Galicië | Benito Santos

De D.O. Rías Baixas, opgericht in 1988, is het grootste en veruit bekendste wijngebied in Galicië. Galicië ligt in het noordwesten van Spanje. Het landschap en het klimaat hebben alle kenmerken van een niet-Spaans land: het is namelijk een overwegend groen gebied aan de kust. Rias zijn de diepe, brede fjorden die vanaf de Atlantische Oceaan het land ingaan. De zuidelijkste fjorden worden de Rías Baixas genoemd. In Rías Baixas heb je bijna het hele jaar een extra wolletje nodig en regelmatig een paraplu. Geen typisch Spaans klimaat dus.

Er valt jaarlijks 1500 mm regen per m2 – in Nederland is dat 700 tot 900 mm per m2 – en dat is te zien. Alles is groen en overal groeit mos. Binnen en buiten: op de huizen, op de bomen, op de wijnstokken, op alles. Deze extreme regenval zorgt voor nogal wat moeilijkheden bij de druiventeelt, bijvoorbeeld rot, waardoor er streng geselecteerd moet worden tijdens de oogst. Dat is veel arbeid en heeft gevolgen voor de prijs van druiven.

Rias Baixas

Wijngebied Rias Baixas is in 1980 begonnen als Denominacion Especifica Albariño. Toen Spanje toetrad tot de EU, moest de naam evenwel in lijn met de Europese regelgeving veranderd worden in D.O. Rías Baixas, omdat een wijngebied niet naar een druivenras vernoemd mag worden. Rías Baixas is zo’n 3.500 hectare groot en is sinds de tachtiger jaren de favoriete witte wijn van de gemiddelde Spanjaard en van velen in andere landen.

Ook zijn de wijngaarden extreem versnipperd: zo’n 3.500 hectaren zijn verspreid over 20.000 (!) plekken en zijn in het bezit van ongeveer 6.500 wijnboeren. Je ziet overal wijnstokken, maar nooit grote wijngaarden. Her en der zie je een paar rijen uitwaaierend over pergola systemen; in Rias Baixas noemen ze die parra’s. Er zijn in totaal slechts 200 wijn producerende en bottelende bodegas (adegas). D.O. Rias Baixas is onderverdeeld in 5 subregio’s.

Benito Santos

In 1979 richtte Benito Santos, na warm gelopen te hebben in de wijngaarden van zijn ouders, zijn eigen winery op. In het charmante dorpje Vilanova de Arousa aan de Atlantische noordwestkust van Spanje produceerde hij wijnen van hoge kwaliteit. Hij werd een van de eerste voortrekkers van de albariño. Benito Santos was de eerste die werd uitgenodigd om deel te nemen aan het Albariño Wine Festival van Cambados en zijn wijnen werden meerdere malen bekroond. In 1981 werd hij benoemd tot lid van de Specific Regulatory Council van Rías Baixas. Tientallen jaren later droeg Benito Santos het stokje over aan zijn opvolgers. In 2002 is het wijnhuis uitgebreid en vernieuwd. Hierna volgde de sprong naar de internationale markt en de toevoeging van Benito Santos Mencia en Benito Santos Godello uit Monterrei D.O. aan het portfolio.

De wijngaarden van Benito Santos iggen in de Salnes-vallei. De kleigronden met veel graniet zitten vol met mineralen en de zuurgraad ervan maakt de wijnen zo anders dan de wijnen van de rest van de wereld. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is 30 jaar.

De druiven

Albariño uit Las Rías Baixas wordt beschouwd als een van de beste witte wijnen ter wereld. Dit is een variëteit met kleine krachtige druiventrossen met een vroege rijping. Geel tot lichtgroene kleur, in de neus overvloedige fruitige aroma’s met fijne bloemigheid. De smaak is fris en zacht.

Godello maakt de laatste jaren een sterke groei door. Bleekgeel en lichtgroen met een aromatisch en complex profiel. Het is niet zo intens als albariño, maar het zit vol mineraliteit, wit fruit met crèmigheid en een bittertje.

Mencia is de belangrijkste rode variëteit in het Spaanse noordwesten. Deze wijnen hebben een mooie rode kleur en zijn zeer fruitig en aromatisch. Genieten!

De wijnen van Benito Santos in Nederland:

  • Benito Santos Albariño: 12,50 euro: stuift het glas uit, aromatisch en loepzuiver
  • Benito Santos EO the Ocean Collection Albariño: 14,95 euro: van hoger gelegen wijngaarden, de zeelucht komt je tegemoet. Wit fruit en licht tropisch, knisperfris de beste.
  • Benito Santos Pago de Xoan Albariño 2016: 19,95 euro: Een single vineyard wijn, de wijngaard heet Xoan. De wijnstokken zijn meer dan 70 jaar oud. Mineralig, romig en veel verdieping. Een dijk van een albariňo. Eenmaal geproefd, vergeet je deze niet meer.
  • Benito Santos Godello: 12,50 euro: Crèmig, romig met een smakelijk bittertje in het witte fruit.
  • Benito Santos Mencía: 12,50 euro: Een fruitige, fluweelzachte rode wijn. Een doordrinker.

 

De wijnen van Benito Santos zijn verkrijgbaar bij de betere wijnwinkel. Even een mailtje naar info@monnik-dranken.nl voor een adres in de buurt.

 

 

 

Charlotte van Zummeren

 


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl