Champagne Barons de Rothschild

Champagne Barons de Rothschild

 

champagne-barons-de-rothschildDeze site zet in de maand december een aantal champagnes in het zonnetje, het is er de tijd voor tenslotte. Vandaag over een beroemde familie die een champagnehuis begint: Champagne Barons de Rothschild. Door de  naam van deze champagne valt dit product gelijk op. Barons de Rothschild is een wereldberoemde naam die garant staat voor kwaliteit in de wijnwereld. Toch is Champagne Barons de Rothschild een jong huis. De familie de Rothschild is vooral bekend van Château Lafite-Rothschild, Château Mouton-Rothschild in Pauillac en Château Clarke. De familie wilde ook een eigen klein champagnemerk. En voilá, in 2005 richtte het huis Champagne Barons de Rothschild op.

De bedoeling is dat de champagne kan wedijveren met de allerbeste Champagnes. Het huis heeft – bijna – geen eigen wijngaarden en beseft daarmee de eigen kwetsbaarheid, maar meent dat samenwerking met kwaliteits ‘growers’ voldoende garantie biedt voor een klasse product. Eén van die ‘growers’ is de producent ‘Goutte d’Or’ in Vertus. De vinificatie vindt plaats in een pand dat in 2010 is gebouwd. Een paar jaar daarvoor werd het Champagnehuis Prieur in Vertus overgenomen, in deze kelders rijpen de champagnes van Barons de Rothschild. De druiven komen op dit moment van ruim 70 ha wijngaard, 1 ha in eigendom  – Clos Prieur  en 69 ha onder contract. De wijngaarden zijn o.a. gelegen in de Grand Cru gemeenten Cramant, Mesnil-sur-Oger, Vertus en Oger. Het hoofdkantoor van Barons de Rothschild staat in Reims.

 

Michael Edwards zegt er het volgende van: ‘In the first years of the 21st century, the Rothschilds of Chateaux Lafite, Mouton and Clarke Joined force to create, with friends, a new Champagne houses in Reims. I don’t know the wines personally but the vintage-dated Blanc de Blancs from top sites in Cramant, Avize and Le Mesnil is highly regarded.’

 

Proefnotitie

Het huis maakt brut, blancs de blancs en rosé

De brut is een frisse, zachte en fruitige champagne met een elegante mousse en aangenaam droog met een lange finale. De rosé heeft naast het rode fruitmandje net iets meer verdieping wat het een bijzonder interessant product maakt. Volledig blind geproefd in een zwart glas kan deze ervaren proevers verrassen. De blancs de blancs heeft mineraliteit en toast in het palatum. Dit is een topchampagne.

 

Varia

De familie de Rothschild was zo slim de oud-wijnmaker van  Ruinart te strikken om voor hun te komen werken. Zijn naam: Jean Philippe Moulin. Moulin is geen  houtliefhebber. Hij houdt van een elegante, zuivere stijl. Champagne Barons de Rothschild zal een klein exclusief huis blijven met in de toekomst een maximale productie van 500.000 flessen. Het aandeel pinot meunier in de blend bedraagt maximaal 2 à 3%. Er is tevens een mooie App verkrijgbaar van dit huis.

 

Charlotte van Zummeren

 

http://www.champagne-bdr.com/

http://www.qvselect.nl/

 

Met dank aan Michael Edwards.


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl