Een menu met Markus Molitor

‘Pinot noir is de riesling van de Rotweine’ en ‘het is zo lastig met botrytis goede en lichte zoete wijnen te maken. In Sauternes zijn ze veel te zwaar’. Aan het woord is Markus Molitor van de gelijknamige winery in de Mittel Mosel. Het familiebedrijf heeft inmiddels de 8e generatie bereikt en Markus is het levende bewijs dat met een nieuwe generatie ook een nieuwe visie komt. Markus Molitor is een man met een missie.

Als twintigjarige nam hij in 1984 het bedrijf van zijn vader over en legde zich gelijk toe op zijn passie: single vineyard wijnen van o.a. de Zeltinger Sonneuhr en Wehlener Klosterberg. Hij breidde het bedrijf uit tot 42 hectares, waarbij het overgrote deel gesitueerd op Steillages met hellingspercentages van 80 %. Sommige van de stokken die erop staan zijn niet geënt en meer dan 100 jaar oud. Riesling is dé druivensoort, daarnaast heeft Molitor nog 3% pinot blanc en 3% pinot noir aangeplant. Deze pinot noir, de reisling van de rode wijnen, werd onder nazi-regime in 1933 verboden in de Moesel en dat heeft voortgeduurd tot 1987. ‘Het jaar daarna heb ik gelijk aangeplant’. Op de vraag waaróm de pinot noir werd verboden, je zou al gaan denken dat pinot noir vanwege het niet-Duitse karakter werd verboden, blijkt het antwoord ‘de Moezel moest een streek voor witte wijn zijn’.

Schiefer

De bodem van de wijngaarden van Molitor is Schiefer, oftewel slate of schist, en deze is er in een blauwe, grijze of rode versie. Er zijn talrijke tussenvormen en de structuur en waterdoorlating van de onderbodem kan ook variëren. Kortom: het karakter van de grond beïnvloedt de mineraliteit en aroma en suiker/zuur gehalte van de wijn. Meer zaken zijn belangrijk. Molitor: ‘physiologically ripeness, organic material material to fertilize and canopymanagment’. Het oogsten gebeurt al jaren door Poolse plukkers. Echtgenote Eika Molitor vertelt ‘Daar hebben we de beste ervaringen mee. Het is zwaar werk op die steile hellingen. We hebben ook weleens Bulgaren gehad, maar tussen de Polen en Bulgaren matchte het niet’.

Wijn en spijs

mm pinot blancPeter Klosse is al sinds dat hij voor het eerst kennismaakte met de wijnen van Molitor een groot fan van dit Weingut, dit wijnmakersdiner is hier dan ook een logisch vervolg op. Hij introduceert Molitor bij zijn gasten en legt meteen uit wat het verschil deze avond bij de Echoput is ‘Molitor vroeg om de kaart en dan zouden ze de wijnen erbij uitkiezen. Ik heb meteen verteld: zo doen we dat hier niet. Stuur ons jullie favoriete wijnen toe en dan gaan wij er naar toe koken’. Zo gezegd, zo gedaan. Twee dagen voor deze EK vrijdag van Duitsland tegen Griekenland – wat ondergetekende gelukkig mede kon volgen dankzij het sms alert van de Molitors – maakte Klosse met zijn staf het menu voor deze avond. Vijf gangen en per gang twee jaartallen van één wijn ‘mijn wijnen kunnen überhaupt lang en goed ouderen, ik geef zo een garantie van 25 jaar op de wijnen’, dat heeft de maken met de riesling en met de vinificatie, die bij Molitor zowel droog als zoet kan zijn. De toppers in de wijn-spijs combinatie waren m.i. juist de match met de niet-riesling-wijnen. Bij de pinot blanc Wehlener Klosterberg 2010 en 2007, wijnen die op barriques zijn opgevoed en bij het ouderen rijpere tonen krijgen, koos Klosse bij de wat zoetere 2007 kreeft met bloemkool en snijboonsap. Bij de pinot blanc 2010 werd de kreeft gecombineerd met cantharellen en kreeftenjus. Zo werd er letterlijk naar de wijnen toegekookt. De twee weergaloze pinot noirs Brauneberger Mandelgraben 2008 en 2007 combineerden naadloos met het gebraden runderstaartstuk met zomergroenten. Bij het eerste voorgerecht was de ansjovismayonaise en rettich bij de rundertartaar een juiste aanvulling voor de twee rieslings Zeltinger Sonneuhr 2009 en 2007, de een een Spätlese trocken en de ander een Auslese trocken.

Tot slot

Deze avond liet zien hoe goed de wijnen van Molitor ouderen en hoe daarbij de aroma’s zich ontwikkelen. Bij het tussengerecht van kwartel, groene asperges en orgaansaus werd als tweede wijn een Riesling Auslese feinherb Zeltinger Sonneuhr 2001 geschonken. Hier viel nog eens het verschil op met die van 2007. Door de secundaire aroma’s veranderde de wijn volledig van karakter. Zo wordt een wijnkelder ieder jaar weer een nieuwe ontdekkingsreis. Het was een bijzonder geslaagde avond met een inspirerend echtpaar. Klosse bewees op het eigen honk nog eens dat er geen betere is op het gebied van ‘naar wijn toe koken’.


Rubriek(en):
Culinair

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl