Ribera del Duero en Países Bajos

Ze zijn wel wat gewend in Ribera del Duero qua klimaat. Maar wat ze op deze dinsdag meemaakten.. Agustin Alonso en Vicente Marco van het Consejo Ribera del Duero reizen op een dinsdag in september af naar Eindhoven om in het onvolprezen gelijknamige restaurant van Adrian Zarzo te dineren met een groep journalisten. Blijkt het in dat koude kikkerland warmer te zijn dan in Ribera zelf.

Een week eerder was Harriët Vehoeven van Pitch PR zelf in Ribera del Duero met een groepje journalisten. Verhoeven, die met haar Pitch Ribera del Duero als klant heeft binnengehaald, vertelt ‘hier in Nederland vielen de mussen dood van het dak en daar was het 18 graden’.  Apart inderdaad, als je je realiseert wat te doen gebruikelijk is in Ribera.

Stormachtig

Ribera del Duro is een streek die in relatief korte tijd een stormachtige ontwikkeling heeft doorgemaakt. Begin jaren negentig omvatte de streek 6.000 hectare, nu is dat 22.000. Hoewel een kleine D.O.is, is de streek groter dan je denkt: 115 km lang bij 35 km breed op het breedste stuk. ‘3 months of winter and 9 months of hell’, is al een gevleugelde uitspraak en word ook door technisch directeur Agustin Alonso aangehaald. Het klimaat is perfect voor druiven: 2400 zonne-uren per jaar en gemiddeld 500 mm regen. Extremen van + 40 graden in de zomer tot – 18 in de winter. Plotselinge stormen en (hagel) buien komen ook voor. Een streek die voornamelijk wijn maakt voor het eigen land, slechts 17% wordt geëxporteerd.

Zarzo

Bij Zarzo kookt Adrian met zijn team voor het gezelschap van een tiental journalisten, Harriët en Robert Verhoeven en Agustin Alonso en Vicente Marco van het Consejo de volgende toppers:

Aperitief

BODEGAS FÉLIX CALLEJO – VIÑA PILAR 2015

BODEGA COOP. VIRGEN DE LA ASUNCIÓN – ZARZUEL ROSADO 2015

 

Beef / Mieriksworstel / Anjovis

VIÑEDOS Y BODEGAS RIBÓN, S.L.  – TINTO ROBIN 2014

BODEGAS TRUS – TRUS 2014

 

Zeebaars /  Ribera del Duero / olijf

BODEGAS PASCUAL, S.A. –  BURÓ VENDIMIA SELECCIONADA 2012

DOMINIO BASCONCILLOS,SL   – DOMINIO BASCONCILLOS ECOLÓGICO 12 MESES EN BARRICA 2011

 

Zwezerik / linzen / garnaal

BODEGAS MONTEABELLÓN – MONTEABELLÓN 14 MESES EN BARRICA  2013

BODEGAS EL INICIO, S.L. – RIVENDEL 2013

 

Wilde eend / aardpeer / braam

BODEGAS HNOS. PÉREZ PASCUAS – VIÑA PEDROSA RESERVA 2010

BODEGAS VALDUERO –  VALDUERO RESERVA PREMIUM 2009

BODEGAS VALDUERO –  VALDUERO RESERVA 2010

 

Het kennis maken was in ieder geval tongstrelend, de komende tijd zullen we ongetwijfeld meer horen over Ribera del Duero.

 

ChvZ

 


Rubriek(en):
Culinair

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl