Georgië

Georgië in het Hilton

 

georgie01Georgië was in Den Haag in de vorm van een proeverij, georganiseerd vanwege het 20-jarig jubileum van de onafhankelijkheid. Een kleine honderd geïnteresseerden togen naar het Hilton in Den Haag om de wijnen uit Georgië te proeven en ontdekken. Georgië heeft een wijngeschiedenis van meer dan 7.000 jaar. Het land is ruim anderhalf keer zo groot als Nederland en grenst in het westen aan de Zwarte Zee, in het noorden aan Rusland en in het zuiden aan Armenië en Turkije.

 

Het land telt tussen de 4.5 en 5 miljoen inwoners. De hoofdstad Tbilisi ligt in het zuidoosten op ongeveer dezelfde breedtegraad als Barcelona. Het klimaat is afwisselend, van subtropisch tot een mild landklimaat. Dit klimaat zorgt voor karaktervolle, frisse witte wijnen en krachtige, volle rode wijnen met een intense kleur. Georgische wijnen worden al eeuwenlang van inheemse druivenrassen gemaakt; maar liefst ruim 500 verschillende soorten druivenrassen. Echter 38 druivenrassen zijn officieel toegestaan voor commerciële wijnbouw. Saperavi en Rkatsiteli zijn de meest aangeplante druivenrassen.  

 

Anti-alcoholbeleid

georgie02Rond 1980 waren er in Georgië nog 120.000 ha wijngaarden in productie. Door het anti-alcoholbeleid van president Michail Gorbatsjov van de Sovjet-Unie, werden de wijngaarden gehalveerd. De wijnstokken moesten plaatsmaken voor meloenaanplant. Door het nieuwe beleid moesten de wijnboeren wel overstappen op andere landbouwproducten omdat zij nauwelijks betaald kregen. Door de crisis, ontstaan door de val van het Sovjet-imperium in 1991, kregen veel economische sectoren in Georgië het moeilijk. De wijnbedrijven werden geleidelijk geprivatiseerd. Na de privatisering van de wijnbedrijven in Georgië in 1993-1995 zijn er veel nieuwe wijngaarden aangeplant om aan de grote vraag naar rode druivensoorten voldoen.

 

Georgië is nu verdeeld in vijf wijnbouwgebieden, die zijn onderverdeeld in verschillende sub-regio’s. Wijnen worden nu ingedeeld op appellaties wat betreft: gebied van herkomst, druivenras, vinificatie-methode en verplichte opleg (lagering). De wijngebieden heten achtereenvolgens de Zwarte Zee strook, Ratsja-Lechoemi, Imeretië, Kartlië en Kachetië.

 

De genodigden waren enthousiast over de proeverij. De sommelier van Oud Sluis, Lotte Wolf, twitterde als snel: ‘de wijnen uit de amfora zijn het interessantst’.Tot slot was er een receptie op uitnodiging van de Nederlandse first lady van Georgië, Sandra Elisabeth Roelofs. Geheel in stijl van het land zong het bekende Georgische koor, Rustavi Emsemble liederen voor de gasten.

 

Meer informatie: www.melman-communications.nl

 

Collega Christian Callec schrijft op zijn blog interessante zaken over Georgische wijnen:  

 

http://www.christiancallec.com/blog/


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl