De Loire @HarbourClub Vinkeveen

Als je denkt, daar moet ik daar vast niet zijn.. daar moet je dus wel zijn! Zo waren de voorspellende woorden van Femke Pruis van PitchPR. Vanaf de A2 afslag Vinkeveen en dan bij de rotonde gelijk het witte gebouw waar sinds kort een Apollo Hotel is gevestigd. En binnen dit hotel zit een Harbour Club met een fantastische bar met gigantisch veel vis. Pitch geeft hier een lunch met wijnen van de Loire Vallei en fruits de mer en vis van de Harbour Club. De Loire Vallei is grofweg alles behalve Quincy, Sancerre en Pouilly Fumé. De Vallei begint bij de Muscadet en loopt door tot en met Touraine. Chris Alblas verzorgt de toelichting bij de Wijnen.

Het bal begint met een Chapin & Landais Le Grand Saumur Brut.

Na Champagne is de Loire de grootste producent van mousserende wijn. Wereldwijd wordt er gemiddeld 18 miljoen hectoliter mousserende wijn gemaakt en dat is 7% van de totale wijnproductie. In de Loire is de toonaangevende druif voor mousserende wijnen de chenin blanc en aanvullend vaak chardonnay. In Saumur en directie omgeving vinden we veel bubbel producenten, zoals het uit 1848 daterende bedrijf Chapin & Landais. Deze Saumur brut is een blend van 90% chenin blanc en 10% chardonnay. Gemaakt volgend de “méthode traditionelle”, ofwel een tweede gisting op fles. Een mousserende Saumur moet minimaal 60% chenin blanc bevatten en de minimale rijping op de lie is 9 maanden. Sauvignon blanc max 10% toegestaan.

Wat feitjes over de Loire

De Loire is de derde wijnproducent van Frankrijk, na Bordeaux en Rhône, en de grootste als het gaat om de productie van witte en mousserende wijn, Champagne buiten beschouwing gelaten. Het is de tweede producent van rosé, uiteraard na de Provence. In Nederland is met name de Rosé d’Anjou populair. De AOP wijngaarden tellen bij elkaar zo’n 50.000 ha. en 79 beschermde herkomstaanduidingen. IGP Val de Loire telt zo’n 20.000 ha. In deze regio is de productie hoofdzakelijk in handen van Het is dan ook niet verwonderlijk dat er zo’n 5000 wijnproducenten geteld worden. De gemiddelde jaarlijkse productie 2.7 miljoen hectoliter (2014-2015)

Grootste probleem in 2015 was, na de voorjaarsvorst, de droogte. In 2016 was vorst het grootste probleem en dat is ook nu al een probleem en sommige delen van de Loire. Jonge wijnmakers die in 2014 zijn gestart zijn inmiddels al weer gestopt. Het weer is grillig. De belangrijkste witte druivenrassen: melon de bourgogne (muscadet), chenin blanc (pineau de la loire), sauvignon blanc. De belangrijkste rode druivenrassen: cabernet-Franc (breton), gamay, grolleau (rroslot)

Eerste wijn bij de plateau fruits de mer en oesters was  omaine du Colombier, Muscadet Sèvre et Maine sur lie Çuvée des deux Colombes. Familiebedrijf dat vier generaties in de wijnbouw werkzaam is. In totaal beschikt het domein over 33 hectare, waarvan 16 in de herkomstaanduiding Muscadet Sèvre et Maine.

Voor deze cuvée is 60% van de productie afkomstig van stokken die ouder zijn de 50 jr en 40% van 30 jaar oude stokken

Tweede wijn bij plateau fruits de mer en oesters 2016 Domaine Michaud, Sauvignon Touraine

hier is de derde generatie actief (Thierry en Dorthée Michaud). Domein telt 23 hectare, waarvan 16 voor de productie van Sauvignon Touraine. Overige: Touraine Chenonceaux 6 hectare (AOP 2011) en Crémant 3 hectare

Eerste wijn bij de sushi 2015 Domaine de la Louvetrie, Muscadet Sèvre et Maine sur lie.

In 1945 kochten de vader en oom van Joseph Landron 3 hectare land en plantten daar de eerste wijnstokken. In 1979 kwam Joseph Landron erbij en breidde het bedrijf zich uit. Al begin jaren 80 werd de wijn in het buitenland verkocht (in 1988 ook al in Nederland). In 1990, toen zijn vader met pensioen ging, nam Joseph het bedrijf over. In 1999 realiseerde hij met 20 ha in conversie bio zijn droom. Drie jaar later waren de wijnen gecertificeerd en sinds 2011 werkt hij biodynamisch en daarmee behoort hij tot een kleine groep in deze regio. Het bedrijf telt zo’n 48 hectare met een gemiddelde opbrengst van 45 hl/ha.

Tweede wijn bij de sushi is de 2015 Domaine de la Renaudie, Touraine Chenonceaux

De wijngaarden liggen op de hellingen van de linkeroever van de rivier de Cher, op het Terroir de Chenonceaux. Leeftijd van de wijnstokken is gemiddeld 40 jaar. Het kasteel Chenonceau is vooral bekend omdat de minnares van Henry II daar resideerde en er pardoes werd uitgezet door de koning-weduwe nadat de koning overkleed.

Terra Vitis, respect voor het milieu. Deze AOP maakt, dankzij de ligging het centrale hart van de talloze kastelen, deel uit van het Unesco werelderfgoed. De wijngaarden maken een essentieel deel uit van het landschap.

Bij he thoofdgerecht vis is de eerste wijn: 2015 Domaine Cady – Anjou blanc. Met deze wijn schuiven we richting het westen: Anjou en stappen we over naar de chenin blanc

Het gebied ligt tussen het wijngebied van Nantes en Saumur. Een witte Anjou moet voor minimaal 80% uit chenin blanc bestaan en mag worden aangevuld met chardonnay en/of sauvignon blanc. Chenin blanc 35.000 ha wereldwijd, daarvan ongeveer de helft in Zuid-Afrika en ruim een kwart in Frankrijk en daarvan staat meer dan 95% langs de Loire.

De wijngaarden voor deze wijn liggen langs het riviertje de Layon, ook wereldberoemd vanwege de zoete wijnen (Coteaux du Layon). Ook bij dit domein, dat dateert uit 1927,  staat de vierde generatie in de wijngaard. Alexandre Cady bewerkt samen met zijn ouders Philippe en Sylvie 28 ha wijngaard op een biologische wijze. De wijngaard is gecertificeerd door Ecocert.

De tweede wijn bij de vis is de 2014 Château d’Epiré – Savennières Le Hu-Boyau Savennières bestaat uit 150 hectare, gemiddeld rendement 34 hl/ha. De wijngaarden liggen ten zuidwesten van de stad Angers in de regio Anjou. De droge wijnen die hier gemaakt worden van de chenin blanc staan hoog aangeschreven, soms wordt zelfs over Grand Cru wijngaarden gesproken. De wijnen die goed kunnen ouderen De oudste wijngaard van Savennières is die van het beroemde Château d’Epiré.  Sinds de 17de eeuw in handen van de aristocratische familie Bizard. Luc Bizard, die het domein samen met zijn vrouw Cecile leidt, is de zesde generatie in wijnbouw. Château d’Epiré telt 9 hectare wijngaard waar de chenin blanc staat voor de AOP Savennières en 2 hectare beplant met cabernet franc voor de AOP Anjou-Villages.

Nagerecht

Bij het nagerecht komt 2014 Domaine des Lauriers (Laurent Kraft) – Vouvray demi-sec aan bod.

Vouvray is een AOC sinds 1936, één van de eerste dus. Aan de rechteroever van de Loire

De AOP Vouvray – 2100 ha – is vrijwel uitsluitend beplant met de chenin blanc. Met fdaarnaast een zogenaamde cepage accessoire : arbois blanc, die voor maximaal 5% mag zijn aangeplant. Ook wel menu nineau genoemd. Vouvray Wijnen zijn 100% chenin blanc, droog, halfzoet (tendre), zoet en mousserend

De AOP ligt tussen twee rivieren: de Loire en de Brenne. Vouvray ligt op de grens van invloeden van de Atlantische Oceaan en het Continentale klimaat.

Bodem is divers: tufsteen, vuursteen, kalk, zand en klei. Tufsteen werd veel gebruikt voor de bouw van huizen, kastelen en kerken. Er zijn kilometers lange gangen te vinden. Een deel wordt gebruikt voor de opslag van wijn. Troglodyte kelders met een constante temperatuur van 12 graden Celsius. In goede jaren hebben Vouvray wijnen een rijpingspotentieel van tientallen jaren.

Een hele hap tekst van Chris Alblas, in dit artikel slechts een selectie, maar de man weet er veel vanaf en als je een Loire expert zoekt, leidt de weg naar Alblas. De Loire wijnen zijn laag alcoholisch, de 13 % abv. halen ze niet snel. Dat maakt ze bij uitstek geschikt voor bij de lunch en verstandig voor bij de avondmaaltijd. Persoonlijke favoriet was de Touraine Chenonceau 2015 Domaine de la Renaudie. Touraine kan wat strak zijn en hoog in de zuren, maar deze is rijk, weelderig en mineralig. Verkrijgbaar bij Léon Colaris voor maar € 11,50. Het was, zoals we inmiddels verwend-gewend zijn, weer perfect georganiseerd met goede tekstboekjes, aangeleverde foto’s en aangenaam gezelschap. Vivre la Loire!

ChvZ

Foto: Tony Perez


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl