Champagne Lanson kerst 2012

Champagne Lanson

 

Hoe je met twee flessen champagne per dag het ver kunt schoppen!

 

lanson rosLanson stamt uit 1730 en is één van de oudste champagne huizen. Met wijngaarden in Reims en Montagne de Reims staat Lanson bekend om zijn droge stijl met herkenbare zuren, uitstekend geschikt om bij te eten. Dit was ook een stijl die in de vorige eeuw bewust is gekozen door toenmalig huishoofd Victor Lanson, die champagne zag als een maaltijdbegeleider. Eind 20e eeuw kwam Lanson in roerig water terecht. De eerste Golf oorlog in 1991 veroorzaakte een crash en overnamegolf in de streek en Moët & Chandon werd eigenaar van Lanson.

 

Dit bezit duurde maar 175 dagen, Moët verkocht Lanson door aan de Marne & Champagne groep zónder de wijngaarden, de trots van  het huis. De wijngaarden bleven bij Moët. Voor een wijnmaker en Chef de Cave is dit natuurlijk verschrikkelijk, want het neemt jaren om alles weer op te bouwen. Dit is wel precies wat Jean-Paul Gandon heeft gedaan, hij is weer van voren af aan begonnen. Met de komst van de nieuwe eigenaars, the Boizel Chanoine Groep in 2006, is de rust ook op directieniveau weer terug gekeerd. ‘Het is inderdaad wel zo dat we sinds de overname in 2007 door de Boizel Chanoine Champagne (BCC) Group geleid door Bruno Paillard and Philippe Baijot aan geloofwaardigheid hebben gewonnen. Het is nu makkelijker voor ons om contracten met Premier en Grand Cru growers te sluiten’. Dit vertelde Jean Paul Gandon, chef de cave van Lanson, enige jaren geleden bij een bezoek aan Nederland.

 

Weetjes

Lanson produceert 5 miljoen flessen per jaar en heeft 24 miljoen flessen in de kelders liggen. De kelders tellen in totaal 7 kilometer. Ca. 75% van de productie wordt geëxporteerd en Lanson is het zevende merk op de wereldmarkt. De UK en Scandinavië zijn grote afzetgebieden. En niet te vergeten: Lanson is dé Wimbledon champagne!

 

Lanson werkt met het Ivory, Black en Goden Label en maakt daarnaast o.a. een rosé champagne, hier vandaag op de proeftafel. Het Black label bestaat al sinds 1937, deze labelkleur is overigens lang rood geweest. De jaren in champagne lopen zeer uiteen door het klimaat. Om de regelmaat in de wijn te behouden gebruiken ze de ‘vin de reserve’ voor de continuïteit. Kan oplopen tot 15 of 30% van de wijn. In 2003 was het percentage ‘vin de reserve’ zelf 35% omdat het zo’n warm jaar was.

 

‘Fraicheur, fruit, kracht, zijn de elementen van onze champagnes’, aldus Gandon . ‘Door het niet toepassen van de malolactische gisting is het fruit en de frisheid optimaal gegarandeerd en de aciditeit komt op deze manier heftig over. Daarnaast streven we naar intense aroma’s en behoud de champagne haar puurheid door de mineraliteit.’

 

De rosé champagne

Sinds eind vijftiger jaren maakt Lanson rose champagne ‘deze champagne willen we maken met  subtiel elegant fruit, dus assembleren we met rode wijn, dus geen saignee, zo vertelde Gandon.’

De vin de reserve is voor de rosé altijd hoog. In dit geval 35% vooral om de wijn te stabiliseren, want voor rosé is de kleur en complexiteit erg belangrijk. De pinot meunier en pinot noir komen uit Bouzy Ricey, dit gebied zit tegen de bourgogne aan, en Côtes de Bar. Dit gebied die gespecialiseerd is het maken van deze rode wijn. Geen overdreven fruit, want dat is niet de stijl Lanson.

 

Proefnotitie

Brits champagneschrijver Tom Stevenson is een Lanson-adept; ‘non-malo is the style of the future’. Collega-champagneschrijver Michael Edwards, publicist op deze site, schrijft de volgende proefnotitie over de rosé van Lanson: ‘55% pinot noir, 30% chardonnay, 15% pinot meunier. Dosage 9 g/l. Lovely, subtle, wild-salmon hue. With slightly lower dosage and a higher proportion of reserve wines than the Black Label, this is a very superior pink, of elegant, creamy mousse and discrete tastes of little red fruits. There is no hint of heaviness, the natural taste of the grapes, artfully vinified, showing through strongly.’ De Lanson is één van de meest delicate rosé’ s champagnes verkrijgbaar in Nederland. De toast in het palatum gecombineerd met het fruit in de neus maakt het een onweerstaanbaar product.

Varia

Victor Lanson dronk twee flessen champagne per dag. Dat is 75.000  flessen in zijn hele leven. Hij stierf in 1979, op 89 jarige leeftijd. Zo zie je maar, met wijn en goede genen word je oud!

 

Charlotte van Zummeren

 

De champagnes van Lanson zijn breed verkrijgbaar, o.a. bij de Mitra, Gall & Gall en diverse wijnspeciaalzaken.

Met dank aan Michael Edwards en zijn weergaloze boek de Finest Wines of Champagne

http://www.lanson.comm
www.mitra.nl
 

 

 

 

 

 


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl