Domaine Brusset
‘We doen het steeds vaker, dit soort kleine proeverijen met de producent erbij. Vandaag hebben we Laurant Brusset hier. Jullie zullen begrijpen dat we daar blij mee zijn’. Yvo Couprie, commercieel directeur van Residence Wijnen stelt de producent aan het selecte gezelschap voor. Op de eerste verdieping van het distributiecentrum en hoofdkantoor van Residence presenteert Laurent Brusset zijn wijnen staande voor zogenaamde sfeerborden. Op deze borden zijn een aantal items afgebeeld, die de sfeer van wining en dining en de producten van Residence (…)
weergeven. Een concept dat steeds vaker wordt toegepast in de wine & spirits industrie om juist ook het gevoel en de sfeer rondom een product of bedrijf weer te geven. Laurent Brusset heeft het overgrote deel van zijn circa zeventig hectares in Cairanne. Dit is nu nog een Côtes du Rhône Villages, maar de lobby om dit gebied tot een aparte appellation te maken – zoals Gigondas, waar Brusset 19 hectares heeft – neemt toe. ‘I am not sure I am happy with this lobby. Villages is far more known with the consumers. If it happens I put Cairanne on the label and Villages bigger underneath’. Het is toch opvallend dat waar je ook komt in Frankrijk er altijd iets aan de hand is met de appellations en vaak niet tot ieders tevredenheid. De wijnen die vandaag ter tafel staan kunnen ons wel plezieren. Het begint met een sappige witte blend cairanne blanc Les Travers. Laurent, derde generatie van dit familiebedrijf uit 1947, is een zelfverklaard liefhebber van witte wijn ‘only 5% or our production is white, but I love it’. De viognier van Les Clavelles is aangeplant in Cairanne en Brusset maakt 3000 flessen van deze bloemige wijn. De paarse ‘no wood’ Ventoux Les Boudalles, die naast grenache, mourvedre en carignan ook nog een beetje clairette bevat ‘for the freshness’, is licht gekoeld een fantastisch zomerproduct en ook nu soepel en doordrinkbaar.
Steviger jongens
Vanaf de Ventoux worden wijnen steviger. De Côtes du Rhône Laurent B is nog zeer fruitig. Les Travers en Les Chabriles komen van verschillende terroirs, krijgen gedeeltelijk maceration carbonique en de hoed wordt ondergedompeld, resulterend in krachtige, karaktervolle producten. Deze lijn wordt voortgezet met de Gigondas Le Grand Montmirail en Les Hauts de Montmirail. Op de foto’s van de wijngaarden van de laatste cuvée kun je zien dat deze op het hoogste begroeide gedeelte van de berg liggen op 290 meter en dat de wijnstokken door de rotsen hard moeten werken om aan voedsel te komen. Voedsel is hier bij het proeven ook noodzakelijk, want anders komen deze wijnen niet tot hun recht. Couprie: ‘Normaal hou ik er niet van, het verstoort het palatum, maar nu heb ik wat worst en brood neer laten zetten’. De Gigondas wijnen van Brusset worden hogelijk gewaardeerd door Parker – Les Hauts kreeg zelfs 94 punten – maar denk nu niet dat dit ‘overoaky’ Parker producten zijn: ‘througout the years the proportion matured in casks has declined from 100% to just 40%’. Les Hauts en Le Grand zijn grenache gedomineerd aangevuld met mourvedre en syrah. Laurent Brusset wil nog graag kwijt dat hij Gigondas eigenlijk chiquer acht dan Chateauneuf du Pape ‘we are much smaller with unique terroir. Chateauneuf is huge with different terroirs’ en dat nemen we na deze proeverij zo van hem aan. Prachtige wijnen en een bijzonder aardige man.
Charlotte van Zummeren