Shalom @RonBlaauw

Shalom is een Hebreeuws woord dat zowel vrede betekent als ‘completeness’en ‘welfare’. Het woord kan als ‘hello’ en als ‘goodbye’ gebruikt worden. Vooral is de uitdrukking hier in den lande bijna een synoniem voor het land Israel. En over de wijnen van dit land gaat deze avond begin juli in Amsterdam. Tijdschrift Winelife, de Israelische ambassade en Joel Fresco hebben de handen ineen geslagen om dit diner met Israelische wijnen te organiseren. Ron Blaauw is de locatie en of de hectoliters water die met windkracht 10 uit de lucht komen vallen een voorbode zijn voor hemelse ‘approval’ mag de vraag zijn, maar blijkt geenszins het geval. Sharon van Minden wacht de kletsnatte gasten hartverwarmend aan de deur op en binnen wacht het aperitief Gamla Brut van de Golan Height Winery van Vos & Partners.

Wijn en spijs

Het zevengangen diner wordt begeleid door verschillende wijnen afkomstig van diverse Nederlandse importeurs. Israelische wijnen zijn per definitie Kosher for Passover. Dit betekent niet alleen dat een Rabbi wijnmaker is, maar ook dat bepaalde gisten en toevoegingen zoals potassium sorbate en gelatine niet gebruikt mogen worden. Vwb het diner en de keuze van de gerechten: de gelijknamige eigenaar van Ron Blaauw is niet alleen een ondernemer pur sang met diverse restaurants in de portefeuille, maar ook een personeelsman met oog voor de juiste medewerkers. Bij het restaurant in Oudekerk bleek zijn goede neus voor personeel al bij sous-chef Stefan van Sprang en sommelier Robbert Veugers, die nu samen eigenaar zijn van Restaurant Aan de Poel in Amstelveen. Op de Sophialaan in Amsterdam staat de innovatieve Menno Post achter de ovens, de sommelier van dienst is Vincent van Riet. Ook deze twee blijken een sterke combi.

Een parade van zeven gerechtjes trekt aan het gezelschap voorbij. Puntsgewijs omschreven zoals Asperges, kleine garnaaltjes, wilde kriuden, appel en Aardappel, merg, oester, zuring. Alle gerechtjes zijn outstanding met enkele uitschieters zoals Hoeve-eitje, crispy kip, béarnaise, knol en de supermalse BBQ rib met zoetzuur, vleesjus en mierikswortel. De gerechtjes worden vergezeld van o.a. een blend van gewurztraminer en sauvignon blanc, de White Tulip 2011. Deze wijn wordt gevolgd door een Blanc du castel 2009 van Vinites. Een prachtige nieuwe wereld chardonnay die met ca. 30 Euro wél aan de prijs is. Castel ligt ten westen van Jeruzalem. Israel heeft vijf wijngebieden: Karmel, Samson, Judea, Golanhoogten en Negev. De Barkan winery, de tweede grootste in Israël, heeft wijngaarden in al deze giebieden. Ter tafel staat een Barkan Classic 2011 van merlot en de bij het Israelische Volcani instituut ontwikkelde argaman. Een druif die sappige wijnen levert. Andere grote Israelische wineries zoals Marglit Winery, Carmel Winery en Jerusalem Hills winery komen ook vloeibaar aan bod.

De wijnspijs-combinaties waren goed en prima becommentarieerd door Vincent van Riet en de ingevlogen Israelische sommeliere. Iemand had misschien nog kunnen zeggen wat de aanleiding was voor deze avond, maar het bord en het glas zeiden gang na gang genoeg: Israelische wijnen zijn perfect als maaltijdbegeleiding!

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Culinair

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl