Meat & Malbec

Als er iets goed bij elkaar past, is het gegrild vlees en een glas malbec. De pittigheid van  het vlees sluit goed aan bij het sap en kruidigheid van de malbec. Vandaag staan de malbecs van Luigi Bosca op de tafels van The Bastard in Haarlem.  Horecaklanten van Oud Reuchlin & Boelen en enkele journalisten gaan hier zelf vlees braden op de zwarte, eivormige, dubbelwandige Basterds. Deze apparaten kunnen overigens ook voor groenten en dessert gebruikt worden.

Luigi Bosca

Alberto Arrizu is voor de tweede keer in een half jaar in Nederland en hij treft iedere keer prachtig weer. Een stralende lentedag! ‘Mijn familie begon in 1901 met wijnmaken’, zo introduceert Alberto zich. De Spaanse Leoncio Arizu kwam in 1890 als zevenjarige naar Argentinië. In 1901 werd hij manager van het wijnbedrijf van zijn oom Balbino. Sinds 1984 komen de wijnen als Luigi Bosca op de markt. De wijnen van Luigi Bosca hebben een grote reputatie door hun intensiteit, fruit en diepgang. Luigi Bosca heeft 618 hectare in Lujan de Cuyo en omstreken. Luigi Bosca was de eerste wijnmaker die werd geclassificeerd voor een C.D.O. Cuyo Denomination de Origin en dat is geen geringe prestatie.

Lujan de Cuyo is een streek met een hoge ligging, intense zon en koude nachten en dat is goed voor de beste malbecs van Argentinië. In Mendoza, Lujan de Cuyo en Uco Valley liggen totaal zo’n 42.000 hectares malbec. Lujan de Cuyo is de grootste malbec streek ter wereld en Argentinië is ook het land waar malbec als mono-cepage groot groeide. Uiteraard is daar Cahors, maar qua reputatie zijn de malbecs uit Argentinië Cahors voorbij geschoten. Het aanbod van Luigi Bosca is gigantisch, te veel om op te noemen. De familie Arizu brengt in Nederland drie series op de markt: Finca La Linda, Luigi Bosca Reserva en als topserie de bijzondere Selectos de Familia Arizu, met als paradepaardjes de prachtige Gala-wijnen.

Op deze mooie voorjaarsdag stonden de volgende wijnen bij de tafels:

Luigi Bosca Malbec 2014: soepel en rond

Luigi Bosca Finca La Linda Private Selection Malbec Old Vines 2014: concentratie en kruidigheid

Luigi Bosca Malbec DOC 2014: heerlijk sappig

Luigi Bosca Malbec Los Miradores 2014: intens, concentratie, fluwelen tannines

Luigi Bosca Gala 1 (Malbec / Petit Verdot / Tannat) 2010 in magnum: krachtig bessensap, bij eten.

Luigi Bosca Malbec Finca Los Nobles Malbec Verdot 2011: bessen, cassis, licht vanille, concentratie en een lange zachte afdronk

 

Van de eerste drie kun je ‘zo’ goed genieten, bij de andere drie moet echt gegeten worden en dat kon perfect bij The Bastard. Zoals OR & B organisator Wouter Kwakernaak vertelde ‘handjes uit de mouwen en lekker zelf braden’. Mooie staartstukken van het rund, bruschetta en nog veel meer lekkers bereidden de gasten aan de kookeilanden. En aldaar proevend smaakte de tweede drie malbec (combinaties) met het vlees een stuk beter. Een heel leuk idee deze middag!

 

ChvZ


Rubriek(en):
Wijn

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl