‘Welkom, kom binnen. Mag ik me even voorstellen?’ De ontvangst bij het bedrijfspand van de Monnik Dranken in Oldenzaal is hartelijk. De ene medewerker na de ander komt zich voorstellen. ‘U kunt eerst hier een rondleiding doen, maar u kunt ook meteen naar de proeverij. Die zit in een tent om de hoek.’ Op de weg naar de tent is op de muren van het grote complex de geschiedenis van De Monnik weergegeven. Een geschiedenis van 100 jaar oud en deze mijlpaal wordt deze week gevierd. De historie ging ongeveer als volgt.
Henk olde Monnikhof, inmiddels de eerste van vier generaties, begon in 1918 met de verkoop van limonade – genaamd Pils Hennik – in Oldenzaal en omstreken en groeide gestaag groter. In 1939 werd de officiële naam: De Monnik distilleerderij, limonadefabriek en groothandel in dranken. In 1945 namen de twee zonen van Hendrik, Henk en Jan, het bedrijf over. De verdergaande wasdom leidde ertoe dat vanaf 1970 door het hele land werd geleverd. Ook de samenwerking met Grolsch is stevig, De Monnik is dan al decennia agent en leverancier in de regio Oldenzaal. Met het distilleren is De Monnik Dranken trouwens in 1975 gestopt, maar een ketel van destijds siert nog steeds de ingang.
In 1979 komt de zoon van Henk, Hans, in het bedrijf. In 1986 neemt hij de aandelen over van zijn vader. Oom Jan verkoopt op zijn beurt zijn aandelen in 1987 aan Dirkzwager. Het faillissement van Dirkzwager een paar jaar geleden gaf door de grote samenwerking ook De Monnik Dranken een flinke tik, maar inmiddels zijn ze ontzettend blij met de doorstart van Mitra in samenwerking met de Mitra franchisers. De groei van de wijnportefeuille en de komst van Joke Holster en Robert Handjes gaven een wineboost aan de Twentse firma.
In 2007 werd er verhuisd naar de huidige locatie inclusief een veel groter magazijn en een opslagruimte die overigens vorig jaar wéér werd uitgebreid. In 2011 nam De Monnik de activiteiten van Figee Wijnimport over en werd daardoor gelijk importeur van mooie wijnhuizen als het Chileense Ventisquero, Bodegas Carrau uit Uruguay en het Argentijnse Andeluna Cellars. Luuk olde Monnikhof, de vierde generatie die sinds drie jaar in het bedrijf zit, zei hierover in een eerder gesprek ‘Hierdoor zijn we méér en méér wijnimporteur geworden. Wijn neemt nu bijna de helft van onze portfolio in. Dit is ook iets wat we graag wilden.’
Welkom
‘Wilt u een glaasje prosecco?’ Inmiddels zijn we in proeftent aangeland. De Monnik Dranken is een gigant in het NL whiskyland en voor het honderdjarig bestaan zijn diverse special editions whisky gemaakt, zoals een whisky die is gelagerd op wijnvaten. Links in de tent is een gedeelte met doorzichtig dik plastic afgezonderd van de overige ruimte en daar wordt ieder uur een masterclass gehouden. Robert Handjes is er druk mee, het is een best een dynamisch wijn en spirits educatieprogramma. Midden in de tent staat een podium waar bands optreden en later speeches worden gehouden. Rondom het podium staan diverse stalletjes voor het versterken van de inwendige mens en stands met de diverse whisky’s. Achterin staan alle wijnhuizen: Faustino, Alvi’s Drift, Mooiplaas, Golan Heights Winery, Lyngrove, Negro, Lorgeril, Rapeneau en ga zo maar door. Hier zwaait Joke Holster de scepter en dat betekent aandacht en warmte voor de wijnen, gastheren, gastvrouwen en de gasten. De eigenaren of werknemers van de wineries ontmoetten hun collega’s uit andere landen deze dagen in het Twentse en het lijkt of ze elkaar al jaren kennen. ’s Avonds bij het diner blijkt dit niet zo te zijn, de meesten zien elkaar hier voor het eerst, maar de gemoedelijke Twentse omgang is als het ware besmettelijk.
Hans en Luuk olde Monnikhof komen inmiddels eraan lopen. ‘Ben je trots op het honderdjarig bestaan?’ vraag ik Hans. ‘Ik ben dankbaar,’ zegt hij ‘en blij.’ En deze houding kenmerkt De Monnik Dranken. Nuchter, bescheiden, hardwerkend en vriendelijk. Een Twentse attitude die menig ander Nederlands bedrijf zou sieren. Aan alle medewerkers van De Monnik Dranken: van harte gefeliciteerd met het honderd jarig bestaan!
Charlotte van Zummeren
Foto: Hans en Luuk olde Monnikhof