Bertani

Italiaanse week: Bertani

 

italia maart 2012 013Met de wijnvakdag nog in de benen spoeden we ons in deze Italiaanse week naar het vernieuwde Hotel Europe waar Joke Holster van Intercaves|Vos & Partners het journaille opwacht met Vitaliano Tirrito, export manager van Bertani. De jonge, bebaarde Tirrito vertrekt dezelfde avond nog naar Italië ‘I am flying via Munich’, Vinitaly komt eraan tenslotte. Het merk Bertani straalt een zekere chique uit en dat is niet voor niets, Bertani staat bekend als een van de beste producenten van Veneto-wijnen.

Het bedrijf is gevestigd in Villa Novare, een statig gebouw in neo-klassieke stijl uit de 18e eeuw. Het is idyllisch gelegen te midden van wijngaarden in de regio Valpolicella ten noorden van Verona.

Bertani

In 1857 begonnen Giovannibattista en Gaetano Bertani hier met het maken van wijn. Geatano was op dat moment al een bekend wijnmaker, hij leerde het vak van Professor Guyot, die nog steeds wordt beschouwd als één van de experts op vinificatiegebied. Vanaf het begin heeft Bertani zich volledig toegelegd op kwaliteit. Nog steeds vindt in Villa Novare de productie van Bertani`s beroemde Amarone-wijn plaats. Bertani kocht Villa Novare met 220 hectares grond halverwege de 20e eeuw. Het bedrijf staat nu onder leiding van Gaetano Bertani, de vijfde generatie inmiddels. Bertani bezit in totaal circa 130 hectare wijngaard in alle belangrijke DOC-zones rondom Verona. De bodemgesteldheid is zeer divers en bestaat afwisselend uit mergel, klei, kalk, kiezel, lava en basalt. Bertani maakt gebruik van inheemse en internationale druivenrassen: garganega, rondinella, molinara, corvina, trebbiano, chardonnay, cabernet sauvignon.

 

De tasting

‘I have eleven wines for you to taste. With lunch we taste three others’. Bertani maakt een brede range typische Veneto wijnen, de elf die wij hier vandaag proeven zijn daar een selectie van. De eerste witte is een Due Uve 2011, apart gefermenteerde pinot grigio en sauvignon blanc, een redelijk unieke en frisse combinatie. Daarna de Le Quaiare Lugano 2010, gemaakt van de trebbiano de Lugano. Fris met iets meer body. De Sereole Soave 2011 van 100% garganega heeft op grote houten foeders gerust zonder malolactische gisting. Een prachtige knisperige, mineralige Soave. Sereole is een cru. De Le Lave 2008 van garganega en chardonnay is een stevige, ietwat atypische Italiaanse meid.

 

Bij de rode wijn trapt de Valpolicella Classico 2010 af. Deze heeft 80% corvina en 20% rondinello. ‘Molinara is not compulsory, we like it this way’. Een jonge, frisse wijn, opgevoed op cementen tanks. De Secco Bertani Ripasso 2009 is twee keer gefermenteerd ‘in March after the harvest the wine is drawn and refermented on the pomaces of Recioto and Amarone’, de wijn rust op Sloveens en kersenhout. Een droge, zachte, stevige, complexe wijn. ‘Ognisante Valpolicella 2007 is the cru of the Villa Novare estate, it is a single vineyard wine’, een superzachte cru. Hierna proeven we de twee Amarones van Bertani. De Villa Arvedi 2007 komt van druiven van de hellingen van de Valpentana vallei, terwijl de Classico 2003 van druiven van Villa Novara wordt gemaakt. De druiven drogen bij beide wijnen vier maanden, waarna een lange fermentatie plaatsvindt. Resultaat: concentratie, diepgang en kersen. De Classico is het paradepaardje van Bertani en steekt er met kop en schouders bovenuit. Tirrito legt uit ‘The Amarone can last forever. On the cork you can find the vintage’. Tot slot de vloeibare bonbon Recioto 2008, een lekker zoetje met een laag alcoholgehalte.

 

Bord’Eau

italia maart 2012 010De tasting en lunch zijn in het nieuwe restaurant Bord’Eau van Hotel de L’Europe. De lounge is klassiek ingericht met aan de muur een modern portret van Alfred Heineken. Het restaurant is modern ingericht en sommelier Niels Akkerman laat met trots de wijnkelder zien. Op wijnkaarten van 30 jaar geleden valt te zien dat je in die tijd voor een appel en een ei een Grand Cru uit Bordeaux kon bestellen, helaas is dat nu niet meer het geval. Bij de lunch plaatjes van gerechten, waarbij het voorgerecht van seizoensgroenten, cous cous en Pierre Robert crème laat zien dat de vegetarisch keuken ook in een chique restaurant bepaald niet misstaat. Bertani maakt klasse wijnen en heeft een vanzelfsprekende chique die gedragen wordt door twee eeuwen hard werken resulterend in een constante hoge kwaliteit. In één woord: indrukwekkend.

Charlotte van Zummeren

www.vosenpartners.nl
www.bertani.net


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl