Bordeauxse pracht: Brown en Preuillac
door Charlotte van Zummeren
‘De witte wijn laat zo lang mogelijk op zijn lees liggen Dat werkt ook als een anti-oxidant en dan heb ik later veel minder sulfiet nodig’. Het onderwerp van gesprek is de witte Chateau Brown uit Pessac-Leognan en aan het woord is Jean-Christophe Mau. Dit lijkt normaal, een wijnmaker aan het woord, maar hier gaat toch echt veel geschiedenis aan vooraf. Chateau Brown heeft Angelsaksische roots, zoals zoveel andere domeinen in de streek. Chateau Talbot bijvoorbeeld, waar de Earl van Shrewsbury zich aan het eind van de Honderdjarige oorlog vestigde.
In een meer recent verleden werd generaal Charles Palmer eigenaar van het gelijknamige Chateau. Ook was er een Schotse handelaar die aan het eind van de 18e eeuw besloot in Bordeaux te blijven.
Chateau Brown
John Lewis Brown was een rijke Schotse handelaar en zijn naam en geschiedenis is verweven met Chateau Brown in Pessac-Leognan, Cantenac-Brown en Boyd-Cantenac aan de andere kant van de stad Bordeaux. Vandaag zijn we in Chateau Brown. Het Chateau ligt op 20 minuten rijden van de stad Bordeaux. In 2004 werd dit Chateau overgenomen van Bernard Barthe, door de beroemde negociant familie Mau en de Nederlandse Koninklijke Distilleerderij Dirkzwager groep. Jean-Christophe is van de vijfde generatie Mau en had voor zichzelf een heel ander carrière pad uitgekozen. Accountancy was het bereikte einddoel ’maar de wijn begon toch te kriebelen en ik zag mezelf niet de rest van mijn leven cijfers optellen’. De familie Mau nam in de jaren negentig het besluit de negociant tak te verkopen aan de Freixenet groep en het geld te benutten voor de aankoop van klasse chateaux. De eerste aankoop was Chateau Preuillac in de Medoc in 1998 en de tweede werd Chateau Brown in 2004. Jean-Christophe liep een wijnmaak stage bij Chateau Ducla en is sindsdien helemaal ‘into wine’.
Chateau Brown ligt tussen drie steden – Gradignan, Villenave d’Ornon en Leognan. De omgeving bestaat uit mooie, in het groen gelegen, woningen. De 50 hectaren van Brown liggen dus min of meer in een woonwijk. Vanaf de gerenoveerde wijngebouwen zie je de 25 hectare met wingerds beplantte wijngaarden liggen. De overige 25 hectares bestaan uit bos of zijn qua terroir niet geschikt voor wijnbouw. ‘Omdat we hier vlakbij Bordeaux liggen moeten we voor alle plannen toestemming vragen. Als we in plaats van bos wijngaarden willen aanleggen, moeten we de bossen ergens anders weer terugplaatsen. En dat is precies wat we plan zijn. Op minder geschikte grond planten we weer bossen, en de nieuwe beschikbare grond laten we even bijkomen’. Die grond is dan te vruchtbaar voor directe wijn en moet een paar jaar herstellen. Dat Jean-Christophe en mede eigenaar Cees Dirkzwager Chateau Brown het wijnmaken serieus en creatief oppakken blijkt wel uit het team wat werkzaam is op Brown. Als adviseur voor de rode wijnen is Stephane Derenoncourt aangetrokken, ook niet de eerste de beste. Philippe Dulong assisteert bij de witte wijnen en Bruno Patrouilleau is de eerste man voor al het werk aan de wijnstokken. Mau zelf heeft ook uitgesproken opvattingen over wijn.
Zowel bij de rode als de witte wijn, is fruit het belangrijkste woord. Bij de witte wijn van sauvignon bnlanc en semillon heeft hij het overdadige houtgebruik teruggebracht en bij de rode wijn – cabernet sauvignon, merlot en petit verdot – heeft hij de duur van de maceration verhoogd voor meer fruiteffect. En de effecten van deze benadering zijn te merken. Pessac Leognan is in Nederland niet de meest bekende van de 64 Bordeaux appellations. Een paar beroemde huizen zijn bekend zoals Haut brion, Pape Clement, La Louvière en Smith Haut Lafitte. Chateau Brown begint langzaamaan op te rukken in de richting van dit rijtje en is bijvoorbeeld ook al getipt door wijngoeroe Robert Parker als beste prijs/kwaliteit wijn in Pessac Leognan. Dirkzwager verkoopt de wijnen in Nederland en België. Cees Dirkzwager ‘de prijs voor de horeca ligt rond de 25 Euro. We zijn er blij mee dat het Amstel Hotel de wijn voert. In wijnspeciaalzaken kost het rond de dertig Euro’. Wijnen uit Pessac Leognan kenmerken zich door een strakke, hoge elegantie, een aangename dikkigheid – meer dan bij de buren in de Haut Medoc – en bommetjes cassisfruit. Chateau Brown brengt ook die chique en voegt daar in verschillende jaren sappigheid aan toe (2006), en chocola, tabak en stroefheid door de jonge tannines (2007, 2008). Het jaar 2009 en 2010 zijn nog paarsgekleurde baby’s, die nog enige jaren met rust, reinheid en regelmaat moeten doorbrengen voordat ze op dronk zijn. Brown heeft een eigen stijl en dat is een goed verkooppunt. De witte Browns dienen volgens Jean-Christophe binnen 3 jaar gedronken worden ‘daarna worden ze oxidatief’. Toch valt het honingachtige, licht oxidatieve jaar 1997 goed bij het journaille. Brown Blanc 2008 is lichter van kleur, met een beetje grapefruit. Een perfecte lunchwijn.
Chateau Preuillac
Chateau Preuillac ligt in het noorden van medoc bij het plaatsje Lesparre. Preuillac bestaat sinds 1869. Honderd jaar later werd het Chateau in vervallen toestand verkocht aan Raymond Boët. Met de nodige voortvarendheid werden de bijbehorende 30 hectare herplant met jonge wijnstokken en werden de wijnkelders opnieuw operationeel gemaakt. Omstreeks 1980 werd ook het kasteel zelf flink gerenoveerd en kreeg het zijn statige allure terug. In 1998 kwam het Château in handen van Mau en Dirkzwager, waarna verdere verbeteringen aan de wijngaarden en kelders werden uitgevoerd. Preuillac is een cru bourgeois sinds 1932. Een vrouwelijke wijnmaakster voert de dagelijkse scepter, Jean-Christophe is op de achtergrond actief met het wijnmaken. De wijnen van Preuillac hebben ontegenzeggelijk kwaliteit. Toch is een cru bourgeois verkopen uit de Medoc niet makkelijk. ‘We zijn eigenlijk net zo druk met verkopen, als met wijn maken. Tegen de tijd dat we het ene jaar hebben verkocht begint de verkoop van het jaar daarna weer’, verzucht Mau. De cabernet sauvignon, cabernet franc en merlot worden apart gevinifieerd in prachtige grote foeders. Deze foeders zie je bijvoorbeeld bij het beroemde huis Beaucastel in Chateauneuf du Pape, maar niet zo snel bij cru bourgeois in de Medoc. Dus wel bij Preuillac. De foeders zijn oud en moeten vaak gerepareerd worden, vandaar dat Jean-Christophe zo zijn vraagtekens erbij heeft. Het ziet er in ieder geval schitterend uit.
Generieke Bordeaux
Preuillac heeft ook een wijnschool op het Chateau, professoren en sommeliers komen daar lesgeven. In dit zaaltje proeven de journalisten de jaren Preuillac. Hert chateau heeft 30 hectaren wijngaard om het mooie kasteel heen, de grond telt in totaal 42 hectares. Het jaar 2005 is duidelijk op dronk. De wijn heeft fruit van bessen die tegen de tannines opkan. De jaren 2006, 2007 en 2008 zijn sappig, de drogende tannines hebben nog wel tijd nodig. Het jaar 2009 is paars en jong. Opvallend is hier dat het fruit nu al de stroefheid aankan. Dat belooft wat, dit jaar. Preuillac maakt ook nog een single vineyard wijn: Emotion en een tweede wijn: l’esprit de Preuillac.
Jean-Christophe Mau vertelt nog over de problemen van de generieke Bordeaux. ‘Het lukt niet meer om rendabel te werken in die prijscategorie. De Grand Cru’s maken 4 tot 5% uit van de gehele Bordeaux, maar qua omzet is het 40%. De andere appellations moeten de rest verdelen en de generieke hangen onderaan. De toekomst ziet er zwaar uit’.
Chateau Preuillac heeft wel een goede dag. Dezelfde ochtend is een grote order binnengekomen voor de business class van een vliegtuigmaatschappij en dat lucht op.
Mau en Dirkzwager hebben 2 mooie uithangborden in Bordeaux. De wijnen en het enthousiasme waarmee ze gemaakt worden, werken aanstekelijk en doen verlangen naar meer. Een samenwerkingsverband om te blijven volgen.
De wijnen van Chateau Brown en Preuilac zijn verkrijgbaar via Vos en Partners: www.vosenpartners.nl