‘Field blend’ wijngaard | Nu in Zuid-Limburg

Aan ambitie geen gebrek bij Wijndomein Riesenberg in Gronsveld, een dorp binnen de gemeente Eijsden-Margraten. In 2019 is hun eerste wijngaard aangelegd met het doel om vanaf 2022 de wijn op de markt zetten. Nog voordat het zover is, wordt op 15 mei een extra perceel aangeplant met acht klassieke druivenrassen door elkaar heen. Waaronder de sylvaner en klevner. Deze rassen zijn nog nooit eerder in Limburg geteeld.

Bijzonder is dat alle druiven na drie jaar gelijktijdig worden geoogst, geperst en verwerkt tot wijn. De gemengde aanplant zal leiden tot een zogenaamde field blend in plaats van een assemblage wijn (‘blend/cuvee’). De laatste wijn wordt gemaakt van verschillende druivenrassen die niet gelijktijdig geoogst en ook niet samen worden vergist. Een field blend daarentegen is de ultieme terroir-expressie. Alle druiven komen immers op exact hetzelfde moment van eenzelfde bodem. Een field blend is vooralsnog uniek in de Benelux.

Voortborduren binnen domein Riesenberg

Wijndomein Riesenberg is een initiatief van het viertal Cor Weerts, Guy Plasqui, Maarten Gubbels en Maurice Warnier. Op een perceel van 0,5 hectare op de zuidhelling van de Riesenberg hebben de heren 1700 stokken pinot gris, auxerrois en pinot blanc aangelegd.

Nu zijn er dus plannen om met eigenaar Jan Piters van het naburig perceel, acht rassen aan te planten ten behoeve van de gewenste field blend wijn.

De samenwerkende domeinen kiezen voor een drietal uitgangspunten. Ze willen zo duurzaam mogelijk produceren, per se nog een gezamenlijke liefde (gewürztraminer-druif) telen én onderscheidend zijn.

 Gemengde aanplant  

Ze laten zich inspireren op het concept van Marcel Deiss in de Elzas. Deiss heeft dertien verschillende edele rassen kris kras door elkaar geplant. Alle druiven worden gelijktijdig geoogst, geperst en vergist. De field blend wijn van deze cult wijnmaker wordt op biodynamische wijze geproduceerd. Dat betekent o.a. minimale interventie van de wijnboer in wijngaard en wijnkelder.

Voor de Limburgse field blend productie is gekozen voor de rassen pinot blanc, pinot gris, pinot noir, gewürztraminer, riesling, muscat d’Alsace, klevner en sylvaner.

Origineel voor Nederland al vraagt het concept wel enig puzzelwerk qua indeling, controles en onderhoud van de verschillende druiven variëteiten.

Team van vijf

Binnen het team is Guy verantwoordelijk voor de inrichting van de wijngaard, Maarten voor het materiaal en de logistiek. Cor regelt de financiële en juridische aspecten binnen het domein en Maurice doet de PR en marketing. Jan is met zijn hoveniersachtergrond de ideale vliegende keep van kennisdatabase tot aan de onderhoudswerkzaamheden.

Uniek in Nederland  

Ze hebben een droom. De heren willen aan de rand van het Savelbos een unieke sfeer creëren. Een stukje Elzas maar dan in het Limburgse Gronsveld. Het perceel draagt dan ook de voorlopige werktitel ‘Petite Alsace’, refererend aan de druivensoorten die daar veel aangeplant zijn en vandaan komen.

Met de eerste aanplant zal een eerste beleving worden gerealiseerd. Wat volgt zijn wijnwandelingen en rondleidingen. Voorlopig nog zonder eigen wijn. De eerste field blend uit eigen gaard wordt in 2026 verwacht.

PRAKTISCH

Het nieuwe perceel ligt aan de kruising Kleine Molenweg – en het pad Weg door de Grub aan de rand van Gronsveld en Maastricht.


Rubriek(en):
Actualiteiten

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl