Wijnkoper van het Jaar 2017

Voor de 34e keer heeft Hubrecht Duijker zijn wijnkoper van het jaar gekozen. Zijn schouderklopje gaat naar Udo Göebel, de uiterst actieve stichter, eigenaar en allesdoener van WineMatters, een bedrijf gespecialiseerd in Zuid-Afrikaanse wijn. Bijna dertig jaar geleden kreeg hij zijn eerste baan in de wijnhandel. En nadat Udo in 1990 de jongste vinoloog geworden was, bleef hij proeven en wijncursussen volgen – om die uiteindelijk zelf te gaan geven, met Ton Möllers. Talrijke reisjes naar wijngebieden in Europa en naar Zuid-Afrika volgden, net als het meedoen aan wijnprijsvragen en -wedstrijden. Udo werd drie keer ‘vinoloog van het jaar’ (in 2002, 2005, 2008). Bovendien won Udo de Graham’s Trophy en de Grand Prix St. Hubert. Hij werkte inmiddels voor Gall & Gall, waar hij twaalf jaar diverse projecten deed.

Eind 2005 nam Udo een rigoureus besluit, voor een sabbatical. ‘Zuid-Afrika had ik al een paar keer bezocht en het land had me betoverd. Ik vond een baan voor drie maanden als assistent-wijnmaker bij een winery in Paarl, en daar ging ik. Het verwerken van de oogst is een hectische tijd: we werkten van ’s ochtends zeven tot ’s avonds elf uur, weken achter elkaar.’ In de weekends had Udo tijd om de omgeving te verkennen, vooral die van Stellenbosch en Paarl. In een oud autootje van de winery, de Platter’s wijngids in het handschoenenvakje, reed Udo van het ene naar het andere wijndomein om te proeven en te genieten. En zo ontstond het plan om zelf Kaapse wijn te importeren, ‘wijn met een buitengewoon goede prijs-kwaliteitverhouding‘. Ter plekke proefde Udo zo’n drieduizend soorten. Om uiteindelijk bij een dozijn producenten bijna dertig wijnen te selecteren. Het bedrijf WineMatters was geboren. Vandaag de dag levert dit rechtstreeks (‘eigen import, geen tussenhandel, dus de prijs blijft redelijk’) aan voornamelijk particulieren en de betere horeca. Het aantal vertegenwoordigen en wijnen is gegroeid, naar 25 wijndomeinen en 125 wijnen. ‘Een nieuw wijnhuis komt er alleen bij als het wat toevoegt en ik er volledig vertrouwen in heb.

Promotioneel ontwikkelt Udo véél activiteiten. Waaronder een jaarlijkse wijnreis, intensief werken met social media, het college geven aan de Wijnacademie (opleiding voor vinoloog), het insturen van wijnen aan journalisten en bladen als PersWijn en Winelife, het organiseren van bezoeken van Zuid-Afrikaanse wijnmakers (proeverijen, wijnmakersdiners, smaakcolleges), het deelnemen aan wijnbeurzen voor particulieren en professionals, het geven van proeverijen voor professionals en bij mensen thuis (udo@winematters.nl). ‘Maar nadrukkelijk geen advertenties; mond tot mond reclame is het belangrijkst.’ Begin 2012 verdedigde hij met succes een proefschrift over chenin blanc, en verkreeg daarmee de titel Magister Vini, de hoogste wijngraad die men in Nederland kan behalen. Kortom, Udo’s deskundigheid en gedrevenheid zijn welhaast ongekend groot. Eerder dit jaar trok wel een zware, bijna bestaansbedreigende schaduw over zijn bedrijf toen de – onverzekerde – opslagruimte, proeflokaal en de totale wijnvoorraad door brand verloren gingen. Udo is echter ook optimist, en sindsdien met hulp van zijn leveranciers druk doende om de schade te verwerken. Hobby’s? ‘Eigenlijk alleen wijn en uit eten gaan’. Het verbaast ons niets.

Aldus Hubrecht Duijker


Rubriek(en):
Actualiteiten

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl