De ICEX/Vinos de España, economische en commerciële afdeling van de Spaanse ambassade, zet op deze meidag Cava in het zonnetje. De president Pedro Beneto en de communicatiemedewerkster Maira Canuto van het Consejo Regulador zitten mede aan , naast ook organisatrice Alicia Martinez Rolland. Frank Smulders ligt e.e.a. toe. Restaurant Vermeer, sinds enige maanden volledig vernieuwd, ontvangt het gezelschap.
Cava komt voornamelijk uit het gebied rond Sant Sadurní d Anoia, in het zuidelijke deel van het district Barcelona. Tegenwoordig wordt in dit gebied ongeveer 90% van alle Cava gemaakt. Het D.O.-gebied Cava omvat in totaal 160 gemeenten in 7 Spaanse districten. De D.O. Cava slaat op niet op één gebied, hoewel de meesten uit de Penedes komen. Dit is historisch zo gegroeid doordat na phylloxera ramp in Frankrijk, inkopers voor rood naar Rioja gingen en voor wit – voor Champagne – naar de Penedes. De oudste cava producent komt dan ook uit 1871, het tijdstip van de plantenepidemie. De wetgeving geeft minimaal negen maanden op de lees aan en voor Reserva en Gran Reserva resp. 15 en 30 maanden. De productie is praktisch net zo hoog als in de champagne en er is genoeg kwaliteit te vinden. Buiten de D.O. bestaat sinds juni 2015 de kwalificatie Cava de Paraje Calificado. Hier moeten de druiven van een specifieke plek met een bijzonder microklimaat en terroir komen. De opbrengst is hier 48 hectoliter per hectare en een minimale rijping van 36 maanden. Het zijn altijd Brut’s.
De meeste Cavas die in Catalonië gemaakt worden bevatten drie druivensoorten: Macabeo (viura), xarel.lo en parellada. Chardonnay wordt steeds meer aangeplant sinds dit in 1986 een voor de D.O. toegestane druivensoort werd. Cava met – of uitsluitend gemaakt van chardonnay – worden vaker gemaakt en bieden goede kwaliteit. Subirat (malvasía riojana), garnacha, monastrell en trepat mogen eveneens gebruikt worden. Buiten Catalonië is viura (macabeo) de belangrijkste druivensoort en vaak is 100% van alle wijngaarden hiermee beplant.
Cava wordt gemaakt volgens de methode traditionelle, de tweede gisting gebeurt in de fles. Veel Cavas liggen veel langer op hun bezinksel dan de minimale 9 maanden die door de D.O. vastgesteld zijn. Dat kan variëren van 2 jaar tot 5 tot 10 jaar bij de bijzondere cuvées. Het uiteindelijke karakter wordt bepaald door de blend van ieder Cavahuis.
Facts and figurs
- Cava Brut nature: van 0 tot 3 gram restsuiker per liter.
· Cava extra brut: mousserende wijn met minder dan 6 gram restsuiker per liter.
· Cava Brut: van 0 tot 12 gram restsuiker per liter.
· Cava extra Seco: van 12 tot 20 gram restsuiker per liter.
· Cava Seco: van 17 tot 35 gram restsuiker per liter.
. Cava: rijping van minimaal 9 maanden
. Cava Reserva: rijping van minimaal 15 maanden
. Cava Gran Reserva: rijping van minimaal 30 maanden
Deze avond werden de volgende cava’s geschonken:
- Sumarroco Núria Claverol 2012 Grand Reserva Brut
- Bohigas Noa Fermi 2013 Brut Nature
- Huguet Can fEixes 2009 Gran Reserva Brut Nature
- Freixenet Casa Sala 2007 Gran Reserva Brut Nature
- Gramona Cellar Battle 2006 Gran Reserva brut
- Recaredo Serral del Vell Estate 2007 Gran Reserva Brut Nature
- Jaume Codorniu 2012 Gran Reserva Brut
De begeleidende gerechtjes van kok Chris Naylor waren net zo uitmuntend als de cava’s. Gepekelde makreel, geroosterde inktvis, asperges en chuck steak. Het blijft een uitdaging om de hele maaltijd cava’s te drinken, maar ze mochten er zijn. Zelfs de diverse Brut Nature. Zoals Smulders stelde; in Spanje is de zuurgraad lager dan in Frankrijk en zijn de Brut Natures een stuk vriendelijker. En zo was het ook.
ChvZ