Een Kleinood uit de Tamboerskloof
Tamboerskloof is een gebied in de buurt van de Tafelberg. Gerard de Villiers en zijn vrouw Livia hebben daar 20 jaar gewoond voordat ze in Stellenbosch wijn zijn gaan verbouwen. De boerderij waar zij nu wonen heet Kleinood en de wijnen van deze estate hebben zij Tamboerskloof genoemd.
Alles is sympathiek
Gerard en Livia zijn in de kracht van hun leven. Ze ogen niet alleen sympathiek, ze zijn aardig, geïnteresseerd en vol van passie voor hun beider oogappel: de wijnen. Het profiel wat je bij meerdere wijnenthousiastelingen ziet, komt ook hier naar voren: zo schoon mogelijk werken, fair trade, goed omgaan met je personeel. Wat kan worden gerecycled, wordt hergebruikt en de kunst krijgt ook zijn plaats. Op het etiket van het nevenproduct olijfolie pronkt een schets van Van Gogh, de boerin. Dit heeft zijn origine in de Zuid Afrikaanse geschiedenis, want ‘de boerin’ was de koosnaam van de vrouw van de tuinman van Van Riebeeck. De grootmoeder van De Villiers is Groningse en de banden met Nederland zijn evident. De wijnen van deze 20 hectare grote winery worden in Nederland verkocht bij de 17 XL winkels van Albert Heijn. Een fles Tamboerskloof kost tussen de 14 (viognier) en 17 (syrah) Euro. Door de deal met Albert Heijn kan Gerard de Villiers zijn wijnen niet elders in Nederland slijten, maar daar zit hij niet mee: ‘I am very happy with Albert Heijn’.
WOSA
Gerard en Livia de Villiers zijn in Europa op een rondreis om hun wijnen te promoten. Annette Badenhorst, enthousiast nieuwe vertegenwoordigster van de WOSA in Nederland, heeft deze gelegenheid aangegrepen om een gezelschap wijnjournalisten kennis te laten maken met De Villiers en hun wijnen.
‘Ik versta wel Nederlands, maar spreken is lastiger’ aldus De Villiers. Dat is het euvel van ieder Afrikaans sprekende Zuid Afrikaan in het Nederlandse taalgebied. De oorsprong van de taal is hetzelfde, maar in de laatste eeuwen is veel geëvolueerd in de uitspraak. Het blijft charmant, Zuid Afrikanen die Nederlands spreken. Net zo charmant als Engels sprekende Fransen.
Badenhorst is sinds een klein jaar de vertegenwoordigster van de WOSA en haar komst heeft de promotie van Zuid Afrikaanse wijnen bepaald geen kwaad gedaan, de aandacht is toegenomen. En terecht, Zuid Afrika kent oneindig veel goede wijnen.
De wijnen en het eten
Restaurant Vermeer in Amsterdam is voor de gemiddelde wijnjournalist een bekend adres, vele wijn-spijs proeverijen vinden hier plaats. Dat zal niet snel iemand spijten want de keuken, bediening en de sommeliers zijn erg goed. De wijnen van Tamboerskloof, een viognier uit 2009 en drie syrah’s, met een klein beetje viognier en mourvèdre uit 2005, 2006 en 2007 begeleiden de gerechten. De viognier was niet zo floraal en bloemig als de Europese equivalenten, maar zuiver en mineralig. Gewoon een heel mooi glas. De spijzen bij de viognier waren onder meer oesters en langoustines, zowel rauw als bereid. De gerechten hadden een grote verfijning. De viognier kon het moeiteloos aan.
Tamboerskloof bestaat sinds 2000, de eerste oogst was 2004. De jaren 2005, 2006 en 2007 van de rode wijnen zijn dus pril. Het gerecht van kalfszwezerik, met een spannende crème van o.a wortel, was ‘toegekookt’ naar 2006. De rijpheid en fruitigheid van 2005 kon het gerecht nog beter begeleiden. Het jongste jaar moet nog even ‘opgroeien’.
Het alcoholgehalte van de wijnen ligt boven de 14%. Een beetje hoog misschien. Annette Badenhorst: ‘in Polen zijn ze gek op hoog alcoholische wijnen, hier minder’. De Villiers wil niet overgaan op de ‘reverse osmosis’ machines die nu populair zijn in Zuid Afrika om het alcoholgehalte te verminderen: ‘Dit alcoholgehalte hoort bij deze wijn. Het kunstmatig omlaag brengen, haalt het karakter weg’. Daar heeft hij een punt, de wijnen zijn inderdaad af.
Tot slot
Een puur stel, een Eko stijl om U tegen te zeggen, met o.a. een prachtig gerecyclede persdossier. Een label met grove structuur op de flessen, wat nog lekker ouderwets loskomt als het in de koeler wordt gezet. Het label wordt handmatig op de flessen geplakt, wat De Villier doet verzuchten ‘in Japan zijn ze vast niet enthousiast over dit plakwerk’.
Overigens: De Villiers is een ingenieur en winery designer. Als deze wijnen een ‘bijbaan’ zijn, word ik steeds nieuwsgieriger naar zijn ontwerpen. Wat een mooie wijnen.
Charlotte van Zummeren