De lucht in met Wijnimport J.Bart

De lucht in met Wijnimport Bart

 

bartjerezvos 001klJe hebt wijnproeverijen en wijnproeverijen. Soms zijn het (on)overzichtelijk opgestelde tafels met eindeloze rijen flessen wijn, nauwelijks bemanning achter de tafels en droog brood als begeleiding. Of het is een uitgebreide, begeleidde tasting met lunch óf wat ook nog kan is de variant van Wijnimport J. Bart.  Bij binnenkomst kan de geïnteresseerde zich gelijk inschrijven voor een helikoptervlucht boven het fort en de Beemster. Waar komt dit vandaan? Wordt er aan boord geproefd?

 

Nee’, vertelt marketingmedewerkster Sacha oerlemans, ‘het is vandaag een extra service omdat het fort honderd jaar bestaat en de Beemster vierhonderd jaar’. Aan de deelnemers wordt een kleine bijdrage gevraagd, want een helikopter met een piloot huren kost een paar centen.

 

Culinair

Binnen wordt het gezelschap onthaald met een speech van eigenaar Bart en de burgemeester. De deuren van de grote fort hal staan open en daarbuiten kan iedereen aan de tafels gaan zitten. ‘Straks komt hier de stand staan waar de mossels bereid worden’. De proeverij is zowel op zondag en maandag en op beide dagen kan men desgewenst aan het eind van de dag mosselen blijven eten. Dit betekent niet dat er overdag niets te snaaien valt. Cuno Kaasmakers uit de Westbeemster presenteert krachtige Hollandse kazen uit de Beemster. En als je daar eenmaal de smaak van te pakken hebt, wil je nooit meer anders. Buscaglione tapt de eigen Italiaanse koffie en Splelt bakkerij uit Zeeland heeft een stand met Zeeuwse broden. Storm loopt het bij het Spaanse tapasbedrijf La Venta. Afgezien van een ruime collectie Iberico en salami’s heeft eigenaar Pozueulo Romero een groot assortiment tapas varierend van pulpo en ingelegde sardiners tot en met tortilla, champignoncroquetjes en buikspek. Oerlemans ‘de mensen staan de hele dag bij La Venta’.

bartjerezvos 007De gasten kunnen zich ook laven met gerechtjes op basis van insecten, gefrituurd of in andere bereidingen. Van Gurp staat hier Ruig Wild & Gevogelte en er zijn vele nieuwsgierigen, maar niet iedereen is ertoe te porren. ‘Probeer die gefrituurde meelworm, het smaakt noterig’. Dat blijkt inderdaad, maar een herkenbare sprinkhaan kauwen en doorslikken is nog een stap te ver. Zalmhuis Steur completeert met zelf gezouten en gerookte zalm het geheel.

 

De wijnen

bartjerezvos 006De hoofdreden van het bezoek, hoewel je dat bij al deze culinaire hoogstandjes zou vergeten, is toch de wijn. Het assortiment van Bart is groot met een goede prijskwaliteit verhouding. Bij binnenkomst valt de champagne Barons de Rothschild op. Van eigen wijngaarden, met een potentie van een half miljoen flessen. Volle en frisse champagne met een mooi label. Wairau River Wines uit Marlborough heeft een mooie ronde pinot gris en onwaarschijnlijk fruitige pinot noir mèt backbone. De kwaliteitscoöperatie Celler de Capcanes uit Montsant  is aanwezig en Aritz Bilbao (foto) van Bodegas Itsmendi. De Txakoli Itsasmendi no. 7 heft een groot percentage riesling en dat maakt het een bijzonder smakelijk product.

 

Domaine Androne

Dit domein uit de Haut-Medoc is nieuw leven ingeblazen door Nederlandse investeerders en groet en bloeit sindsdien. Geprezen door internationaal erkende wijnschrijvers en onwaarschijnlijk sappig voor een Bordeaux wijn. Mede-eigenaar Jan Voorhuis van het Domaine en Wijnimport J. Bart mogen hier blij mee zijn.

 

Tot slot

Zoals te doen gebruikelijk was er veel meer te proeven, maar dat dit een geslaagde wijnspijs proeverij was, moge duidelijk zijn. Eigenaar Henk Bart zei het al in zijn openingsspeech ‘we zijn een familiebedrijf en we werken graag samen met familiebedrijven. Op culinair en op wijngebied’. Zo is het maar net!

 

Charlotte van Zummeren

 


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl