Chateau du Seuil uit Graves
De appellations Graves en Pessac Leognan zijn niet de bekendste in Nederland. Aan de boom van meer dan zestig appellations in de gehele Bordeauxstreek vormen deze twee takken slechts een minderheid. Toch zijn het interessante appellations in de directe en verdere omgeving van Bordeaux stad. Het hogere gehalte kiezels in de grond die de warmte ’s-nachts vasthouden, maakt het terroir uitermate geschikt voor cabernet sauvignon en merlot. Pessac Leognan is onderdeel van Graves en tegelijkertijd het meest bejubelde gedeelte.
Van de 75 chateaux zijn er namelijk 16 Cru Classé’s. Graves, een streek die zowel rood – het overgrote deel – als wit maakt omvat ca. 4.000 hectare. Een kleine bloem uit deze streek is Chateau du Seuil.
Le Chateau
Dit huis valt ten eerste door zijn Engelstalige eigenaars. Het echtpaar Sean en Nicola Allison zwaait hier sinds 2001 de scepter, nadat ze het hadden overgenomen van de ouders van Nicola. Bob en Sue Watts genieten nu in een warmer klimaat van hun oude dag. Het is een stralend zonnige dag eind september als Nicola en Sean het chateau laten zien. ‘Vorige week hadden we nog de verwarming aan, nu is het vijfendertig graden’. Nicola en Seanhebben een volslagen andere achtergrond. Nicola komt uit Wales en is arts. Sean is een echte kiwi en was ‘investment banker’. Sinds 12 jaar zijn ze wijnboeren. Ze hebben zich het jargon al goed eigen gemaakt, want ondanks de rampspoed in 2013 zegen ze ‘vet’ knipogend ‘dit wordt een uitdagend jaar’. Want; ‘In Bordeaux spreekt nooit iemand over slechte jaren, dan zit je jezelf en de verkoop van je wijnen maar in de weg’. Uiteraard wordt er onderling wél uitgebreid over gesproken. De oogst zal klein zijn en niet van hoge kwaliteit. Daarvoor is het in 2013 te lang winter geweest, te kort zomer en te veel regenval.
Achtergrond
Nicola en Sean hebben 25 hectares, waarvan er 10 in de Première Côtes de Bordeaux liggen. In de Graves is 65% rood – cabernet sauvignon en merlot – en 35% wit, semillon en sauvignon blanc. Ze werken sinds kort volledig organisch, het overschakelen heeft een aantal jaren geduurd. ‘We merken nu gewoon dat onze wijngaarden er beter bij staan dan bij de buren. Het is even een aanpassing, dat wel. Maar als arts heb ik de ervaring dat kinderen beter genezen als je geen anti-biotica geeft en dat ze het eigen houtje doen. En dat zien we nu ook in de wijngaarden’. Dat de omgeving dan ook moet meewerken, blijkt snel als Nicola bij het rondleiden in de verte onkruidbestrijders van de gemeente op de openbare weg ziet ‘ik heb echt ruzie met ze gehad. Dat ze hier niet die rotzooi sproeien. Maar het is gelukt’.
De wijnen
Het echtpaar wordt op oenologisch gebied gesteund door een team, maar ze zijn er van a tot z bij betrokken. Chateau du Seuil is echt hun baby. Zo werken zij niet met negociants ‘we zijn geen cru classé en ook geen bulk wijn. We zijn net het segment waar een negociant niet zoveel aandacht voor heeft. Vandaar.’ Nicole en Neil zoeken zelf importeurs in het buitenland. Want in tegenstelling tot de meeste winbedrijven in Graves en Pessac Leognan exporteert Du Seuil het meeste van zijn productie. Op het domein maken ze een elegante witte en rode Graves én in de betere jaren een Heritage du Seuil die van het bij de Garonne gelegen plateau le Seuil. De wijnen worden gevinifieerd op roterende barriques en rusten daarna nog achttien maanden op nieuwe vaten.
Sommige wijngaarden liggen in de kleine Cérons appellation en dat geeft het echtpaar gelegenheid boytritis wijnen te maken. Een wat stevige Rosé du Seuil zit ook in het pakket als ook een rode Première Côtes de Bordeaux en een Bordeaux Blanc.
Chique
Het chateau van Du Seuil is wat je kan verwachten van een Bordelais chateau, chique. De winery is meer als van een garagist: efficiënt. Dit huis is een echte ontdekking en wordt toch al geruime tijd verkocht in Nederland via Residence/de Gouden Ton. Chapeau!
Charlotte van Zummeren