futurefood

Futurefood

 

‘Biologisch of biodynamisch werken mag nooit ontaarden in ondrinkbare wijnen’.

futureAfgelopen dinsdag vond Futurefood plaats. Dit werd georganiseerd door Kroon op het werk, het communicatiebureau dat zich heeft gespecialiseerd in eten en drinken, en kookschool Keizer Culinair. Voor elke editie van futurefood worden interessante food & drink-experts uitgenodigd die komen vertellen over de belangrijke ontwikkelingen in hun vakgebied. Het blijft niet bij alleen spreken, de experts laten ook eerlijk, puur eten en wijn proeven. Nico McGough hield een inleiding over biologische wijnen en stelde daarbij dat ‘biodynamisch werken nooit mag ontaarden in ondrinkbare wijnen’.

 

Inleiding Nico Mc. Gough

`De wereld vertelt ons dat we moeten veranderen`

foto nico uit pcHoe staan wij tegenover gezondheidszorg waarbij veel medicamenten worden voorgeschreven, zelfs bij de kleinste ziekte?  Wat vinden wij van auto’s die extreme hoeveelheden brandstof verbruiken? Of industrietakken die het oppervlaktewater ernstig vervuilen? Wat vinden wij van een tandarts met een draadjesboor? Wat gebeurt er als wij diesel brandstof in een benzinemotor stoppen?

 

In de jaren volgend op de tweede wereldoorlog  was de kijk van de land & tuinbouw geheel anders dan nu. De nadruk lag in belangrijke mate op overproductie, waarvoor alles moest wijken. Wijnbouw ontsprong deze dans niet. In veel landen ontstond de  ‘agricultuur van de dood’ waarbij alles dat kroop, vloog, of in de grond leefde weg moest uit de wijngaarden. ´Normaal´  was een bedreiging geworden. De ‘intiemspray’ van de wijnwereld werd op mega schaal gebruikt. Afgezet tegen de duizenden jaren van wijnbouw zijn de jaren na de 2e wereldoorlog niet meer dan een  ‘domme zet’  van een industrie die niet heeft willen nadenken over de gevolgen. Deze worden nu pas écht zichtbaar.

 

Alles werd eraan gedaan om de productie prioriteit te geven. In de wijnwereld betekende dat  extreme bespuitingen die (door de chemische fabrikanten) als ‘preventief’ werden omschreven en waarbij de gebruikte concentraties bestrijdingsmiddelen volledig uit de hand liepen. Wijnbouwers werden bang gemaakt en volgden op grote schaal de adviezen op van de chemische industrie. Vanuit de chemische wereld een briljante zet, ‘hoe verkoop ik mijn product?…..Opvallend veel kanker bij de wijngaard werkers was het gevolg. Ook werden hagen weggehaald tussen de percelen wijnstokken. Dit om de tractoren ruimte te geven. Het neveneffect was dat vogels en insecten nergens heen konden en dus vertrokken, met alle gevolgen van dien. Het gewicht van de gebruikte tractoren was bovendien zo hoog dat wortelstelsels werden vernietigd en aarde gecomprimeerd.

 

Al snel stonden er wijnmakers op die tegen deze stroom ingingen, maar die werden niet geloofd. En ontstond het idee dat iedereen die zich bezighield met niet industriële wijnproductie een geitenwollen sokken type was, een beeld dat werd versterkt door de vaak ondrinkbare wijnen afkomstig van ‘biologische’ productie.

 

“wij kwamen erachter dat wij binnen de conventionele wijnbouw, kwalitatief niet meer konden verbeteren.
Biodynamie bracht ons wel die verbetering” 

Alfred Tesseron, Château Pontet-Canet. Grand Cru. Pauillac.

 

Pas toen in een breder verband bekend werd dat veel van de beste wijnmakers van onze tijd zich richten op de biologische teelt van druiven of in hun hele bedrijf biodynamisch werkten begon de stroom op gang te komen. Deze golf is niet meer dan 5 tot 10 jaar oud en pas de laatste jaren ontstaat de roep uit de markt en daarmee ook de consumentenwens om wijnen te zien met een logo dat herkenbaar aangeeft dat het om biologische productie technieken gaat in de wijngaarden.

 

Nadrukkelijk in de WIJNGAARDEN want nog steeds is er geen 100% wetgeving in Europees of mondiaal verband die het wijn maken reguleert. Wel is er in 2006  door een gezaghebbende club van 40 biodynamische wijnmakers van top niveau  een  statuut opgesteld dat tot doel heeft het gebruik van zgn œnologische producten uit te sluiten, waaronder ook genetisch gemodificeerde en chemische middelen. Het statuut reguleert ook verschillende kelder technieken die het natuurlijke karakter van de  wijn wegdrukken, of zelfs onzichtbaar maken. Er wordt op flinke schaal gebruik gemaakt van producten en ‘high tech’ technieken in het wijn maak procedé. Koude stabilisatie, temperatuur gereguleerde gisting en filtrage blijven wel toegestaan.

 

Tevens mag er worden gewerkt met ‘Bordeauxse  Pap’ een mengsel van water, kalk en koper.  Chaptalisatie blijft toegestaan, mits er wordt gewerkt met suiker of geconcentreerde most van biologische herkomst. SO2 (zwaveldioxide in de volksmond sulfiet) mag ook worden verwerkt, echter de maximale concentratie mag niet meer dan de helft zijn van de huidige Europese norm. Gecultiveerde gisten zijn eveneens toegestaan.

 

Biologisch richt zich primair op de plant. Biodynamisch (onder invloed van krachten uit het heelal) op de grond, gebruikmakend van zaken als brandnetel, kwarts, kiezelaarde en organische bemesting. In alle gevallen is het gebruik van chemische herbiciden, pesticiden & kunstmest verboden.

Tot besluit 10 gedachten mijnerzijds.

1) Niet iedere vooruitgang is achteruitgang.

2) De HoReCa zou zich meer bewust moeten worden van hun mogelijkheid om nodeloze vervuiling aan te pakken. Het schenken van huiswijnen uit BiB verpakking scheelt al enorm.

3) Uit niets blijkt dat ‘biologisch’ beter is voor ons lichaam.

4) Biologisch mag geen ‘religie’ worden.

5) Wij moeten common sense ruimte bieden en tegelijk tegengas bieden aan ‘milieu hufterigheid’.

6) Biologisch of biodynamisch werken mag nooit ontaarden in ondrinkbare wijnen.

7) De explosieve vraag naar goedkope massawijnen die hun weg vinden via het grootwinkel kanaal versterkt het probleem.

8) Journalisten en wijnschrijvers zouden veel verder moeten proeven dan hun column lang is en kijken naar het verhaal achter de massawijnen ipv zich permanent blind te staren op de lage prijs ervan.

9) Duurzaam betekent ook dat alle betrokken partijen in de productie een fatsoenlijke beloning moeten kunnen verdienen. Met consumentenprijzen rond de  2,- is dat niet het geval.

10) Bij alle verkopen via internet zou een cijfer moeten komen waaruit blijkt hoe de bestelling op de ‘CO2 wijzer’ ervoor staat. Een product uit Amerika laten overvliegen omdat ie goedkoper is dan bij   ‘de winkel op de hoek’  zou als asociaal mogen worden aangemerkt.

 

Voor meer informatie: www.futurefood.biz


Rubriek(en):
Culinair

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl