Italiaanse Wijn Vakdag

Innemend Italië

De eerste Italiaanse Wijn Vakdag in Amsterdam

 

maart2010 005Een ijskoude wind blaast over de straten heen. Het begin van de meteorologische lente in maart doet verlangen naar zuidelijke landen, een zonnetje in het gezicht en een glas in het hand. Het alternatief vandaag is de eerste Italiaanse Wijn Vakdag in Amsterdam. Deze proeverij is georganiseerd door Heleen Schreuder, zij is ook al jaren verantwoordelijk voor het inmiddels vertrouwde Al Dente. Het Italiaans Instituut voor Buitenlandse Handel (ICE) is medeorganisator.

 

Populair wijnland

Het aanbod van Italiaanse wijnen is nog steeds groeiende en de keuken van het land blijft in Nederland onveranderd populair. Uit de bijgeleverde cijfers van het CBS blijkt dat de import van Italiaanse wijnen is gestegen in 2009, zowel in waarde als in volume. Heuglijk nieuws, omdat de enig andere stijger – Duitsland – zich in een lager segment van de Nederlandse markt beweegt. Italiaanse wijnen, met literprijs van 2,16 Euro, zijn daarnaast een aparte tak van sport binnen het totaal aanbod van kwaliteitswijnen en een speciale proeverij voor Italië wordt zowel door de importeurs als het Instituut voor Buitenlandse Handel gewenst.

 

‘Het loopt storm, er komen ook heel veel mensen die zich niet hebben aangemeld en dat waren er al ruim driehonderd’. Heleen Schreuder vraagt zich af of het niet te druk is? Maar nee, dat is niet het geval. De Kookfabriek, waar de vakdag plaats vindt, heeft beneden één grote, lichte en ruime zaal. Er zijn veel mensen, maar het geheel is overzichtelijk, fris  en netjes aangekleed met witte kleden. Het is goed mogelijk om rustig langs de tafels te lopen, te proeven en te spugen in de ruim aanwezige bakken. In een zaal op de eerste verdieping zijn thematafels met wijnen en spijzen samengesteld door Hein Sas.

 

Het aanbod en de selectie

maart2010 002In totaal zijn er vierendertig tafels. Het overgrote deel vertegenwoordigt het wijnaanbod, een kleiner deel Italiaanse delicatessen. Er staan importeurs met het Italiaanse deel van hun totaalaanbod en er staan bedrijven die enkel en alleen Italiaanse wijnen importeren. Intercaves, Vos & Partners en Cristoli Italcasa – een fusie van Cristoli en Italcasa – zijn aanwezig met zelfs vier tafels. Deze alliantie heeft dan ook een eigen verhaal. Willem Drent legt uit  ‘Dirkzwager is de eigenaar van het geheel en ieder onderdeel bedient een apart gedeelte van de markt. Intercaves zit in de retail, Vos & Partners is specialist op het horecagebied en Cristofoli Italcasa opereert meer specifiek in de Italiaanse horeca en speciaalzaken’. Op deze vier tafels staan uiteraard de nodige wijnen. Lungarotti is met zes wijnen present en zowel de Rubesco als de Rubesco riserva laten een prachtig beeld van streek Umbrië zien. Andere aanrader was de Gavi di Gavi uit Piemonte van Beni di Batasiolo.

maart2010 001Bij de tafel van Residence Wijnen staat een Cannaiuolo van Montenidoli uit San Gimignano in Toscane. Het terroir hier is eeuwenoud oud. Lars Severijns vertelt ‘Elisabetta Fagiulo is de producente, een krasse dame van 77 die nog immer actief is op de wijngaarden én ze werkt biologisch. De Cannaiuolo ziet eruit als een rosé, maar is qua karakter eigenlijk net zo goed een rode wijn’. Inderdaad, een dorstige rosé teug doet deze wijn geen recht. Nippen doet het belegen karakter meer naar voren komen. Pieropan en Aloïs Lageder, ook ter plekke, hebben zo’n klasse dat ze nooit vervelen. Douwe Wallinga voert een prachtige Roero Arneis van Pace. Hier is deze appellation misschien wat minder bekend, in Piemonte is het glas populair en met recht. Bij La Gironde Wijnimport staan twee Soave Classico’s van Tamellini. De La Bine Costiola van 100% garganega verschilt wezenlijk van zijn collega, die als zuiverder wordt ervaren. De wat kleinere 100% Italiaanse importeurs Eck & Maurick en Anfors brengen ook pareltjes naar Nederland. Eck en Maurick levert o.a Rizzi en Suavia. Anfors heeft in zijn pakket Parusso, Franz Haas en de top van Planeta. Dit zijn wijnen die in Nederland niet mogen ontbreken.

 

2011?

Dit jaar organiseerde Heleen Schreuder met de ICE de Italiaanse Wijn Vakdag, vorig jaar deed de Gambero Rosso ons land aan. Italië blijft fascineren met zijn diverse klimaten, terroirs en ontelbare (inheemse) druivensoorten. Het aanbod van Italiaanse wijnen verveelt nooit, daarvoor zijn er teveel streken, stijlen en diversiteiten. Nederland is nog niet klaar met Italië. Volgend jaar weer graag. Fantastico!

 

 


Rubriek(en):
Culinair

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl