Fendant

Fendant uit Wallis

 

zwitsersDe bladeren vallen en het landschap kleurt prachtig in bruine en rode herfsttinten. Dit is ook bij uitstek een moment dat de wijnsmaak van mensen verandert. In de zomer neigt men nog naar frisse wijnen, in de herfst mag het wat rondborstiger zijn. Dan gaat de voorkeur uit naar een wijn waarmee je een beetje kunt mijmeren of zo u wil, in het haardvuur kunt staren. Met rode wijn kom je dan snel uit bij wat steviger wijnen uit de Rhône, Bordeaux of de nieuwe wereld. Maar wat doe je met witte wijnen? De zuurgraad moet vriendelijk zijn, want bij lagere temperaturen kun je daarvan gewoon wat minder hebben. Het moet ook eens wat anders zijn dan de gebruikelijke chardonnay. Daarnaast zou het prettig zijn als je er niet gelijk van op je kop staat.


Er is iets in de handel is wat niet te zwaar is, smakelijk en met diepgang. We reizen daarvoor even af naar Zwitserland. Langs de oevers van de Rhône bestaat de bodem uit oergesteente. Bij het aansluitend gelegen Valais of Wallis groeien de wijnstokken op de rotsachtige hellingen. Er worden mooie wijnen gemaakt in dit deel van Zwitserland. Van druivenrassen waarvan men niet vaak gehoord heeft zoals petite arvin, savignin blanc – geen spelfout -, diolinoir, humagnin rouge, en gamarret,  De chasselas druif hoort nog het meest bij Wallis. Deze druif begon zijn carrière als tafeldruif en is in de loop der jaren gecultiveerd tot wijndruif. Dat is goed te zien aan zijn omvang, een chasselas bes is groot en barst van het sap. Hoge opbrengsten dus en dat komt goed uit, omdat de Zwitsers er zelf graag in hoge mate van genieten.

 

Deze  chasselas is een druif die voorkomt onder verschillende namen, in Duitsland heet deze druif gutedel en in Wallis fendant. De wijnen met dezelfde naam die van deze druif komen, zijn zacht – met niet veel zuren – en licht. Ze kunnen vlak zijn, door de hoge opbrengsten, maar niet als ze van de juiste grond komen. Dat geeft wat extra’s aan de wijn, enige mineraliteit. Een slok blijft langer hangen, zogezegd. Het glas heeft een beetje een bite, een lichte sprankeling. Het resultaat is een heerlijk, fris, makkelijk drinkbaar glas, met de complexiteit die een goede wijn nodig heeft en met een alcoholpromillage van 12 procent.

 

Jammer is alleen dat die Zwitsers alles zelf opdrinken. Een Helvetiër drinkt gemiddeld 52 liter gemiddeld p.p. per jaar in tegenstelling tot onze 22 liter. Ze exporteren slechts een paar procent. Het is dus hier in Nederland een beetje zoeken. Er is toch goed nieuws. Gall & Gall verkoopt vanaf week 45 in 2010 een Fendant van een kwaliteitscoöperatie uit Wallis genaamd Provins. De coöperatie maakt miljoenen flessen wijn, waarvan dus het overgrote deel in Zwitserland geconsumeerd wordt. Wine World Holland BV heeft gelukkig enige procenten voor Nederland weten te regelen die onze nationale slijter binnenkort op de stellingen heeft staan. Enige haast is geboden. Een aantal jaar geleden verkocht AH via hun wijndivisie ook Fendant en deze waren altijd binnen korte tijd uitverkocht.
Want als de bladeren vallen, is het lekker slobberen met Fendant. Buiten die periode trouwens ook.

 

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl