Deutz

Deutz op eenzame hoogte

 

deutzHet enige wat voelbaar is op 100 meter hoogte is de beweging van de wind, zo gaan de lampen heen en weer. De Euromast slaat tot 1 meter uit bij windkracht 11. Het is een bijzondere dag omdat in de kranten staat dat de Euromast te koop staat. De dag wordt helemaal bijzonder omdat Fourcroy voor een select gezelschap van journalisten een ontbijt met een selectie Deutz champagnes in deze bewegende Euromast heeft gepland. De ochtend wordt ingeluid met Champagne Brut Classic; een traditionele champagne met een uitgesproken stijl. De Brut Classic is gevinifieerd met 1/3 pinot noir, 1/3 chardonnay en 1/3 pinot meunier druiven. De frisheid van de chardonnay voegt zich samen met de rijke smaak van de pinot noir, resulterend in een volle wijn met geïntegreerde aroma’s en een zijden structuur.

 

Amour de Deutz

Snel volgde het pièce de resistance: Amour de Deutz. Deze champagne wordt gemaakt van 100% Chardonnay druiven. De naam Amour de Deutz is afgeleid van het standbeeld van het Cherubijntje, ook wel de beroemde ‘Engel’, die het binnenplein van de kelders van Deutz siert en wordt alleen gemaakt in een heel goed jaar. Toef op de taart van dit bubbelende ontbijt was het jaar 1999 van dezelfde Amour. Het House of Caviar, vertegenwoordigd door Martijn Berkhout, is present om 2 bijzondere soorten kaviaar te laten proeven. Bij de Amour de Deutz presenteert hij de Perle Imperial kaviaar. Deze kaviaar is afkomstig van de (semi) wilde steur. De kuit is grover van structuur en pittiger in smaak, dit komt goed uit bij het palatum van mandarijn, citrus en delicaat geparfumeerde witte bloemen van de Amour de Deutz. De Amour en de Perle Imperial tillen elkaar naar een hoger niveau.

 

Blanc de Blancs Brut volgt hierop, dit is een hele mooie zachte champagne gemaakt van 100% Chardonnay. Verleidelijk, helder met lichte, witte reflecties en een fijne, zachte, gelijkmatige mousse. Een betoverende geur, met uitzonderlijke finesse en plezierige aroma’s van wit, rijp fruit. De smaak is zowel krachtig als volledig ontwikkeld. De hint van sinaasappelschillen met plezierige, lichte citroen tonen van de Amour is ook hier aanwezig. De Amour heeft iets meer kruidigheid en karakter, de Blanc de Blancs is wat zachter. Bij deze champagne past de Asetra Seafarm kaviaar prima. Deze kaviaarsoort is zachter en minder uitgesproken. Met zijn milde zachte zilte karakter paste de Asetra perfect bij de elegante Blanc de Blancs.

 

Rosé

Hierna de Rosé Champagne, gemaakt van 100% pinot noir. De specifieke stijl en kleur wordt verkregen door toevoeging van 8% stille rode Pinot Noir wijn. Deze rode wijn wordt door de Deutz keldermeester zelf gemaakt. Na 3 jaar op droesem zijn de aroma’s zacht en in harmonie. Deze Rosé heeft prachtige kleurschakeringen met sterke tinten. De neus is fris met aroma’s van kersen, zwarte bessen, granaatappel en rode bessen, met in de smaak verse aardbeien en frambozen. De Cuvée William Deutz Brut uit 1998, gepresenteerd na de rosé, bestaat uit 55% pinot noir, 35% chardonnay en 10% pinot meunier. Deze cuvée is de top van het assortiment van Deutz. De kleur is kristalhelder en dieper geel dan zijn voorgangers. Hij heeft een sterke neus, rijk en complex. De afdronk is fris met finesse en tonen van rozijnen. De Cuvée William Deutz 1998 is een fantastische champagne.

 

De Demi-Sec tot slot, was een mooie, licht zoete afsluiter. Door het frisse zuur blijft de wijn in balans. Etienne Défossé van Deutz vertelt dat 50 jaar geleden champagne uitsluitend werd gedronken na de maaltijd en in combinatie met het dessert. Destijds was champagne ook zoeter en dronk men het nooit als aperitief. Champagne Deutz is opgericht in 1838 en één van de oudste leden van het prestigieuze Syndicat des Grandes Marques. De champagnes hebben een uitgesproken stijl met een harmonie van finesse, elegantie, een zeer fijne mousse en complexiteit. Het huis houdt tradities in ere, maar werkt ook met de modernste technologieën om deze eigen stijl te behouden. In Frankrijk staat Champagne Deutz op alle wijnkaarten van de 2- en 3 sterren Michelin restaurants. Ook in Nederland erkennen steeds meer restaurants de kwaliteit van dit champagnehuis.

 

Dit speciale ontbijt, aanbevelingswaardig doch niet voor iedereen haalbaar, geeft aan hoe chic en exclusief Deutz champagne is. Een mooi initiatief van Fourcroy Nederland.

 

Bron: persbericht Fourcroy, met dank aan Dievertje Diesch


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl