Interview | Malu Lambert

De Zuid-Afrikaanse Malu Lambert geldt als één van de talentvolste wijnschrijvers van dit moment. Ze werd in 2019 verkozen tot Mont Blanc Emerging Wine Writer of the Year tijdens de Louis Roederer International Wine Writers’ Awards en schrijft voor allerlei media (waaronder Decanter) en voor wijnexpert Jancis Robinson MW. Sander de Vaan sprak met haar.

Je schreef onlangs een artikel over het belang van inclusiviteit in wijntaal. Waarom?

Wijnjargon is bedacht in Europese landen, wat betekent dat we hier in Afrika vaak niet dezelfde associaties hebben. Een voorbeeld hiervan is het beschrijven van de smaak van kruisbes in sauvignon blanc: men verwijst dan naar de groene, zure Britse kruisbes en niet naar de vlezige, zoete variant waarmee ik ben opgegroeid. Het dekoloniseren van wijntaal is een manier om de deur verder te openen. Om de wereld uit te nodigen.

Door het aanmoedigen van meer inclusieve terminologie nodigen we mensen uit alle culturen uit om zich te verhouden tot wijn met associaties die ontleend zijn aan hun eigen herinneringen. Het gaat namelijk hierom bij wijn: we zitten aan tafel, ontkurken een fles, wisselen verhalen uit en creëren nieuwe herinneringen. Wijn brengt mensen samen.

Wat betekent wijn verder nog voor jou?

In elke wijn zit een verloren zomer, hoop en dromen van menselijke inspanningen en natuurlijk het verhaal van de aarde zelf. Ik hou van wijn omdat het alles van betekenis omvat: het is wetenschap, geografie, taal, cultuur, geschiedenis, familie, politiek, reizen –  alles. Het is de blauwdruk van de wereld. Wijn laat ons zien hoe het klimaat geleidelijk verandert.

Flessen die tientallen jaren geleden zijn opgegraven, kunnen je veel vertellen over de tijd waarin de wijn is gemaakt, meer dan alleen een vintage-uitdrukking, maar ook over de mensen en de tijdsgeest waarin ze leefden. Wijn is tevens passie, poëzie en hedonisme. Op persoonlijk vlak heeft wijn mij – via mijn werk en mijn studies –een rijk, gevarieerd leven gegeven.

Hoe staat de Zuid-Afrikaanse wijnbouw er momenteel voor?

Energie, dynamiek, innovatie en kameraadschap zijn allemaal woorden om de huidige geest van de Zuid-Afrikaanse wijnbereiding te beschrijven. Als ik over 20 jaar terug zou moeten kijken naar deze tijd, zou ik het duidelijk zien: we zaten er middenin, de voorhoede van het nieuwe Zuid-Afrikaanse wijntijdperk. De golf is momenteel aan het stijgen, er zijn overal kansen en het bulkt van het wijnmaaktalent. Men produceert steeds meer wijnen met gevoel, respect en eerbied voor de plaats. Ook opwindend is de golf van buitenlandse investeringen, die het merk Zuid-Afrika zullen helpen uitgroeien tot een wereldwijde topproducent.

Welke wijnen en variëteiten uit Zuid-Afrika hebben je vooral verrast?

Lastige vraag… Zuid-Afrika is op alle fronten indrukwekkend bezig! Van onze cool-climate chardonnays en premium sauvignons tot de steeds indrukwekkendere syrahs, evenals meer traditionele cabernets en Bordeaux-stijl blends. Een persoonlijke favoriet is onze verzameling oude sémillon-wijnstokken. In deze eerbiedwaardige oude wijngaarden (sommige meer dan 100 jaar oud) vind je ook de meeste sémillon gris ter wereld, die ofwel samen wordt geoogst of afzonderlijk wordt gevinifieerd. Het is een eigenzinnige, textuurrijke druif.

Oh, en laten we de kwaliteit van de premium cinsault-flessen niet vergeten! Nergens ter wereld is het zoals bij ons. Het gebied dat me het meest heeft gefascineerd, is de kustwoestijn van de Cape West Coast, waar chenin blanc, palomino en colombar schitteren. Ik geloof dat de West Coast de revolutie weerspiegelt die zijn buurman, de Swartland, heeft getransformeerd, en nu van bulk naar cult gaat.

En op internationale schaal, van welke wijnmakers/landen verwacht je veel?

Griekenland! Net als hier in Zuid-Afrika combineren ze traditionele wijnbereiding met meer inventieve, moderne benaderingen, en dit doen ze met hun inheemse druiven voor extra slagkracht.

Men kan nu stukken schrijven met behulp van kunstmatige intelligentie en alcoholloze wijn drinken. Wat vind jij daarvan als wijnschrijver en -liefhebber van vlees en bloed?

Ik ben zo blij dat je dit vraagt! Ik schreef er een artikel voor Winemag.co.za over: ‘Is het schrijven over wijn het enige dat kunstmatige intelligentie tart?’

De eerste keer dat ik alcoholvrije wijn proefde, was geen prettige ervaring. Ja, er was wat fruit, tropisch, met een verschroeiende zuurgraad. Het was een sauvignon blanc gemaakt in de conventionele zin, waarna het werd onderworpen aan draaiende kegeltechnologie (spinning cone). Deze procedure belooft aroma’s en smaken intact te houden terwijl het grootste deel van de alcohol wordt verwijderd – het hart van de wijn, precies datgene wat hem tot wijn maakt.

Door AI gegenereerd schrijven is vrijwel hetzelfde. Alle ingrediënten zijn aanwezig, maar er ontbreekt iets essentieels. AI haalt het hart heel effectief uit ieder stuk, haast als met draaiende kegels.

Welke wijnen neem je mee naar een onbewoond eiland?

Dat wordt een selectie van chenin blanc van oude wijnstokken, getextureerde sémillon uit Franschhoek, lichte chardonnay uit de Hemel-en-Aarde, koele Elim syrah en cinsault met veel zwart fruit van oude wijnranken, bijvoorbeeld van Wellington. O ja, en een complexe, gelaagde Stellenbosch Cabernet Sauvignon voor als de nachten koeler worden.

Sander de Vaan

Foto: @MaluLambert

 


Rubriek(en):
Interviews

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl