Castilla y León in Amsterdam
Het Spaanse wijngebied Castilla y León komt middels proeverijen vaker op bezoek in Nederland. De laatste jaren steeds in het door Melman Communications geregelde en goed bereikbare Casa 400 in Amsterdam. Castilla y León is een enorme (wijn)streek. De oppervlakte bedraagt maar liefst ruim 94.000 km2 waarop ruim 55.000 hectares met wijnstokken staan. Ter vergelijking: het gebied Acquitaine omvat 41.000 km2 dicht beplant met wingerds want alleen Bordeaux telt al 120.000 hectares.
Kun je nagaan wat voor uitgestrekt gebied Castilla y Léon is.
Ook op appelationgebied staat Castilla y León er goed voor. Hier staan ze op een rijtje:
Vinos de la Tierra de Castilla y León
D.O. Bierzo
D.O. Cigales
D.O. Ribera del Duero
D.O. Rueda
D.O. Toro
D.O. Arribes
D.O. Arlanza
D.O. Tierra del Vino de Zamora
D.O.P. Vinos de Calidad Valles de Benavente
D.O.P. Vino de Calidad de Valtiendas
D.O.P. Vino de Calidad Sierra de Salamanca
Een aantal producenten van deze D.O.’s en D.O.P.’s waren present in Amsterdam. Gelukkig niet allemaal, want dan had Melman de RAI kunnen afhuren en hadden we een paar weken nodig gehad om alles te proeven. Vertegenwoordigers van 32 bodegas hebben de reis naar Amsterdam gemaakt. In het kielzog van Master of Wine en Spanje expert Frank Smulders storten we ons in het proefgeweld. Rob Coldenhoff van United Wineries staat achter de tafel met wijnen van The Haciendas Company. Hier valt ook Maques de la concordia, Federico Paternina en Lagunilla onder. Coldenhoff heeft de wijnen van Hacienda Zorita bij zich, de vierde tak van de Company. We proeven Reina een loepzuivere frisse sauvigon blanc uit Rueda, een HZ Crianza uit 2011, een HZ Reserva uit 2009 en een HZ Gran Reserva uit 2008. Hacienda Zorita maakt stuk voor stuk zuivere, zachte en toegankelijke wijnen. De Crianza doet het heel goed bij Albert Heijn en binnenkort is de Gran Reserva verkrijgbaar bij AH online.
Achter The Hacienda Company staat Milénico, een klein bedrijf uit Ribera del Duero, de ttoale productie is slechts 7.000 flessen. Zo op het eerste gezicht maken ze mooie tempranillo’s, maar dit zijn echt wijnen waar je iets bij moet eten. Uit dezelfde D.O. proeven we een Bianco de Albillo van Bodegas Valduero, een aromatische, zachte wijn van een indigenous grape variety albillo mayor, het is bijna niet te geloven dat deze wijn een ex-cellar prijs heeft van € 5, je zou een pallet laten aanrukken. Op Amerikaanse sites zie je de wijn voor 24 Dollar, tel uit je winst.
Daniel Ramos
Verderop staat de Amerikaanse Spanjaard Daniel Ramos, hij bezit wijngaarden in de Sierra de Gredos ten zuidwesten van Avilá. Het gebied hoopt de D.O. status te bereiken, tot die tijd werden de wijnen gebotteld als Vino de la Tierra. Ramos maakt witte wijnen van de albillo real en hij houdt van oxidatie en blends met sauvignon blanc. Geen fining en filtratie en en e.e.a. levert sherry-achtige wijnen op. Ramos maakt een grote range rood en wit. Geïnteresseerden kunnen een kijkje nemen op www.daniel-ramos.es
Bij Bodegas de Alberto proeven we een Dorado: een oude stijl verdejo. Ook deze is geoxideerd, standhouder Vanessa Lopéz laat een foto zien met grote glazen stolpflessen waar de wijnen ouderen. In Spanje heten deze Cantara’s, in Frankrijk bonbonnes.Een flesje van 375 ml kost ex-cellar € 2,85 Smulders raadt ze aan dat te verhogen, weant dan verkopen ze meer.
De proeverij en de hier beschreven wijnen en producenten was een vogelvlucht over een enorm wijngebied. Spanje heeft zoveel potentie en komt gelukkig langzamerhand weer terug op de Nederlandse markt. Er is nog zoveel niet ontdekt. Castilla y León weet zich goed te positioneren. Estupendo!
Charlotte van Zummeren