Castilla 2011

Betaalbare kwaliteit: Castilla y León in Nederland

 

castilla 009Op de een of andere manier tarten Spaanse proeverijen in Nederland graag de weergoden. Drie jaar geleden, aan het einde van de zomer in Oudekerk a/d Amstel voldeed het werkwoord regenen niet. Het goot en gutste van de daken af. Een jaar geleden was er ook een regio proeverij van Castilla y León en toen vroor het dat het kraakte. Wat zullen de Spaanse standhouders en winemakers blij zijn geweest dat de proefversie van 2011 een rustiger weerbeeld gaf. Geen sneeuw, vorst en regen én: ook geen politieke demonstraties.

 

 

De tasting vindt namelijk plaats in Den Haag, in de glazen zaal tegenover het Malieveld. Toch menigmaal de plek voor het ventileren van groot ongenoegen tegen het kabinetsbeleid. Daar is deze dag geen sprake van, het is op alle niveaus rustig. Gelukkig maar.

 

De streek

castilla y lenCastilla y Leon is de grootste wijnstreek van Spanje met bekende substreken als Ribera del Duero, Rueda, Toro, Bierzo, en Cigales. Een paar Vinos de la Tierra en ‘Vinos de Calidad Producido en una Región Determinada’ completeren het geheel. Dat was vorig jaar zo en dat is nog steeds zo. Ribera del Duero als streek en de tempranillo als druif voeren de boventoon. Jancis Robinson schreef nog in 1982 dat ‘ Vega Sicilia is made far away from any known Spanish wine region’. Ondertussen is Ribera del Duero erkend en bekend om zijn kwaliteitswijnen. Ook dit jaar bieden 16 van de 30 standhouders wijnen uit deze streek. Dat is niet het enige natuurlijk; er zijn onderscheidende wijnen uit Bierzo die gemaakt zijn de mencia druif en witte wijnen uit Rueda. De versie van 2011 biedt enige aandacht voor de prieto pecudo.

 

Kleine jongen: prieto picudo

castilla 010Prieto picudo groeit en bloeit in Tierra de Leon, dit is een relatief grote streek binnen Castilla. Er zijn zo’n 5.000 hectares, voornamelijk rondom de stad León. Nomen est omen is in dit geval van toepassing. Prieto betekent ‘tight’ en picudo ‘puntig’. Dan is het meteen duidelijk hoe de trossen eruit zien. In de streek heet dat ‘met schouders’. Een brede tros die taps toeloopt. Twee wineries uit die streek presenteren vandaag hier hun wijnen van de prieto picudo. Deze lokale druif is behoorlijk aromatisch en gedijt goed mét en zonder hout, in rosé of rode versies. Zijn ‘musky’ karakter maakt wel dat je van de druif moet houden. Bodega Mendoba uit León heeft een mooie volle rosado en tinto in de portfolio. Gordonzello Peregrino uit León pakt helemaal uit. Afgezien van de verdejo voor de witte wijn, bestaat het gehele pakket uit rosado’s en tinto’s van de prieto picudo. ‘we have 2000 hectares with almost nothing else but this grape’, vertelt Ignacio Alonso van de betreffende winery. De wijnen zijn er in alle soorten en maten, met een hele korte maceratie om koud te drinken en met gedegen houtopvoeding om van te genieten en bij te mijmeren. Opvallend zijn de prijzen. De totale range van Peregrino varieert tussen de anderhalf en zeven Euro en dan krijg je wijnen die wel iets bieden. Namelijk een eigen karakter.

 

Tempranillo, verdejo en goddelo

Castillo y Leön blijft natuurlijk de streek van tempranillo en verdejo en vandaag bieden de meeste bodega’s deze variëteiten aan. De wijnen zijn er in zowel zeer voordelige als behoorlijke geprijsde versies. De verdejo is met zijn hoge zuren en fris kruidig karakter toch een soort van Spaanse sauvignon blanc geworden. Viticultor Javier Sanz uit Vallodolid heeft een prachtige houtgelagerde verdejo; de Villa Narcisa Ferm. En Barrica. Yolando Alonso ‘this is our top product, we only make 5500 bottles of this wine’. D.O. Bierzo biedt naast de mencia een karakteristieke godello, een druif die diepgang heeft. Bodega del Abad heeft een ‘Bueno Godello’ die zowel met als zonder ‘barrica’ een gebalanceerde mineralige indruk nalaat.

 

Tot slot

Castilla y León investeert in Nederland. De proeverijen die nu al een paar jaar achter elkaar in Nederland worden gehouden, doen daar kond van. Dat kost natuurlijk allemaal niet niks, er worden mensen ingevlogen, zalen gehuurd etc. De proeverij was wederom prima georganiseerd door Melman Communications, een bedrijf dat langzamerhand steeds duidelijker aan de weg begint te timmeren. Castillo y León doet er alles aan om hier enige voet aan de bodem te krijgen. Er is geen reden waarom dat niet zou gebeuren. De wijnen hebben karakter en betaalbaarheid. Het blijft lastig te voorspellen waarom wijnen van de ene winery wel worden geïmporteerd en de andere niet. Het is aan de importeurs om de stap te zetten en zoals gezegd, laat dat gegeven zich niet voorspellen.

 

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl