De Librije | Winnaar Copa Jerez 2020 @NL

Ambassadeur van Spanje mevrouw María J. Alonso reikte de prijs uit. Zij prees het winnende team met hun innovatieve combinaties en het niveau van kennis van het product sherry. Of zoals César Saldaña de voorzitter van de Consejo Regulador het verwoordde: “Juist in een uitdagend jaar als dit wordt maar weer benadrukt hoe serieus de Nederlandse gastronomische sector aan het ontwikkelen is.” 

Op maandag 23 november namen restaurant Spectrum, Mei Wah, Oonivoo, Noble Kitchen en De Librije het tegen elkaar op tijdens de Nederlandse finale van de prestigieuze Copa Jerez. Na het koken en toelichten van hun drie wijn-spijscombinaties werd het team van De Librije tot winnaar uitgeroepen. De 5 teams van kok en sommelier kookten op gepaste afstand de sterren van de hemel en wisten de jury te verrassen met uiteenlopende en uitdagende combinaties met sherry in de hoofdrol.

De Copa Jerez is twintig jaar geleden ontstaan als een unieke kans voor chefs en sommeliers om op een gerenommeerd wereldpodium hun gezamenlijke vaardigheden en liefde voor sherry tentoon te spreiden. De Librije zal Nederland vertegenwoordigen tijdens de Internationale Finale van de Copa Jerez 2021, die wordt gehouden in het centrum van de sherry wijnen: Jerez de la Frontera in Spanje. Daar zal het team het opnemen tegen de finalisten van zeven andere landen.

Sommelier Sem Beks is al jaren fan van sherry: “De reis naar Jerez van twee jaar terug heeft echt wat gedaan. We hebben vervolgens voor deze wedstrijd gewoon keihard gewerkt. Zo vet dat het dan landt.” Zijn teamgenoot en chef Lars Aukema bereidt zich nu al voor op de volgende uitdaging: “Ik kan niet wachten om volgend jaar oktober naar Jerez af te reizen en dit menu te meten met de vakgenoten uit al die andere landen. En dan gewoon keihard met een vegetarisch hoofdgerecht, dat is toch uniek?

Het winnende team van De Librije serveerde de volgende combinaties:

Fino ‘En Rama’ Gutiérrez Colosía

Saiblingfilet, vinagre en Rama Ximénez Spínola, lavas en paddenstoel

 

 Palo Cortado ‘Great Duke 12 Años’ Juan Piñero

Knolselderij tartelette, beurre blanc van miso en sinaasappel

 

 Jerez ‘Old Harvest’ Ximénez-Spínola

Getoaste witte chocolade, pistache, boerenjongens en blauwe kaas

De jury bestond uit:

Juryvoorzitter Heleen Boom, Voorzitter van het Nederlands Gilde van Sommeliers en eigenaresse Restaurant Bouwkunde

Magda van der Rijst, Wijnvrouw van het Jaar 2020 en wijnschrijver.

Adrian Zarzo Habraken

Voormalig winnaar Copa Jerez NL 2015 en eigenaar Restaurant Zarzo, Sun en Valenzia, Eindhoven.

Job Seuren

Sherry Educator, sommelier en eigenaar van Restaurant Zoldering, Amsterdam.

 Bron: pb

 

 

 

 


Rubriek(en):
Geen categorie

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl