Eurofestival Delcave

Eurofestival

 

bartjerezvos 073‘Het is een enorm lokkertje’. Eurofestival? Dat klinkt als een aanbiedingsweek van een supermarkt. Zo heeft Albert Heijn bijvoorbeeld een hele lijn artikelen waarvan de naam met de munteenheid begint en waarbij prijsbewustheid voorop staat. Wat er op deze zondag en maandag in Oosterhout gebeurt heeft daarmee niets van doen. Toch kunnen hier Euro’s verdiend worden. De slijters die op deze dagen in Oosterhout bestellingen plaatsen, krijgen de korting cash uitgekeerd. In handen dus. Zoals Joke Holster dat zo treffend verwoordde ‘Het is een enorm lokkertje’.

 

Dirkzwager

Op de vlaggen buiten voor het ‘warehouse’ in Oosterhout staat Delcave. Dit bedrijf is onderdeel van Dirkzwager. Dirkzwager is een groot en omvangrijk bedrijf dat verschillende functies in de wijn- en gedistilleerd markt heeft. Het meer dan 130 jaar oude familiebedrijf is producent van o.a. Florijn en Legner jenever; daarnaast is het importeur – onder de naam Intercaves – van diverse (bekende) wijnhuizen en gedistilleerd merken waaronder het recent verkregen wijnhuis Georges Duboeuf. Delcave dus valt ook onder deze groep. Zij zijn groothandel voor slijterijen. Tevens bottelt Delcave wijnen uit de hele wereld in hun vestiging in Oosterhout. Een ander onderdeel van de groep is Vos & Partners, zij zijn leveranciers aan de horeca en horecagroothandel. Ook bezit de groep nog een tweetal châteaux in Frankrijk: Château Preuillac in Médoc en Château Brown in Pessac Léognan. Daarnaast is de slijterij keten Mitra eigendom van de Dirkzwager-groep. Daarmee is het verhaal nog niet compleet want ook Wijnhandel Van Ouwerkerk en de Weduwe Joustra behoren tot de groep. En dan heeft Dirkzwager nog een bedrijf in Duitsland: Food & Drinks in Zahna, voornamelijk verantwoordelijk voor de productie van gedistilleerd. In België bezit de groep Mampaey/ Drinks & Food in Brussel. Al met al is de Dirkzwager Groep geen kleine jongen.

 

Delcave

Vandaag zijn we te gast bij Delcave in één van de vier ‘warehouses’ van de groep, ergens in dit enorme gebouw wordt gebotteld. Bij de ingang een keurige ontvangsttent met een mobiel toiletblok. Binnen een grote rechthoekige ruimte geflankeerd door hoge, volgeladen stellages. Aan de uiterste zijden staan standjes van voornamelijk gedistilleerd producenten die weer leveren aan – één van de onderdelen – van de Dirkzwagergroep. Een ring daarvoor presenteren de diverse wijnproducenten hun wijnen. In het midden staan op een tafel de mooiste wijnen van Vos & Partners. ‘De snoepjes’, aldus Holster. Naast deze ronde tafel zien we diverse hoge tafels waar mensen iets eten van het buffet wat verderop staat. Het is een grote, overzichtelijke zaal waar men goed doorheen loopt en het publiek bestaat uit slijters die weten wat ze komen doen. Inkopen dus. In de praktijk betekent dit een wat zakelijker proefhouding dan tijdens consumentenproeverijen waar de sfeer wat jolig kan zijn.

 

Lungarotti, Dopff en Duboeuf

bartjerezvos 072Holster gaat voor naar Lungarotti. Deze producent uit Umbrië wordt geleid door twee vlotte zussen. Lungarotti maakt een brede range van wijnen van diverse druivensoorten, maar valt op doordat ze van de doorgaans stroeve rode sagrantino doordrinkbare wijnen weten te maken. Robert Handjes van Vos & Partners zegt hierover ‘ik ben een van de grootste afnemers van de sagrantino wijnen’. De witte wijnen van de trebbiano en vermentino hebben dat lekkere Italiaanse bittertje, die zo kenmerkende spanning in het glas. Topper blijft de Rubesco, de Rosso di Torgiano DOC, een blend van cabernet sauvignon en canaiolo. Een premiumwijn of een omrijwijn.

 

Even verderop staat Dopff uit de Elzas. President Pierre-Etienne Dopff, op  het eerste gezicht een liefhebber van de stevige Elzasser keuken, laat de tasting over aan de export manager Philippe Durst. Deze laatste leidt inderdaad vlotjes door de diverse wijnen van het domein. ‘Wijnen waar je vrolijk van wordt’, noemt Holster ze. Deze Elzasser wijnen hebben inderdaad een lichte, zuivere, beetje zoete impressie waar een mens blij van wordt.

 

Jean-Christophe Mau laat tussendoor nog even het nieuwe jaar proeven van zijn voortreffelijke witte wijn voordat we koers zetten naar Adrien Duboeuf – Lacombe. Adriën is de kleinzoon van Georges Duboeuf, de nieuwe loot aan de stam van Dirkzwager. ‘We zijn er ongelofelijk blij mee’. De wijnen van Duboeuf zijn alom bekend en geliefd en de range is groter dan alleen Beaujolais. ‘We hebben ook een paar domaines in Bourgogne’, vertelt Adrien. Daar maakt Duboeuf een Macon – Villages, een Saint Veran en een Pouilly Fuissé. ‘My father originally started in Pouilly Fuissé, these wines have our hearts’. Het zijn allemaal streekeigen, prachtige producten.

 

Tot slot

‘We doen dit nu elf jaar en het is een succes’, vertelt Joke Holster. Naast Duboeuf heeft Dirkzwager nu ook Chateau Belingarde uit de Bergerac in het assortiment. Eigenaar Comte Laurent de Bosredon is hier ook aanwezig, net zoals Emmanuel Gantet van Lanson. Met Jean-Christophe Mau, Pierre-Etienne Dopff en Adrien Duboeuf – Lacombe is er een aardige vertegenwoordiging van internationaal bekende wineries. Holster laat nog even de kassa zien waar de slijters hun voordeel cash kunnen ophalen. Het is echt allemaal ontzettend goed doordacht.

 

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl