Gort

Gort in Bordeaux

 

Door Charlotte van Zummeren

 

gortBordeaux sprankelt. Er komt in ieder geval de laatste tijd veel wijnnieuws vandaan. Het weer zit niet mee het afgelopen jaar en het AOC stelsel moet op de schop. Dit om te voorkomen dat de aller goedkoopste wijnen als Bordeaux door het leven kunnen. Georges Haushalter, CEO van het CIVB,  wil dat de naam van Bordeaux niet meer gekoppeld wordt aan goedkope slechte wijnen. Aan de andere kant wordt het jaar 2009 van Bordeaux door alle experts bejubeld. Een munt heeft twee kanten en uit Bordeaux komen zowel hele goede, als hele slechte wijnen. Dit heeft mede te maken met de tannines in de cabernet sauvigon en merlot.

Die hebben tijd nodig om goed te huwen en bij jonge wijnen die snel de markt op moeten komen, is dat lastig te bereiken. Er zijn genoeg wijnen uit deze streek waarbij het huwen wel lukt. Winebusiness.nl proefde onlangs de La Tulipe Premium wijnen van Ilja Gort, deze lijn is bedoeld voor het horeca segment. Sinds de zomer van 2009 worden de drie Premium wijnen en de rode Bordeaux Superieur gevinifieerd door Michel Roland. Alle wijnen vallen binnen de basis appellation. Het is opvallend dat barrique man Roland ervoor gekozen heeft de premium merlot juist geen houtlagering te geven. Het resultaat is een redelijk sappig product, met toch nog merkbare tannines. De merlot kreeg een gouden medaille op het Concours Feminalise: het concours voor vrouwenwijn. Bij de sauvignon blanc paste Roland de maceration pelliculaire toe en assembleerde het geheel met 10% semillon. In het glas stuift de wijn er dan bescheiden uit en op de tong is het vocht aangenaam rond. Dit is echt een sauvigon blanc waarmee je voor de dag kunt komen. De Premium rosé is merlot gedomineerd en gemaakt van het eerste aflopende sap. Het glas is gevuld met een bommetje fruit, maar het is met nadruk geen zuurtjeswater. Het glas heeft body en frisheid, gecombineerd met een aangename kleur. De witte en rosé wijnen kregen een respectievelijk gouden en zilveren medaille op het Concours Generale de Paris.

 

Ilja Gort mag dan verschillende reacties oproepen, de diverse meldingen op internet getuigen daarvan, Georges Haushalter zal zijn wijnen echt wel met rust laten.

 

La Tulipe Premium van Chateau de la Garde wordt geïmporteerd door Oud Reuchlin & Boelen.


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl