berberana 2

Haute cuisine met Berberana

 

Door Charlotte van Zummeren

 

september 007De fijnste keuken met supermarktwijnen? Daar zal niet iedereen zomaar opkomen. Toch is dit wat het Spaanse wijnbedrijf Berberana onlangs in het Amstelveense restaurant Aan de Poel organiseerde. Het wijnbedrijf Berberana is in 1877 opgericht door Mr. Miguel Martínez de Berberana in Olauri, Rioja Alta. In 133 jaar is Berberana uitgegroeid van een klein familiebedrijf tot een veel betekenend Spaans wijnhuis. Afgezien van de vele prijzen die de wijnen van het bedrijf hebben gewonnen, valt Berberana op door de omvang. United Wineries is de eigenaar van Berberana. Rob Coldenhoff, sales manager van de Benelux: ‘Berberana is een groot bedrijf met een productie van 45 miljoen flessen. Ongeveer 6% daarvan wordt in Nederland verkocht’.

 

Berberana heeft het grootste aandeel in Spanje, zowel in volume als in waarde 18%. Torres en Campo Viego halen het daar niet bij. In Nederland heeft Berberana het grootste part van de Spaanse wijnen. De unieke verkoop bij Albert Heijn zal daar zeker toe bijdragen, net zoals de uitgekiende BOGOFF acties – buy one, get one for free, die een paar keer per jaar plaatsvinden.

 

Aan de Poel blinkt uit

september 001Interessant om uit te vinden hoe deze wijnen huwen met haute cuisine. United Wineries en PR bureau Melman Communications nodigden een aantal journalisten uit in het Amstelveense restaurant Aan de Poel, trotse bezitter van één Michelin ster, om Berberana te proeven in combinatie met fijne gerechten. De Spaanse ambassadeur Juan Prat y Coll is erbij. Sommelier en mede-eigenaar Robbert Veuger meldt nog ‘dat de wijnen niet echt tot de top behoren en dat het best lastig was om ze te combineren.’ Chef-kok Stefan van Sprang van het idyllisch gelegen restaurant is daar echter meer dan aardig in geslaagd. Berberana heeft een aansprekend frisse Cava en een mooie, fruitige rosé, genaamd Pink Dragon. Deze laatste combineerde aangenaam met de tonijn met bloody mary, soja en venkel. Soja is een wine-killer, het slaat vrijwel alle wijnen plat, maar niet nu. De rode Red Dragon – net zoals de Pink Dragon gemaakt van 100% tempranillo – is een sappige en toegankelijke wijn die zich goed neervlijde bij de zachtgegaarde pata negra met chorizo crème. De Crianza 2007 had het wat moeilijker bij de wilde eend, de wijn leek nog niet in balans. De bonbon van ganzenlever met passievrucht  en chocolade die erbij werd geserveerd, is iets om van te dromen. Belissimo! De Berberana Reserva 2005 is een evenwichtige, stevige wijn met een flinke houtlagering. Net zoals bij de Crianza domineert tempranillo de wijn, met nog 20% garnacha. De wijn wordt hier geschonken uit een kolossale karaf, waarbij de wijn alle tijd krijgt om zich met lucht te mengen. Deze wijn is een goede kameraad van de Schotse runderlende met knoflook en ossenstaart. En dan te bedenken dat deze wijn negen Euro kost bij de nationale grootgrutter. United Wineries Communications manager James Craig-Wood verzucht ‘bij ons kost ie negen pond’.

 

Dit diner laat zien dat mooie gerechten goed samengaan met supermarktwijnen. De wijnen worden gepimpt als ze geschonken worden uit karaffen, en in mooie glazen en op de juiste temperatuur op tafel gezet worden. Het feit dat het merk die uitdaging aangaat, zegt ook al wat. Dat heet moed. Het kan dus best, probeer het zelf eens.

 

Onder het kopje Interviews meer over Berberana onder de titel: Het verhaal achter een persbericht.


Rubriek(en):
Culinair

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl