Diploma uitreiking Academie voor Gastronomie

Afgelopen maandag ontvingen zeven gedreven vakmensen uit de horeca en wijnwereld het hoog aangeschreven diploma Professioneel Gastronoom-Sommelier niveau 3. Alle andere studenten waren geslaagd voor het onderdeel gastronomie. Deze werden in De Echoput te Apeldoorn uitgereikt door oprichter Peter Klosse, Edwin Raben van Edwines.com en Anja Vondenhoff, Weinakademiker en werkzaam als wijndocente bij De Academie voor Gastronomie en bij Aventus. Smaakprofessor Klosse was zeer te spreken over de kwaliteit en inzet van de groep en zette de gediplomeerden letterlijk in het zonnetje op het bordes van zijn hotel. Aansluitend werd er een gastronomische 4-gangenlunch geserveerd. Deze was samengesteld op basis van de smaken van geselecteerde kwaliteitswijnen uit Spaanse wijngebieden.

Deelnemers van hoog niveau In totaal hebben er in de afgelopen periode 41 studenten examen gedaan. Zeven studenten hebben het volledige diploma Professioneel Gastronoom-Sommelier niveau 3 behaald. De overige studenten hebben allen het examen Gastronomische Vaardigheden level 3 behaald en zullen in de toekomst ook het wijngedeelte, WSET 3, af proberen te ronden. Van de zeven volledig gediplomeerden sprong Mark Kooijman er uit als best geslaagde. Het niveau van alle studenten was ook dit jaar weer zeer hoog. Een groot aantal van hen is werkzaam in de Nederlandse tophoreca bij namen als Bord’Eau, The Dylan, Librije’s Zusje, Kaatje bij de Sluis, Lucas Rive, Hanting Cuisine en Inter Scaldes. Anderen zijn bijvoorbeeld bezig met een eigen bedrijf of zitten in de wijnimport.

Thematische lunch Het menu van de lunch stond in het teken van Spaanse kwaliteitswijnen. Klosse en zijn brigade hadden na een uitgebreide proefsessie een interessante 4-gangenlunch samengesteld. Al met al was het een gevarieerde lunch met in de hoofdrol zowel verschillende vissoorten als hert, aangevuld met verschillende heerlijke Spaanse wijnen uit onder andere Rueda.

Over De Academie voor Gastronomie De Academie voor Gastronomie biedt diverse cursussen en trainingen over wijn, koken, smaak en gastronomie aan. Hun missie is om de kennis op het gebied van smaak en het combineren van wijnen en gerechten te bevorderen. De diploma’s van De Academie voor Gastronomie worden uitgegeven door het Centraal Instituut voor Gastronomie Examens (CIGE). Voor de wijndiploma’s werken zij samen met de Wine & Spirit Education Trust (WSET) in London. Gangmaker van De Academie voor Gastronomie is Peter Klosse. In 2004 is hij gepromoveerd aan de Universiteit van Maastricht op zijn Smaakstijlenconcept en als lector Gastronomie verbonden aan de Hotelscholen van Leeuwarden en  Maastricht. Tevens is hij de schrijver van de meest gebruikte boeken op dit gebied, zoals Het Proefboek, de essentie van Smaak en Aan de Slag met Wijn. Eind 2013 is Klosse’s nieuwste boek The Essence of Gastronomy; understanding the flavor of foods and beverages verschenen in de Verenigde Staten. De 5 opleidingen die het meest gevolgd worden zijn:

  • Professioneel Gastronoom-Sommelier niveau 3: Gaat over wijn (WSET-level 3), gastronomie (wijn & spijs), sommelier gebied (samenstellen wijnkaarten en -arrangementen) en management (prijsbeleid).
  • Gastronoom-Sommelier niveau 2: Ditzelfde type opleiding geeft De Academie voor de Gastronomie ook op niveau 2.
  • Fast Track Opleiding: Hierin wordt de WSET-level 3 cursus super snel gegeven. In 3 dagen wordt de theorie en de proeftechniek behandeld.
  • Turbo-opleiding: Een opleiding voor hobbyisten / semi-professionals die zich willen specialiseren op kookgebied, onder leiding van meesterkok Theus de Kok.

Cursus wijn-spijs: Een verdieping in de combinatie van wijnen en gerechten voor iedereen die beroepsmatig met wijn-spijs te maken heeft, waaronder koks, gastheren en wijnadviseurs.


Rubriek(en):
Actualiteiten

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl