Piemonte | Cascina Luisin

Piemonte is een van de mooiste wijngebieden in de wereld, zo is de mening van wijnexperts en wijnjournalisten. Aan de voet van de bergen is de Nederlandse vertaling van de Piemonte. Italië laat zich geografisch kenschetsen als een kaplaars. In het noorden, in de kap van de laars, ligt Piemonte. Lieflijke dorpjes, nog relatief onontdekte steden als Turijn en heerlijke delicatessen, van truffels tot mortadella en karakteristieke wijnen zoals de Barolo en Barbaresco. Het leven is goed in Piemonte. Door de combinatie van glooiende heuvels, wijnbouw, kerken en kastelen wordt Piemonte ook wel omschreven als het Toscane van het noorden.

Piemonte is ook – of juist – beroemd om zijn wijnen. Sinds 2014 staat het wijngaardlandschap Piemonte op Unesco Werelderfgoederen en dat zegt genoeg. En wat betreft de wijn: In de jaarlijkse top 100 van wineries van Wines & Spirits staan steevast een paar wijnbedrijven uit de Piemonte.

De wijnstreek Piemonte bestaat uit de Langhe, de Roero (spreek uit ro-ero) en de Monferrato. De Langhe is beroemd van de Barolo, de Barbaresco en de Dolcetto wijnen. Het aansluitende Roero gebied ligt ten Noorden van Alba. Hier komt bijvoorbeeld de Roero Arneis vandaan

Piemonte kent 18 DOCG en 41 DOC wijnen. In geheel Italië zijn er 74 DOCG’s en 334 DOC wijnen. Hoewel Piemonte qua omvang het vijfde wijngebied is van Italië, loopt het qua kwaliteit voorop. Mind you!

Cascina Luisin

Als wijnstreek wordt het glooiende landschap vooral bewerkt door familiebedrijven. Het barst er van de kleine familie wijnhuizen. En ook familiehuizen zijn er alle soorten en maten. Cascina Luisin is een voorbeeld van een wijnhuis met wijnen van uitzonderlijke kwaliteit.

Cascina Luisin is in 1913 opgericht door Luigi Minuto, overgrootvader van de huidige eigenaar Roberto Minuto. Destijds stond er ook Luigi Minuto op het label. Het wijndomein is altijd een familiebedrijf geweest met een nauwgezette controle over alle stadia van de wijnbereiding: van nauwkeurige en rigoureuze zorg voor de wijngaarden en aandachtig werk in de kelder tot en met marketing- en public relations.

Cascina Luisin ligt in het Rabajà-gebied op het grondgebied van Barbaresco, de koningin naast koning Barolo. Barbaresco wordt gemaakt van nebbiolo en moet minimaal 26 maanden rijpen waarvan 9 op hout. Voor Barolo moet je nog een jaar extra geduld hebben, vandaar dat Barbaresco de koningin wordt genoemd. Cascina Luisin cultiveert 8 hectare wijngaarden en is stevig gebaseerd op gezonde wijnbouw met groot respect voor traditie. Dit is het geheim waardoor iedere wijn zijn unieke en onbetwiste kwaliteit kan tonen.

Cascina Luisin maakt maakt drie verschillende Barbaresco’s , twee Barbera d’Alba’s en een Dolcetto. Stuk voor uitzonderlijke wijnen met een eigen karakter van wijngaarden met een respectabele leeftijd.

VinVinWines is de trotse importeur Cascina Luisin @VinVinwines

Cascina Luisin Roero Arneis € 16,99: deze fruitige witte wijn met dat typische Italiaanse bittertje komt van 25 jaar oude wijnstokken. Gastronomisch goed inzetbaar bij vis, wit vlees of gevogelte. Ook bij kaas een aanrader.

Cascina Luisin Dolcetto d’Alba Trifula € 14,99: Dolcetto staat bekend als de meest easy-drinking Piemontese wijn. Deze Dolcetto d’Alba Trifula van 60 jaar oude stokken is toch een stevige meid met een backbone die iedere maaltijd kan begeleiden. Door de rijping op grote Slavonische foeders zijn de tannines aanwezig doch vriendelijk. Verleidelijk vriendelijk kersenfruit

Cascina Luisin Barbera d’Alba Axilium € 24,99: Van 65 oude wijnstokken wordt deze zachte en fruitige Barbera gemaakt. Een uitgesproken fruitige neus met een harmonieus palatum met zijdeachtige tannines en rood fruit.
Cascina Luisin Barbera d’Aalba Maggiur € 17,99: Dit is een beroemde Barbera van Cascina Luisin. Van meer dan 90 jaar oude stokken en rijping op enorme foeders van 40 hl. Daardoor blijft het fruitige karakter behouden en de tannines op de achtergrond. Geen geld voor deze kwaliteit.

Barberesco’s zijn in het algemeen lichte en lichtgekleurde wijnen, hoewel met een redelijk alcoholpercentage, met aardse boerse tonen en een fruitig karakter in de jeugd. Cascina Luisin maakt drie verschillende Barbaresco;s: Paolin, Rabaja en Asili.

Cascina Luisin Barbaresco Paolin € 39,99: Deze wijngaard is 65 jaar oud. De Paolin wordt eerst op cement en vervolgens op grote Slavonische foeders opgevoed. Tot slot rust de wijn nog 30 maanden op de fles. Een karakteristieke aardse Barbaresco met rustig rood fruit, aangename bitters, koffie, cacao en veel lengte.
Cascina Luisin Barbaresco Rabaja € 45,99: Van 45 jaar oude wijnstokken en wordt net zoals zijn voorganger op cement en Slavonisch eiken opgevoed en daarna 30 maanden op fles. Is in zijn jonge jaren al goed doordrinkbaar, licht met mooie zuren en aardse tonen.
Cascina Luisin Barbaresco Asili € 45,99: Van 65 jaar oude stokken opgevoed op cement, Slavonisch eiken en 30 maanden flesrijping. De Asili is de meest fruitige Barbaresco met zelfs een vleugje roos door de koffie en cacao tonen. Een boerse vrolijke wijn met lengte, elegantie, diepgang en structuur een duidelijk aanwezig rood fruit.

 

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl