Dom Perignon 2004 en Suite Dom Perignon

Dom Perignon 2004 en de Dom Perignon Suite

Moet 009Bij binnenkomst in het monumentale Amstel hotel staat general hotelmanager Anita Bos met een collega én extern strategisch communicatie-adviseur Nelleke Launspach het journaille op te wachten in feestelijke zwarte kledij. Vanwege de opening van de eerste Dom Perignon suite ter wereld – ook voor het Amstelhotel een unieke gebeurtenis – werd een dresscode gevraagd: Dom Perignon chique. Want dat is waar het vandaag om draait.

 

Antita Bos: Het Amstel Hotel heeft 79 kamers waaronder 24 suites. We krijgen aanvragen van alle kanten voor een themasuite. Daar zijn we tot op heden nooit op in gegaan. Door de goede samenwerking met Moët Hennessy Nederland en de chique van Dom Perignon die bij het Amstel Hotel past, zijn we overstag gegaan. De kans dat we nog een andere thema kamer gaan openen is gering, dat kan ik u wel vertellen.’ Bos houdt deze introductie in de Dom Perignon suite. Op dezelfde eerste etage, maar aan de andere kant, is de Royal suite – met kogelvrij glas.

 

De Dom Perignon suite

Moet 004De champagnesuite bevindt zich dus op deze verdieping in goed gezelschap, nog afgezien van twee dames die hier het gezelschap opwachten. De Dom Perignon suite heeft twee grote, luxe badkamers en apart toilet, een anti-chambre, een slaapkamer en een grote eetkamer met tafelvoetbalspel. Uitgevoerd in een mengeling van zwart, wit, grijs en zilver. Het uitzicht op de Amstel is weergaloos. Sommelier Ted Bunnik schenkt de gasten in de anti-champbre een Vintage 2003 in. Bunnik werkt al sinds 1980 in het Amstel Hotel, een lichtend voorbeeld in het zo vaak wisselende horeca hotel personeel. Een bekend gezicht bindt zoveel klanten aan een locatie. Maitre-sommeleir Ronald Opten, die het niet onverdienstelijk zou doen als stand-in van de voetballer Ronaldo – ziet er op en top uit in smoking met lakschoenen. In het kader van eenheid van stijl hebben alle bedienden een zwarte tenu aan.

Pierre-Louise Araud is ambassadeur van Dom Perignon en hij is hier om de wijnen toe te lichten ‘we search for harmony, complexity, the best grapes from grand cru vineyards and a balance between chardonnay and pinot noir’. Dom Perignon wordt namelijk niet ieder jaar gemaakt, alleen de beste jaren zijn geschikt. Ronald Opten leidt het gezelschap – waaronder ook Moët Hennessy medewerkers Emilie Milders en Florian Rottman – soepel door de spijzen. Eenzelfde wijn, de Dom Perignon 2004, begeleidt met verschillende temperaturen en in verschillende glazen de gerechten. ‘U zult zien dat zowel de glazen als de temperatuur een ander gezicht van de 2004 laten zien’.

Waarvan akte, want zo ging het precies. Het ene glas boodt meer mineraliteit en het andere meer fruit. Chef-kok Roger Rassin heeft uitgepakt met zeven gerechtjes uit de la Rive keuken de zgn. The Essence of La Rive. Stuk voor stuk kunstwerkjes die perfect smaken. De zilver gekleurde oester in een zwart bijgewerkte schelp wordt geserveerd in een prachtig Dom Perignon doosje. De twee ontvangstdames passen bij iedere gang de bloemen in de vaas aan en de kleur van de linten om heur tailles. Moët Hennessy blijkt een meester in finesses. De gerechtjes strijden vervolgens om een eerste plaats in smaak en opmaak. De goud omhulde coquilles met saffran risotto maakt een goede kans. Het sympathieke tussengerecht van biet met pancetta bewijst dat klasse eenvoudig kan zijn. Het hert is onbestorven, zuiver en supermals. Een parade van gastronomisch exclusiviteit. Hotel manager Bos ‘voor deze perslunch hebben we eetkamer van de suite moeten aanpassen. Normaal gesproken staat hier een lange tafel. Het tafelvoetbalspel blijft gewoon staan. Vandaag is officiële opening, maar sommige gasten hebben al een blik kunnen werpen’.

De ‘eetwedstrijd’ eindigt onbeslist, alle gangen waren top. Moët en het Amstel hebben op alle fronten alles uit de kast getrokken om een special believing te creëren.

De Dom Perignon vintages 2003 en 2004

Moet 022klVintage champanges proeven is een vak apart. De complexiteit komt bij de gangen wel naar voren, maar voor de echte nuances geven we graag het woord aan de Britse champagne specialist Michael Edwards die de wijnen in de U.K. heeft kunnen proeven.

Michael Edwards is schrijver van het boek Finest Wines of Champgne en beoordeelt de champagnes in een schaal tot twintig punten.

 

Dom Pérignon 2004 – the best DP since the legendary 2002 but in a racier, fine-drawn style that is likely to be digestible sooner. Brilliant green lights among the gold, signalling the quality of Chardonnay as the best grape this year. Open, flowing citrus aromas with captivating notes of spring flowers: a deceptively filigreed, energetic palate but with a striking sense of richness and firm minerals that expand with AIE. Persistent length and ability to age. 2015 -2025. 18

 

Dom Pérignon 2003 – a difficult wine to call just now –certainly it’s a remarkably successful wine in such a challenging heatwave vintage of low acids. I wouldn’t bet on an exceptionally long life, but for the next five years it will exhibit fine fruits, often exotic ones like mango and pineapple. Not easy to judge its change into secondary flavours about 2017 onwards – needs constant monitoring. 15.5

 

Dom Pérignon 2003 Rosé – the most wonderful surprise of the trio. Lovely translucent rose hue and a gorgeous pot pourri of fruit aromas from your favourite orchard in Europe or the ar east. Seductive intense mouthfeel and some concentration from super ripe black grapes and the fact that far less is made than in the white version. 18

Een sprankelend event

 

Suite en champagne zijn excellent en het voordeel van de suite is dat je een fles Dom Perigon erbij krijgt en dat er alle mogelijkheden zijn tot private dining. De prijs van de suite ligt omgerekend op vijf flessen Dom Perignon waarvan er dus één ter consumptie wordt aangeboden. Het is het beste om voor de kamers en suites de site van het Amstel Hotel te raadplegen, want e.e.a. kan variëren afhankelijk van de drukte. Chique was het, een memorabele dag!

Charlotte van Zummeren en Michael Edwards

 


Rubriek(en):
Actualiteiten

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl