Sangiovese en meer | Cecchi

Fred Nijhuis organiseerde samen met de VVN een masterclass over sangiovese in Toscane. Het wijnhuis Cecchi had daarbij een hoofdrol. Wijnmaakster Miria Bracali en marketingmedewerkers Francesco en Serena kwamen speciaal hiervoor over naar Restaurant ’t Misverstant in Vught. Dat vonden ze helemaal niet erg, want het weer is hier beter dan daar. Ze zaten ook alle drie zichtbaar te genieten bij de lunch in het zonnetje achteraf op het terras. Ook 50 leden van de VVN hadden zich ingeschreven voor deze MC met lunch.

De naam Cecchi zal bij velen een belletje doen rinkelen. Onder deze naam worden miljoenen flessen DOCG Chianti gemaakt die in Nederland een plek hebben gevonden op de schappen van Albert Heijn. Toch maakt Cecchi meer dan alleen Chianti. Het bedrijf heeft namelijk ook nog meerdere family estates met bijvoorbeeld Villa Cerna, Alzaturo in Umbrië en Tenuta di Montalcino. De Sligro verkoopt meerdere estate wijnen van Cecchi.

Achtergrond

Luigi Cecchi zette eind negentiende eeuw zijn eerste stappen op het wijnpad als ‘taster’. Zoon Cesare breidde het wijnwerk uit naar marketing en distributie, terwijl kleinzoon Luigi vervolgens echt wijngaarden ging kopen. Toscaanse wijnen werden populair en daarmee uitbreiding een feit. Vandaag de dag zwaaien Andrea en Cesare de scepter en Cecchi is nu een van de grootste producenten van Toscane. ‘Cecchi is a very common name in Toscany, on the other hand that makes us popular’.

De wijnen

Cecchi heeft 300 hectares ‘but we also buy grapes’, de gekochte druiven worden gebruikt voor de Chianti. De overige domeinen liggen in resp. Chianti Classico, San Gimignano, Morellino di Scansano, Grosseto, Montalcino en Umbrië. Daarmee komen we uit bij de verschillen in de bodems voor sangiovese  en de verdere voorkeuren van de druif.

Bracali – deze oenologe werkt al vanaf 1998 bij Cecchi, het was haar eerste baan – licht samen met Nijhuis een en ander toe over de sangiovese. Het is een oud ras, al van 1.000 jaar voor Christus en speelt met 5.400 hectares – 8% van het areaal – een hoofdrol in Toscane. Maar ook verder in Italië vind je sangiovese. En in ieder gebied vind je een andere stijl. Sangiovese muteert makkelijk en er zijn veel biotypes zoals brunello, prugnolo e.d., ook zijn er 100 klonen geregistreerd.
Sangiovese houdt niet van natte voeten, dus een goede drainage is noodzakelijk. Galestro is een prima gelaagde bodemstructuur voor sangiovese die bij meerdere bodemtypes kan voorkomen. Sangiovese is een echte terroirdruif, met alle uitdagingen van dien. Op zand geeft hij minder tannine en meer elegantie met een hogere zuurgraad, maar soms ook minder structuur en diepgang; klei geeft de sangiovese een steviger en hartiger karakter. Opvallend zijn de verschillen in pH: van 3,30 tot 3,25 op albarese en 3,43 tot 3,5 in Montepulciano, erg hoog voor sangiovese. Daarnaast is sangiovese gevoelig voor oxidatie en reductie én voor houtgebruik. Slavonische foeders hebben de voorkeur.

Daarna volgde een parade aan te proeven wijnen waarin je de verschillende gezichten van de sangiovese ziet:
1. Cecchi Chianti DOCG en La Mora Morellino di Scansano, beiden zonder hout. Soepele doordrinkbare wijnen.
2. Tenuta Alzatura uit Montefalco en de Cecchi Vino Nobile de Montepulciano. Drogere en meer tannineuze wijnen.
3. Val della Rose Morellino di Scansano en de Poggio al Leone: droog en krachtig.
4. Villa Cerna Chianti Classico en de Villa Rosa Chianti Classico. Krachtig, droog, voller en rijker.
5. Villa Cerna CC Riserva en Cecchi Riserva di Famiglia waarbij de tweede aanmerkelijk tannineuzer was dan de eerste.
6. Villa Rosa Gran selezione en de Famiglia Gran Selezione. Belangrijkste kenmerk van deze categorie eigen-wijngaarden-wijn is de rijping van 30 maanden zonder verplichte houtlagering. Dit waren twee soepele exemplaren.
7. Tot slot nog twee mistery Chianti Classico’s waarbij het juiste jaartal moest worden geraden. De vier gelukkige winnaars gingen naar huis met een magnum van Cecchi.

Bij de lunch op het terras kwamen de twee witte wijnen van Val delle Rose zijn 2 vermentino’s, de heerlijke doordrinker Litorale en de Cobalto die een mineralige diepgang heeft. ’t Misverstant kookte een puike lunch met zalm, zeebaars en lamschouder. Bij het dessert kwam de topwijn van Cecchi, Coevo, ter tafel. Deze wordt gemaakt van de allerbeste sangiovese én cabernet sauvignon uit Chianti Classico en petit verdot en merlot uit Maremna. Het is een dure jongen van pakweg zestig Euro met chocoladetonen, tabak, zwart fruit en stevige tannines.

Het was een mooie bijeenkomst. En nog een keer: Cecchi spreek je uit kekki!

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl