Georgische wijnen in de Pijp

De kookboekwinkel van mevrouw Hamersma vormde het decor voor een proeverij van en tasting met Georgische wijnen. Bernard Nauta van Saperavi Wine Agency organiseerde het event met in zijn kielzog een aantal producenten die net terug waren van ProWein.

Georgië is één van de oudste wijnlanden in de wereld, wijnbouw bestond er al zo’n 7.000 jaar voor Christus. Het land is vooral vermaard om de qvevris. Dit zijn amfora’s waar wijnen lang op de lees blijven rusten, dit leidt tot zeer fruitige en geconcentreerde wijnen. Deze qvevris kunnen manshoog zijn. Mikheil Kobaladze (foto) van het wijnbedrijf Tbilvino vertelde – geen grap – dat het een keer is gebeurd dat een reparateur in de amfora stond om de hals te repareren en er daarna niet meer uit kwam; ze hebben toen de amfora weer gebroken. Deze amfora’s werden al ruim voor Christus in de grond gegraven en dat doen ze nu nog steeds. UNESCO heeft de Georgische amfora toegevoegd aan de lijst van meesterwerken van het orale en immateriële erfgoed van de mensheid.

Wijnbouw

Het land heeft een mild landklimaat en het terroir kan uiteenlopen van mineraalrijke heuvels tot voormalige rivierbeddingen van klei. Georgië is nu verdeeld in vijf wijnbouwgebieden, die zijn onderverdeeld in verschillende sub-regio’s. Wijnen worden nu ingedeeld op appellaties wat betreft: gebied van herkomst, druivenras, vinificatie-methode en verplichte opleg (lagering).

Wijngebieden:


1. Subtropische Zwarte Zee strook
2. Ratsja-Lechoemi
3. Imeretië
4. Kartlië
5. Kachetië

De wijnbouw kent inmiddels achttien appellations, waarvan de meeste zich binnen Kachetië bevinden, de provincie waar nu de meeste exportwijnen geproduceerd worden. Dit gebied ligt ten oosten van Tiblisi. Bijna 90% van de productie werd geëxporteerd naar Rusland. In 2006 stopte Rusland abrupt met de import en Georgië is hard op zoek gegaan naar andere afzetmarkten om deze klap op te vangen. De Georgische wijnwetgeving is op het niveau gebracht van die van de Europese Unie. Deze nieuwe wetgeving is inmiddels goedgekeurd en erkend door de EU. Ook in Nederland zijn Georgische wijnen dus te koop. Bernard Nauta van Saperavi Wine Agency werkt als agent voor heel Europa. Georgië telt wel 500 inheemse druivenrassen. Saperavi, Kindzmarauli, Napareuli en Nukuzani zijn bereid van rode saperavi-druiven. Kindzmarauli en khvanchkara (deze laatste van de alexandrouli-druif) zijn natuurlijke, half-zoete rode wijnen. Er is dus geen most, alcohol of suiker toegevoegd. Witte wijnen zijn o.a. Mtsvane, Tsinandali en Hereti (van mtsvane en rkatsiteli-druiven). Een witte, natuurlijke half-zoete variant is Tvishi (van de tsolikauri-druif).

Op de proeftafel stonden een aantal oranje wijnen; witte wijnen gefermenteerd met schil en vaak ook met de steeltjes en een anatal rode wijnen. Als een wijn in de amfora is opgevoed, staat er qvevris op het label. De producenten zijn o.a. Tbilvino, Telavi, Khareba, Koncho & Co, Vinoterra en Gotsa. Zowel rood als wit zijn gastronomische wijnen, stevig door zowel de vinificatie als opvoeding. Dat was waarschijnlijk ook de reden dat Bernard Nauta een uitgebreid Georgisch diner erbij georganiseerd had met veel groente als voorgerecht, gevolgd door veel vlees, want van beiden houden de Georgiërs. Voor mij was de oranje Koncho Rkatseli Qvevri 2012 favoriet, omdat deze veel fruit had en rode Tbilvino Qvevris Saperavi 2013, ook vanwege het fruit. Het land heeft een interessante geschiedenis en veel karakter, beiden zijn terug te vinden in de wijnen. Leerzaam!

Charlotte van Zummeren

Saperavi

 


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl