Recensie | Proeven als een Pro

Tegen het einde van het jaar komen er altijd wijn- en kookboeken uit. De herfst is de tijd om te recenseren. Begin november verscheen Proeven als een Pro van Cees van Casteren. Het is nog geen jaar geleden dat de Wijngids van de drie Nederlandse Masters of Wine verscheen, die redactioneel vooral door Van Casteren gevuld was. Van Casteren heeft een toegankelijke manier van schrijven die nieuwsgierig maakte naar zijn nieuwe boek.

Cees van Casteren is Master of Wine, Vinoloog van het Jaar, WSET® Educator, winnaar van diverse wijnproefwedstrijden, jurylid van internationale competities en voorzitter van de Verenigde Vinologen. Cees heeft meer dan 10 boeken over wijn op zijn naam.

De Master of Wine opleiding van Van Casteren staat aan de basis van Proeven als een Pro. De MW-opleiding dwong hem systematisch te proeven om zo tot consistente proefnotities te komen.

Master of Wine word je niet zomaar, wereldwijd zijn er maar 409, en in Nederland 3. Wat overigens voor een klein land met geringe overall wijnexpertise best veel is. In Proeven als een Pro doet Cees van Casteren de proefmethode uit de doeken waarmee hij het MW-examen haalde. De methode heet karaat en iedere letter staat voor een facet de te proeven wijn: kleur, aroma, restsuikers, aciditeit, alcohol en tannine.

An de hand van schema’s, uitleg over het wijnmaakproces en ruim honderd pagina’s met proefnotities wordt de karaatmethode uitgelegd.

De hardcover van ruim 300 pagina’s is ruimschoots voorzien van leuke illustraties die gemaakt zijn door Studio Christa Jesse. Deze illustraties leggen visueel eenvoudig uit waar het geschrevene over gaat. Visualiseer boter en azijn en denk dan aan houtopvoeding en zuren. Heel goed gedaan.

Proeven als een Pro is een uitmuntend boek voor degenen die meer willen weten over het proeven wijn en het leuk vinden daar dieper in te duiken. Ook de uitleg over het maken is wijn is helder geschreven en fraai geïllustreerd. Het is een mooie leerzame retro-hardcover geworden.

ChvZ

Iedereen kan Proeven als een Pro| Cees van Casteren | ISBN: 9789083097602 | €29,95 | Tree Books


Rubriek(en):
Recensies
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl