France Vins

Franse wijn in Rotterdam

 

france vins 001Rotterdammers hebben de naam zakelijk te zijn. Doeners en geen denkers. Wijn daarentegen staat bekend als een geniet product. Daar ga je even voor zitten om het tot je te nemen en van te smullen. Hebben doeners daar wel rust voor, zou je denken. Sopexa organiseert niettemin het France Vins evenement in het Rotterdamse WTC beursgebouw en de geschiedenis van dit pand laat in ieder geval zien dat bestaande complexen goed kunnen meegroeien met de ontwikkelingen in de tijd. Op de huidige locatie werd tussen 1936 en 1940 een beurscomplex gerealiseerd naar een ontwerp van de architect J.F. Staal. Diens zoon Arthur Staal ontwierp een uitbreiding in de vorm van een extra verdieping die in 1973 in gebruik werd genomen.

 

In 1984 werd begonnen met de bouw van een nieuwe kantoortoren te midden van de bestaande laagbouw. Dit elipsvormige complex van architect Rob van Erk werd in 1987 opgeleverd. Het gebouw is 93 meter hoog, telt 25 verdiepingen en zes liften en is inmiddels dankzij glasvezelkabels geschikt voor breedbandtelecommunicatie.

 

France Vins

Grote, brede trappen vormen de entree tot het gebouw, desgewenst kan er gebruik gemaakt worden van een roltrap aan de rechterzijde van de trap. Na de glazen deuren is een enorme hal. Het is dan even zoeken naar de precieze locatie van France Vins, maar deze proeverij bevindt zich aan de rechterzijde van deze gigantische begane grond. Rondom de 86 Franse standhouders is er ruimtelijke openheid. Eenmaal in het proefgebied is het wel degelijk een afzonderlijke ruimte met een aparte zithoek, genoeg bewegingsvrijheid en vele, met houtzaagsels gevulde spuugbakken

france vins 002

Vrij direct na het entree staan een paar minder typische ‘wijnstands’, namelijk een tafel met diverse te proeven kazen en een stand met calvados en cognac. Zowel de kazen als de sterke drank vertegenwoordigen natuurlijk ook ‘la douce France’, bovendien is Sopexa betrokken bij de promotie van Franse Kaas in Nederland. De vertegenwoordiging van de wijn geschiedt per regio en zowel de Loire, Bordeaux, Lanquedoc-Roussillon zijn sterk vertegenwoordigd. Er is één bedrijf uit de Champagne, de Castelnau, en vijf uit de Bourgogne waaronder Laboure-Roi. Winebusiness.nl meldt zich bij de Provence, met vier standhouders vertegenwoordigd. Het is opmerkelijk dat binnen een niet eens zo’n grote streek er zulke verschillen tussen de producten zijn. Chateau Pas du Cerf had een overall zeer goede kwaliteit van zowel wit, rood als rosé. Du Cerf is een redelijk groot bedrijf met 80 hectare wijngaarden. Het nog grotere Les Quatre Tours – 240 ha – biedt voor af kelder prijzen tussen de twee en de vijf Euro een mooie kwaliteit.

 

In Quincy in de Loire is Earl Domaine de Villalin gevestigd. Dit bedrijf werkt biologisch op de 9 hectares wijngaard beplant met sauvignon blanc. Zoals zoveel wineries is deze producent niet gecertificeerd. Reden:  teveel ambtelijk gedoe met een overdaad aan formulieren. De drie cuvée’s zijn zuiver en mineralig. Quincy is geen overbekende appellation in Nederland, terwijl de wijnen goed kunnen concurreren met andere sauviginon blancs uit de streek en minder kostbaar zijn.

 

Handel

Deze proeverij is gericht op de handel. Vele standhouders hebben nog geen importeur. Dat maakt zo’n proeverij minder aantrekkelijk voor bijvoorbeeld publiekspers, want je kunt moeilijk schrijven over wijnen die nog niet geïmporteerd worden. Onder de bezoekers zijn wel veel importeurs die nieuwe producten komen proeven en wellicht in hun assortiment opnemen. Het blijkt dus prima proeven te zijn in Rotterdam en dat heeft Sopexa Nederland, verantwoordelijk voor de promotie van Franse producten in Nederland, goed bekeken.

 

Charlotte van Zummeren

 

 


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl