Bubbel eens anders..
Als het jaar zo tegen het einde loopt, komt de Ch in de maand. Het is dan champagne wat de klok slaat en menig grootwinkelbedrijf en grootgrutter komt dan met klinkende champagne aanbiedingen. Onwetende zielen kopen dan zo’n fles van een tientje of iets meer. Vaak zijn dit tweede persing producten. Van de mooiste champagnes komt het vocht van druiven die bij wijze van spreken spontaan zijn leeggelopen, zo barstte het van druivensap wat eruit wilde. Bij tweede persing producten wordt de druk opgevoerd om er nog wat vocht uit te persen.
Door de extra druk bij het persen van de druifjes is de zuurgraad hoger en het aangename fruit minder, dus genieten… ho maar. De meeste mensen trekken zo’n fles dan ook nog open om twaalf uur na een middag pilsen en een avond gourmetten met diverse wijnen. Als klap op de vuurpijl eten we er dan oliebollen bij. Als je de gemiddelde Nederlander op straat vraagt wat je het beste bij champagne kunt eten, zou het me niet verbazen als ze oliebollen zeggen. Dat is de combinatie die in Nederland bekend is. Van de 3,5 miljoen flessen champagne die Nederland consumeert, wordt het overgrote deel in december genuttigd en ook nog op de laatste dag en uur van het jaar. En wat eten we dan…
Goed, dan heb je wel een product dat het predicaat champagne mag hebben, maar daarmee is ook alles gezegd.
Geniet eens anders
Goedkopere champagnes kun je het beste opkrikken met een scheutje crème de cassis of een andere likeur die in de kast staat. Het zal de smaak ten goede komen. Maar probeer eens wat anders. Want voor omstreeks een tientje zijn er diverse andere mousserende wijnen op de markt die bijzonder smakelijk zijn, er feestelijk uitzien en eventueel ook beter smaken bij de middernachtelijke zoetheidsdrift.
Loire
De Loire is beroemd vanwege de chenin druif, een druif die in een menig wijnbereiding zijn partijtje meeblaast. Ook in mousserende wijnen is de chenin een topper en die heten in deze wijnstreek Crémant de Loire. Op dezelfde manier als champagne gemaakt, maar met minder rijpingstijd. De varianten zijn rood en wit. De Brisebarre Vouvray Brut is zo’n witte wijn met een bloemige neus, een licht zoetje en een sappige afdronk. De wijn heeft karakter en een duidelijke smaak. Een ander product uit de Loire van – in dit geval – de chenin noir is X noir van Ackermann. Gehuld in een zwarte fles met zilveren kapsule en paarsroze label heeft de X noir een spannend uiterlijk. Wat er in het glas komt is een rood fruitmandje. Let wel: het blijft brut, dus geen hoge dosage.
In beide gevallen eerste persing producten, barstend van het fruit en de prijs ligt rond een tientje.
Zo lekker als aperitief of ontbijtdrank of als begeleider bij vis of sushi.
Uiteraard kunt u ze ook bij de oliebollen proberen natuurlijk..
Happy New year!
Charlotte van Zummeren
Brisebarre vouvray Brut is verkrijgbaar bij www.okhuysen.nl of bij de winkel in de Gierstraat in Haarlem.
Ackermann staat in de schappen van de Mitra. www.mitra.nl