter. Een voor het gebied herkenbare, zeer licht rose kleur. Nog lichter dan in de andere Provence gebieden. Een prettig alcoholpercentage van 13%. Een neus die zich ontpopt als een boeketje rood fruit. Crèmig mondgevoel, kersen en aardbeien met een lange, stevige afdronk. Geschikt voor bij de borrel, maar er kan goed bij gegeten worden. Een bijzondere wijn, zeker omdat de Provence in de zomer 2010 zo geteisterd werd door regen. Nu al benieuwd naar 2011.

 

Kurver maakt daarnaast ook rood en wit. De wijnen zijn verkrijgbaar bij de betere slijterij en via http://www.aixrose.nl/

 

 

 


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl