Pardevalles

Pardevalles en de vergeten albarín

 

hubrechtdoor Hubrecht Duijker

 

Een van Spanje’s jongere herkomstbenamingen is Tierra de León. Deze kreeg vier jaar geleden zijn status als Denominación de Origen en ligt, zoals de naam aangeeft, binnen de vrij noordelijke provincie León. Je vindt er meer dan dertig producenten die samen ongeveer 3300 hectare aan wijngaarden bewerken. De winters zijn nevelig en vriezend koud, terwijl de zomers gekenmerkt worden door warme dagen en koele nachten – wat de aromavorming in druiven zeer ten goede komt. Het terrein bestaat veelal uit goed drainerende alluviale, soms ook zeer stenige, arme gronden, op hoogten tussen de 750 en 900 meter. Wat vooral kenmerkend is, zijn de enkele zelfs voor Spanje vrij zeldzame druivenrassen, met name de albarín blanco en de prieto picudo.

 

Het eerstgenoemde ras, niet te verwarren met de albariño uit Galicië, was bijna verdwenen, maar werd op het nippertje gered door enkele vooruitstrevende wijnbouwers. Rafael Alonso bijvoorbeeld die op de familiebezitting Pardevalles drie hectare met albarín beplantte.  Vanwege zijn vroege groei is deze variëteit kwetsbaar voor lentevorst, maar geeft wel opmerkelijke wijnen. Zo combineert de Pardevalles Albarin 2010 levendige, frisse zuren met veel sappig fruit (citrus, passievrucht, een hint van peer) en een vrij stevige structuur. Het is een wijn die net zo lekker bij vis smaakt als bijvoorbeeld een Chablis, voor bovendien een redelijke prijs (€7,95).

 

Ook van de blauwe prieto picudo, een resistente soort die door Rafael Alonso (1976) zonder kunstmest of insecticiden wordt geteeld, levert Pardevalles kostelijke wijnen. Waaronder de Rosado 2010 die volgeladen zit met fruit van aardbeien en frambozen, aangevuld door een plezierige frisheid (€7,45). Terwijl de rode, acht maanden op vat gelagerde Gamonal 2008 een behoorlijk energieke smaak heeft waarin het fruit van cassis en andere bessen fraai in evenwicht verkeert met de roosteraroma’s van het eikenhout (€10,95).

 

Dit artikel is begin oktober in de bijlage Persoonlijk van het  FD gepubliceerd

 

Verkoopadres www.wijnenuitspanje.com, dit adres is van importeur Adrienne van Gils: http://www.adriennevangils.nl/

Het webadres van Hubrecht Duijker is: http://www.hubrechtduijker.com/

 


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl