GaultMillau verkiest Jarno Eggen tot Chef van het Jaar 2018

Tijdens de 12e Gault&Millau Awards, maandag 6 november in de Utrechtse Jaarbeurs is Jarno Eggen, chefkok van De Groene Lantaarn in Zuidwolde, uitgeroepen tot Chef van het Jaar 2018. Onder de culinaire jonge garde was het Dennis Huwaë van Daalder in Amsterdam die er het meeste uitsprong; hij ontving de award voor Talentvol Chef van het Jaar.

Ieder jaar kent Gault&Millau ter gelegenheid van de verschijning van de nieuwe editie van de Gault&Millau Restaurant- en Hotelgids een aantal awards toe aan horecaprofessionals en -bedrijven die zich op bijzondere manier hebben onderscheiden. De feestelijke bijeenkomst vond plaats in de Jaarbeurs in Utrecht, aan het slot van de openingsdag van de vakbeurs Gastronomie | Fine Food Professional.

Chef Jarno Eggen kookt in Drenthe gedurfder dan ooit, zo oordeelt Gault&Millau. Door steeds een stapje verder te gaan heeft hij zijn gasten tijd gegund om mee te groeien met de keuken. Op een bepaald moment was zijn keuken foutloos en vooral dáár heel spannend, maar landelijk een tikje voorspelbaar. Maar anno nu is zijn kookstijl zeer sterk verbeterd. Elk gerecht is een bewijs van zijn hoge kookkunst: heel persoonlijk, en tegelijk heel herkenbaar.

Dennis Huwaë, ook al in 2015 genomineerd voor de award van Talentvol Chef, heeft bij &samhoud places zijn feilloze gevoel voor de allerhoogste gastronomie ontwikkeld en heeft nu, als mede-eigenaar en chef van Daalder, maar één streven: het restaurant binnen korte tijd naar de hoogste regionen brengen. Zijn gerechten blinken uit in precisie, subtiliteit, balans en verfijning.

 

Gault&Millau Awards 2018

– Chef van het Jaar: Jarno Eggen – De Groene Lantaarn, Zuidwolde

– Talentvol Chef van het Jaar: Dennis Huwaë – Daalder, Amsterdam

– Sommelier van het Jaar: Remon van de Kerkhof – De Treeswijkhoeve, Waalre

– Talentvol Sommelier van het Jaar: Ruben Kwakman – Zarzo, Eindhoven

– Gastvrouw van het Jaar: Claudia Brevet – Manoir Restaurant Inter Scaldes, Kruiningen

– Talentvol Gastheer van het Jaar: Bram van Grinsven – Somm, Uden

– Wijn | Spijs Specialist van het Jaar: Arnold Zwartkruis – Aan de Zweth, Schipluiden

– Talentvol Wijn | Spijs Specialist van het Jaar: Sabas Joosten – De Librije, Zwolle

– Beste Fromager van het Jaar: Jasper de Jong – Podium onder de Dom, Utrecht

– Duurzaam Restaurant van het Jaar: Vuurtoreneiland, Amsterdam

– Prijs | Plezier 2018: Le Hollandais, Amsterdam

– Terras van het Jaar: La Belle Source, Landgoed Groot Warnsborn, Arnhem

– Wijnkaart van het Jaar: Restaurant en Theater Bouwkunde, Deventer

– Hotel van het Jaar: Het Arresthuis, Roermond

Belangrijkste verschuivingen

Belangrijke stijgers in de restaurantgids zijn: Tribeca (van 18 naar 19 punten), De Groene Lantaarn (van 17 naar 18 punten), &moshik (van 16,5 naar 17,5 punten), Damianz (van 12 naar 15 punten), Beulings, BAK en De Kas (van 13 naar 15 punten).

Gedaald in de Gault&Millau gids zijn onder andere: Bolenius en Aan de Poel (van 16,5 naar 16 punten), Da Vinci (van 17 naar 16,5 punten), Bord’eau (van 19 naar 17 punten – i.v.m. chefwisseling), Joelia (van 18 naar 17,5 punten) en De Leest (van 19,5 naar 19 punten).

De hoogst genoteerde nieuwe zaken in de gids zijn Le Restaurant (17 punten – opnieuw in de gids), AIRrepublic (16 punten), The French Connection, De Jong en Voltaire (15 punten).

GaultMillau culinair

Voorafgaand aan de Gault&Millau Awards werden de genodigden vergast op smakelijk fingerfood bereid door de vijf jonge talenten die dit jaar genomineerd waren voor de titel Talentvol Chef: Jermain De Rozario (De Rozario), Gilbert von Berg (Château Neercanne), Dennis Huwaë (Daalder), Jef van den Hout (The French Connection) en Kees Meinderts (De Heeren van Harinxma).

De Awards werden uitgereikt en de nieuwe gids werd ten doop gehouden in de Polarzaal, waarbij 400 genodigden aanwezig waren. Na afloop was er een feestelijke afsluiting in de Flame Foyer, culinair ondersteund door restaurant Podium onder de Dom.

Verkoop

Vanaf woensdag 8 november is de nieuwe Gault&Millau gids verkrijgbaar in diverse boekhandels en via internet tegen een verkoopprijs van euro 12,95 (ISBN 2468-015X). Een videopresentatie van het Gault&Millau event is binnenkort te zien op GM

Foto: Jarno Eggen en Cindy Borger

 


Rubriek(en):
Culinair

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl