Italiaanse wijnvakdag

Italiaanse week: de wijnvakdag

 

italia maart 2012 008In de week dat de lente letterlijk en figuurlijk start, wordt de wijnprofessional getrakteerd op verschillende Italiaanse proeverijen. De week begint op zaterdag 18 maart in Amsterdam. Heleen Schreuder laat weer haar jaarlijkse Italiaanse licht schijnen met Al Dente, een brede beurs voor consumenten, en de Italiaanse wijnvakdag voor professionals. ‘Ik ren me al drie dagen helemaal rot’, verklaart Schreuder. Het is derde keer dat de wijnvakdag plaatsvindt en de zevende keer dat de beurs Al Dente de loods op de KNSM-laan aandoet.

 

‘Het is ieder jaar een hell of a job om alle stands vol te krijgen’. Dat geloven we graag, maar Schreuder is meer dan goed in haar opzet geslaagd. Op Al Dente waren 50 standhouders present, waaronder diverse Italiaanse specialisten in olijfolie, wijn, chocolade, pasta en ga zo maar door. Op de Wijnvakdag was het, zoals de naam al zegt, vooral wijn wat de klok slaat. Sommige bedrijven, zoals Dooijewaard bijvoorbeeld, hebben ook nog verschillende delicatessen in het assortiment. Al met al drie dagen waarbij het Italiaanse water in de mond liep.

 

De Kookfabriek in Duivendrecht, dichtbij de Arena, is ingericht met een groot aantal kookeilanden waar de producenten hun wijn op uitstalden. Diverse tafels completeerden de inrichting. Op de eerste verdieping is een ruimte waar de masterclasses plaatsvonden. Het was prettig bewegen door de grote ruimte, hoewel er naar schatting ruim driehonderd mensen de wijnvakdag aandeden. Een ander positief punt was dat de spuugbakken herhaaldelijk worden ververst, niets vervelender dan als er ‘teruggespuugt’ wordt. Heleen Schreuder loopt zelf rond en als ze ziet dat er ergens een bak te vol is, belt ze gelijk iemand op die het gaat vervangen. Top. Bij de standhouders komen we oude bekenden tegen als Anfors, Eck en Maurick, Vos en Partners, maar ook ons minder bekende lichten aan het Italiaanse firmament zoals Maddelena Wines en Zibibbo. Maddelena Wines van de vinologe Marianne Jansen is gespecialiseerd in Alto Adige en we proefden daar een puike kerner van Manni Nössing Hoandlhof en een knisperige chardonnay Georg Ramoser Untermosenhof. De Lagrein van de laatste producent was ook niet te versmaden. Buurman Zibibbo uit Abcoude liet de hele lijn van Pravis uit Trento proeven met de exoot nosiola en traditionals als pinot grigio  en kerner. Allen vloeibare Italiaanse mineralen. Bij Hans Bijvoets van Anfors zijn we nog nooit een wijn tegengekomen die tegenviel, dus het gaat er meer om welke die dag opvalt. En dat was vandaag Praepositus Weiss DOC 2008 Abazzia di Novacello van pinot grigio, sylvaner en chardonnay. Verslavend lekker. Anfors heeft ook zeer betaalbare traktaties zoals de Bianco Toscane Terrana 2011. Een handjevol verschillende druiven, maar vooral vermentino voor iets meer dan vijf Euro.

 

Ook Eck & Maurick heeft een constante kwaliteit, vandaag proeven we hier verschillende jaren en wijngaarden van Etena rosso uit Terre Nere in Sicilië. Deze wijn is gemaakt van de nerello druif en biedt sap, diepgang en complexiteit. Wijnen om een boom over op te zetten, omdat ze niet in een woord te vangen zijn. Ondertussen stelt Heleen Schreuder de Italiaanse vice-consul nog even voor en daas van alle indrukken, waarvan er hier maar een selectie staat, verlaten we het pand. Het is te hopen dat Heleen Schreuder’s Italent doorgaat met deze evenementen, want Italië blijft een fascinerend klasse wijnland.

 

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl