De Toren Private Cellar

De Toren Z in @FG Delftshaven

Dolf Ten Houte de Lange staat er vergenoegd bij. Hij heeft Emil den Dulk van Private Cellar De Toren in Stellenbosch de hele dag bij zich in het restaurant van Francois Geurts in Delftshaven. Lunchen en dineren in het gezelschap van de De Toren Z, wat wil een mens nog meer. Den Dulk is een fascinerend mens. In het eind van de jaren negentig kocht hij een landgoed met wijngaarden met 17 hectares vooral vanwege het uitzicht op de Tafelberg. En hij dacht dat het leuk zou zijn voor zijn vrouw.

Over zijn eigen professionele leven vòòr de wijn blijft hij, behalve dat hij wel qua wijn ‘copious amounts’ dronk, op de vlakte.

Destijds stond er vooral chardonnay aangeplant en rode varietals. Zijn vrouw gaf er na drie jaar de brui aan en toen ging Emil zelf in business. Het eerste wat hij deed was aan de jonge wijnmaker Charles Hopkins – nu succesvol wijnmaker bij De Grendel en docent oenologie – vragen waarom deze altijd zijn druiven bij hen haalde. Simpel, zei Hopkins, dit gebied is de beste area voor red wine grapes.

Dat was dé aha-erlebnis voor Den Dulk, wiens familie overigens – een paar generaties geleden – uit Scheveningen komt. Hij volgde wijncursusen op de universiteit, liet de wijngaarden herplanten met Bordeaux variëteiten en kocht de nabijgelegen kippenfarm op. Daar vestigde hij zijn gravity winery. Bordeaux wijnen wilde hij maken, left and right bank. Charles Hopkins hielp hem in de begintijd om alles op te zetten.

Zijn eerste jaargang Fusion V werd lauw ontvangen in Zuid Afrika. Dat bracht hem enigszins aan het twijfelen, maar hij stuurde de wijn toch in naar de IWSC. Met goud beladen kwam deze weer terug. Dat is het begin van de successtory. De Toren Private Cellar is nu een winery van naam en faam in binnen- en buitenland. Dolf de Lange is er ongelofelijk blij mee. In de portfolio La Jeunesse, een rosé achtige rode wijn die je het beste gekoeld kunt drinken, Fusion V en De Toren Z. De eerste is cabernet gedomineerd, in de tweede speelt merlot de hoofdrol. In totaal maakt Den Dulk 120.000 flessen en hij geniet van zijn werk en zijn wijnen.

Food Labs

De assemblage van De Toren Z 2013 is in Nederland samengesteld door diverse wine professionals. De cellar master had barrelsamples meegenomen en de aanwezigen kregen in FG Food Labs – de andere zaak van Francois – het simpele verzoek aan te geven welke assemblage ze het mooist vonden. Deze keuze staat vandaag ter tafel, maar hij is nog jong. M.i. nog te jong om er een goede opinie over te geven. Den Dulk is het met me eens en meent dat het een grote wijn is dan wel wordt.

Ondertussen kookt Francois de sterren van de hemel en neemt daarvoor ruim de tijd. Om half drie moet het hoofdgerecht nog komen. Dat kan gebeuren als je drie van zulke uitgelezen amuses maakt met een extra toef beluga als toegift: een ijsje van piccallilly dat knisperend ontploft in de mond, een Bordelaise canalé gevuld met bio eend mousse en julienne asperges met iberico ham en kaviaar. Overigens is Nice to Meat één van de sponsoren van deze middag. De aanwezige directeur geeft bij ieder type vlees op het menu uitleg. Wijnen De Toren passen natuurlijk ontzettend bij vlees.

Fusion V blijft mijn favoriet, maar het was super om de Toren Z te proeven en Emil den Dulk in Rotterdam te ontmoeten.

Charlotte van Zummeren

.


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl