Soms krijg je iets heel bijzonders thuis gestuurd; in dit geval een rode instap Bourgogne van Laurent Ponsot. Dat lijkt karig, dat is het niet. Wijnmaker Laurent Ponsot verwierf wereldwijde bekendheid nadat hij in de documentaire Sour Grapes wijnfraudeur Rudy Kurniawan ontmaskerde. Maar onder ware Bourgogneliefhebbers werd Laurent Ponsot al lang voor zijn Netflix-debuut geroemd om zijn wijnen van topkwaliteit.
In 2017 besloot Laurent het familiebedrijf Domaine Ponsot te verlaten om samen met zijn zoon Clément een nieuwe weg in te slaan. Onder het nieuwe label Laurent Ponsot voeren zij een breed scala aan bourgognes, van een eenvoudige Bourgogne rouge tot aan Corton Charlemagne Grand Cru.
En die eenvoudige Bourgogne mocht ik proeven. Het is nog steeds een wijn met een CAP van € 30 Euro, de hogere wijnen van Ponsot hebben premiumprijzen van enkele tot meerdere honderden Euro’s. Maar dan krijg je ook wat. De instap was een enorm geconcentreerde en zuivere rode wijn met zachte tannines. Een wijn die je niet licht vergeet. Dat belooft wat voor zijn hogere wijnen.
Haute Couture
Twee dingen vallen op. De synthethische kurk. In een YouTube-filmpje
( Ponsot synthetic cork) legt Ponsot uit waarom hij deze kurken wil voor al zijn wijnen. Dat heeft te maken met TCA en doorlaatbaarheid van zuurstof die z.i. beter te regelen valt met dit soort synthetische kurk. Het andere wat opvalt is de moderne packaging. De Laurent Ponsot wijnen hebben een, zeker voor de Bourgogne, atypische uitstraling. De flessen hebben een futuristisch ogend etiket, in de kleuren metallic zilver en lichtgroen met een synthetische sluiting in plaats van een kurk. Om vervalsing te voorkomen, zijn de flessen uitgerust met microchips en kan de temperatuur van de wijn, door middel van ingebouwde sensoren in de kist, tot wel 15 jaar worden afgelezen. De koper kan er zo zeker van zijn dat de wijn op de juiste temperatuur is vervoerd en bewaard.
Terroir
Bij Laurent Ponsot draait het om terroirexpressie. Daarbij is volgens Laurent elk detail binnen het proces van belang, zowel in de wijngaard als in de kelder. Zelf spreekt hij over haute couture wijnen’. De druiven zijn zo natuurlijk mogelijk verbouwd, zonder gebruik van chemicaliën. Ponsot vermijdt het toevoegen van sulfiet maar in plaats daarvan gebruikt hij een neutraal gas tijdens de élevage op vat.
Van instap tot Bonnes Mares
Laurent Ponsot heeft met zijn vertrek enkele eigen percelen overgenomen van Domaine Ponsot en koopt daarnaast als négociant fruit in voor zijn wijnen van maar liefst 26 verschillende Bourgogne appellations. Hoewel er op deze lijst een flink aantal grands crus prijkt, o.a. Chambertin, Montrachet, Échezeaux en Bonnes Mares, ligt de hernieuwde focus van Ponsot niet enkel op de grote namen. Ponsot: ‘Ik wil wijnen maken waar iedereen van kan genieten en die voor iedereen bereikbaar zijn.’ Dat betekent dat Ponsot zowel grands als premiers crus uitbrengt, maar ook village wijnen als Meursault of Gevrey-Chambertin én generieke bourgogne (zowel blanc als rouge).
Nu in Nederland
De wijnen van Laurent Ponsot zijn sinds kort in Nederland verkrijgbaar via importeur Best of Wines. Best of Wines is internationaal bekend als expert op het gebied van wijnen in het hogere segment en beschikt over een van de grootste verzamelingen exclusieve wijnen en whisky’s online. Met meer dan 100 jaar inkoopervaring en wereldwijde contacten met producenten en privéverzamelaars, staat Best of Wines garant voor een omvangrijk assortiment met hoge kwaliteitswijnen.
Hier vindt u de wijnen van Laurent Ponsot vintage 2017, 2018 is onderweg:
Charlotte van Zummeren